Hlavní navigace

Multiplex 2 nečekaně odstartoval z Ještědu, ale jen s Primou

3. 4. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Česká republika sice ještě není plně pokryta digitálním terestrickým signálem, ale pokud pomineme spouštění vysílačů, ke kterému dochází podle Technického plánu přechodu (TPP), DVB-T ustoupilo do ústraní. Tuzemské digitalizaci, co se informací týká, nyní vládnou jiné platformy, především pak satelit. Proto bylo jistě nemalým překvapením, když multiplexu 2 tento týden odstartoval nejen na Pardubicku a Vimpersku, ale také Liberecku. Ovšem ne v takové podobě, jak by se dalo očekávat.

Rozšíření multiplexu 2 na Pardubicko, Vimpersko a Liberecko

Devět místo čtyř televizních programů mohou od pondělního odpoledne naladit diváci na Pardubicku a Vysočině, kteří přijímají televizní signál z vysílače Krásné v Železných horách. Musí si ale pořídit set-top-box nebo nový televizor s integrovaným digitálním tunerem. Do Pardubického kraje dorazila zemská digitální televize, i když s určitým omezením. Kvůli obavě z rušení analogové televize v Polsku musí vysílač Krásné vysílat mnohem menším výkonem. Multiplex 2 naladí nově také diváci, kteří mohou přijímat signál z vysílače Vimperk – Mařský vrch. Stejná síť spustila také dva digitální opakovače v Nýrsku na kanálu 48 a v Rotavě na kanálu 35. Bezesporu největším překvapením byl ale start digitálního vysílání multiplexu 2 z lokality Liberec – Ještěd, a jelikož k tomuto kroku došlo 1. dubna, mnozí ho právem považovali při čtení aktualitky na našem webu za aprílový žertík. Zajímavou skutečností je fakt, že z této severočeské dominanty šíří svůj signál pouze dva programy, a to Prima a Prima Cool.

Multiplex 2 - Ještěd screenshot

Někteří čtenáři považovali zprávu o spuštění digitálního vysílání multiplexu 2 z Ještědu za aprílový žert. (Foto: autor)

Jan Potůček: Digitální televize dorazila na Pardubicko, ale s omezením
Diskuse: Podělte se s zkušenostmi s příjmem digitálního signálu na Pardubicku
Lukáš Polák: Česká televize přeladí dva převaděče kanálu ČT 1 kvůli rušení multiplexem 2
Jan Potůček: Multiplex 2 posiluje o Vimperk, Pardubice a opakovače Nýrsko a Rotava
Lukáš Polák: České Radiokomunikace spustily nečekaně multiplex 2 z Ještědu
Lukáš Polák: Prima spustila DVB-T z Ještědu kvůli možnému rušení Trutnovem

Odstartovala Retro Music Television

Videoklipy od 60. let až po první polovinu 90. let minulého století. To je náplň nového programu Retro Music Television, který od úterka vysílá prostřednictvím satelitu Astra na pozici 23,5 stupně východně. Hrát bude nejen zahraniční klipy, ale od stanic jako je VH 1 Classic nebo The Vault se má tato televize odlišit především tím, že bude nabízet také českou a slovenskou tvorbu. A podle prvních ohlasů z diskusních fór to je dobrá volba. Ve vysílání se navíc objeví nejen notoricky známé hity, ale i takzvané „podpultovky“, které běžný divák neměl možnost v poslední době vidět nebo o nich dokonce nikdy neslyšel. Pro představu, jací interpreti ve vysílání budou: ze zahraničních pochopitelně Beatles, Rolling Stones, Abba nebo třeba U2, z tuzemských pak Marta Kubišová, Olympic, Eva Pilarová nebo Vladimír Mišík. Jak na včerejší tiskové konferenci uvedli zástupci vedení této stanice, jejích cílem je stát se rovnocenným partnerem zavedeným hudebním kanálům. Zaměření na střední a starší generaci diváků charakterizuje i motto nové televize.

Retro Music Television screenshot

Jako první zazněla na Retro Music Television Marta Kubišová. (Foto: autor)

Lukáš Polák: Zopakují zakladatelé Óčka úspěch s retro televizí? Předpoklady tu jsou
Čestmír Polák: FOTOGALERIE: Zahájení vysílání Retro Music Television
Lukáš Polák: Chystaná Retro Music Television spustila webové stránky
Lukáš Polák: Retro Music Television zahraje také podpultovky. Dva měsíce poběží volně
Lukáš Polák: Diváci vzkazuji Retro Music: Program je dobrý, ale obraz hrozný
Lukáš Polák: Retro Music Television nabídne také satelitní CS Link

Česká televize vypnula 71 analogových dokrývačů

Masivní vypínání analogových dokrývačů České televize dnes probíhá na desítkách míst ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Jihočeském, Ústeckém a Libereckém kraji. Veřejnoprávní televize ukončuje analogové vysílání programů ČT 1 a ČT 2 na celkem 71 převáděčích. Končí také poslední analogové dokrývače ČT v Praze. Signály těchto analogových vysílačů malého výkonu už nebyly z technických důvodů před vypnutím označené piktogramem ani textovou lištou. Diváci v relevantních lokalitách si museli sami ověřit, zdali přijímají vysílání ČT 1 a/nebo ČT 2 z daného převaděče či opakovače, a to podle kanálu naladěného v televizním přijímači, informoval Štěpán Janda z tiskového útvaru ČT. Server DigiZone.cz seznam vypnutých analogových dokrývačů České televize aktualizoval také ve své stálé příloze Vypínáme, která obsahuje všechny analogově vysílající televizní vysílače v České republice s termíny jejich vypnutí.

ČT 2 analog - pokrytí ČR k 15.3.2010

Analogový signál programu ČT 2 postupně mizí z území České republiky. Stav pokrytí ČR k 15.3.2010. (Zdroj: ČTÚ)

Jan Potůček: Česká televize dnes vypíná 71 analogových dokrývačů, včetně Prahy
Jan Potůček: Analogová ČT 2 skončí 30. června předčasně v Jihlavě a Ostravě

Stručně

Veškeré premiéry a dokumenty v hlavním vysílacím čase nabízí od tohoto čtvrtka dokumentární kanál National Geographic v češtině. Prvním pořadem tohoto atraktivního programu, který z obrazovky promluvil česky, byla epizoda Dotek Ježíše ze seriálu Je to možné? Veškeré potřebné informace mohou najít zájemci na webových stránkách www.natgeotv.com/cz.

Lukáš Polák: Dokumentární kanál National Geographic ode dneška v češtině

Za regulérně celoplošné televizní stanice je možné od středy považovat digitální programy TV Barrandov, Nova Cinema a Prima Cool. Zahájením zemského digitálního vysílání těchto programů z pardubického vysílače Krásné totiž dosáhlo jejich pokrytí více než 70 procent populace České republiky, což je hranice celoplošnosti pro televizní vysílání, určená zákonem.

Jan Potůček: TV Barrandov, Nova Cinema a Prima Cool dosáhly celoplošnosti

HBO HD screenshot 500

HBO HD konečně dorazilo také na satelit. (Foto: autor)

V satelitní platformě Skylink bylo tento týden aktivováno vysílání filmového kanálu HBO HD, dětského programu BeBe TV, dokumentární stanice Fishing and Hunting a filmového Cinemaxu. HBO HD a Cinemax je možné zakoupit pouze samostatně (nebo dohromady), zbylé dva programy se staly součástí balíčku MULTI.

Lukáš Polák: Programy HBO HD a BeBe TV zařazeny do satelitní platformy Skylink
Lukáš Polák: Všechny nové stanice satelitního Skylinku již s elektronickým programovým průvodcem

BRAND24

V sítích některých vybraných operátorů odstartoval 1. dubna lifestylový program Fine Living Network, který nahradil především na ženy orientovaný Zone Club. Kanál patří Chello Zone, která je sesterskou společností kabelové firmy UPC. Významnější událostí je však zahájení vysílání francouzského programu Mezzo Live HD, který je součástí mediálního domu Lagardère.

Lukáš Polák: Odstartoval program Fine Living Network, nahradil Zone Club
Lukáš Polák: Hudební kanál Mezzo Live HD startuje. Na satelitu zatím nekóduje

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).