Hlavní navigace

Multiplex 3 vypálil Pařízkovi s Železným rybník: taky nabídne ČT 4 HD a ČT 2 HD

25. 6. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Hlavní programová výhoda multiplexu 4 padla, olympijské přenosy v HD kvalitě na kanálech ČT 4 HD a ČT 2 HD nabídne i konkurenční multiplex 3

Měl to být hlavní důvod, proč si diváci budou ladit televizní multiplex 4: Radim PařízekVladimírem Železným nabídli pozemní cestou zdarma sportovní kanál ČT 4 HD, na kterém aktuálně probíhá fotbalové Euro 2012 a později na něm Česká televize nabídne přenosy z letních olympijských her v Londýně. Jenže ten samý program, a navíc i ČT 2 HD, který se po dobu londýnské olympiády změní na druhý sportovní kanál ČT, nakonec nabídne i konkurenční multiplex 3 s daleko větším pokrytím.

K TÉMATU: ČT 4 HD vstoupila do multiplexu 4. Oficiálně ji začne šířit dnes

„Veřejnoprávní televize poskytne dva televizní programy v HD kvalitě s obsahem Letních olympijských her ČT 4 a ČT 2, které budou zařazeny do multiplexu 3. Ten svým digitálním televizním signálem pokrývá 95,7 procenta obyvatel České republiky,“ oznámila dnes společnost Czech Digital Group (CDG), která je provozovatelem této vysílací sítě a stoprocentně ji ovládají České Radiokomunikace. Ty původně chtěly letní olympiádu v HD kvalitě nabídnout v plánovaném testu digitálního vysílání druhé generace DVB-T2, ale nestačily pro něj získat povolení od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

ČTĚTE TAKÉ: Radiokomunikacím i divákům zhasnul sen o olympiádě v HD rozlišení z antény

„Dohodou s Českou televizí plníme náš slib, že divákům přineseme Letní olympijské hry ve standardu HD, tedy ve vysokém rozlišení, a to v podobě dvou programů ČT 4 HD a ČT 2 HD. Tím, že použijeme náš multiplex 3, zajistíme 95 procentní pokrytí obyvatel,“ prohlásil Kamil Levinský, generální ředitel Českých Radiokomunikací, který je zároveň členem představenstva CDG. Stejná firma již v neděli oznámila, že k ní z multiplexu 4 přechází hudební televize Óčko, o které stál i Pařízek s Železným. Óčko ode dneška vysílá celoplošně v multiplexu 3.

NAPSALI JSME: Olympiáda v HD kvalitě přes terestriku? Nakonec by mohla být v multiplexu 4

HD kanály České televize se v multiplexu 3 objeví o něco později než ČT 4 HD v multiplexu 4 (ten v něm vysílá už od minulého týdne). Podle Levinského se dohoda s ČT týká výhradně období letních olympijských her, ČT 4 HD a ČT 2 HD se tedy v multiplexu 3 objeví od 26. července do 12. srpna. Česká televize již dříve deklarovala, že signál těchto programů nabídne všem operátorům bez rozdílu a zdarma, ale odmítá za jeho šíření platit. Operátoři multiplexů 3 a 4 si tak musí náklady spojené s jejich vysílání uhradit sami. Pro multiplex 4 to měla být výhodná reklama, zařazením stejného obsahu do multiplexu 3 ale o tuto výhodu přichází.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Startuje „nový“ multiplex 4. Kde ho naladíte a co nabídne?

Olympijské přenosy v HD kvalitě však naladí jen diváci, kteří mají set-top-boxy nebo digitální televizory s podporou kompresního standardu MPEG-4 (většina televizí v Česku vysílá ve standardu MPEG-2) a jsou minimálně HD ready. CDG slibuje, že ČT 4 HD a ČT 2 zařadí do multiplexu v dostatečném předstihu před začátkem olympiády, aby diváci měli dostatek času nové programy naladit. Společně s vyhledáváním olympijského vysílání se jim do nabídky načte i hudební televize Óčko, která v multiplexu 3 vysílá ode dneška, což je pro tento kanál velmi výhodné – může oslovit celou řadu nových diváků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).