Hlavní navigace

MSI Mega Sky 580: sympaťák se slabým příjmem

13. 3. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Chtěli byste vidět digitální televizní vysílání i na obrazovce svého notebooku? USB "klíčenka" od tchajwanské firmy Micro-star vypadá velmi slibně a nabízí za nízkou cenu pestrou výbavu. V interiérech ale loví signál jen horko těžko, a tak budete muset za dobrým příjmem odejít z bytu na čerstvý vzduch.
MSI Mega Sky 580

Miniaturizace pokračuje v počítačovém odvětví neúprosným tempem. Někdy až tak rychle, že je to na škodu funkčnosti, ale o tom až později. Firmu Micro-star znáte možná jako výrobce základních desek a grafických karet, ale pole její působnosti je širší a patří do něj i vývoj zařízení na příjem televizního vysílání. Mega Sky 580 je připraven pouze na digitální signál, jiné tunery od stejného výrobce jsou naopak analogové. A jakou má recenzovaný přístroj velikost? Malou, ze tří externích zařízení ozkoušených na DigiZone.cz dokonce nejmenší, srovnatelnou např. se zapalovačem.

Balení velikosti běžného knižního románu obsahuje celou řadu příslušenství. Ovladač typu kreditní karty i s přívěskem, malá pasivní pokojová anténa, instalační CD, jeden česky psaný list A4 a uživatelská příručka v angličtině doplňují přístroj samotný a redukci pro anténu, která je dodávána odděleně. Mega Sky 580 byl ve snaze o minimální rozměry zmenšen natolik, že se jeho výška vyrovnává rozměrům koncovky anténního kabelu. Aby si lidé mohli připojit zdroj signálu k přístroji, musí do něj nejdříve zasadit právě anténní redukci, která už se navenek tváří jako běžný vstup pro signál. Na druhém konci „klíčenky“ je pod kusem umělé hmoty skryt konektor, jímž se Mega Sky 580 zapojí do volného slotu USB 2.0 v počítači.

MSI Mega Sky 580 krabice

Systémové nároky digitálního přijímače nejsou vůbec střídmé, ale většině uživatelů by dnes už neměly dělat problémy. Požadavky jsou: Windows XP SP2 nebo vyšší, příp. Windows 2000 SP4 (asi největší kámen úrazu, na starší verze Windows nebo na počítače s Unixem výrobce nepamatuje), Pentium III taktované alespoň na 800 MHz nebo lepší a rychlejší procesor, 256 MB paměti RAM a 32 MB paměti na grafické kartě. Program pro rekonstrukci televizního vysílání se neobejde také bez minimálě DirectX 9.0 a 1 GB místa na pevném disku – především kvůli nahrávání pořadů z televize a pro funkci time-shifting.

Nový hardware pro počítač

Postupoval jsem na základě rady z jedné české stránky dodávané k výrobku a nejprve připojil do přístroje anténní adaptér. Mega Sky 580 se rázem prodloužil o čtvrtinu. Rozhodl jsem se použít dodávanou pasivní pokojovou anténu, a tak jsem ji zapojil do adaptéru v zádi přístroje. Nyní zbývalo jen připojit kompletní modul do počítače, aby Windows okamžitě poznaly nového příchozího. Operační systém firmy Microsoft nemá bohužel ovladače pro digitální přijímač zabudovány v sobě, a tak přišlo na řadu instalační CD. Digital TV USB Mini Receiver, jak se zařízení ve Windows jmenuje, rázem získalo nezbytné ovládací soubory.

MSI Mega Sky 580 veci

V dalším kroku přišla na řadu aplikace, kterou se DVB-T na počítači ovládá – alespoň v podání Mega Sky 580. Program nese jméno NewSoft Presto! PVR a pravděpodobně byl vyvinut mimo firmu Micro-star. Uživatel si může vybrat z osmi jazykových možností, ale mezi dvěma zápisy čínštiny, angličtinou, němčinou, francouzštinou a jižními evropskými jazyky by češtinu hledal marně. Není k dispozici ani v žádném oficiálním dodatku na Internetu. Zvolil jsem si angličtinu a program se mne optal, kam bych to měl blíže kvůli možné uživatelské podpoře – zda do Spojených států, nebo do Británie. Pak se podruhé nainstalovaly ovladače pro nový hardware, tentokrát už s varováním, že produkt nezískal certifikaci logem Windows XP. Výrobce logo ale na obalu uvádí, a tak netuším, proč byl systém rozmrzelý. Jakmile jsem použití ovladačů potvrdil, instalace proběhla už sama úspěšně do konce a na dolní liště vpravo u hodin se objevila ikona načasovaných událostí.

Jak dědeček ladil, až (ne)naladil

Software i ovladače byly na disku a já se rozhodl Mega Sky 580 řádně vyzkoušet. Nejprve jsem ho zkusil přimět k činnosti dálkovým ovládáním, ale nereagoval. Kliknul jsem tedy na ikonu Presto! PVR, která mi přibyla na ploše. Aplikace se rozběhla, nechala mi potvrdit jméno přijímacího zařízení a přešla k výběru země určení. Základní nabídka volby států čítá jen 28 možností, jednotlivých států je přitom ještě méně, protože Belgie, Lucembursko a Švýcarsko zabírají více jazykových pozic. Kdo svůj kout světa na seznamu nenašel (a Česká republika ani Slovensko tu nejsou), musí si vybrat jednu z dalších tří možností. Volby se liší šířkou multiplexu ve vysílacím spektru a jsou: 6, 7 nebo 8 MHz. Pro Česko je správně možnost poslední, 8 MHz.

MSI Mega Sky 580 srovnani

Měl jsem zapojenou pasivní pokojovou anténu na stole kousek od klávesnice, kliknul jsem na tlačítko Scan a čekal. Po zhruba čtyřech minutách průzkumu frekvencí pásem VHF a UHF zůstal seznam stanic prázdný – digitální přijímač nenašel vůbec nic. Posunul jsem tedy anténu do zhruba metrové výšky nad klávesnici a začal ladit znovu. Tentokrát byl výsledek příznivější, v nabídce se objevily programy multiplexů A i C, druhá přechodná síť však nikde. Do třetice jsem provedl změnu a umístil anténu kousek od okna. Tentokrát Mega Sky 580 naladil všechny tři v Praze vysílané multiplexy.

MSI Mega Sky 580 list

Jakmile bylo vyhledávání programů u konce, uložil jsem je do paměti a myslel si, že se začnu dívat na televizi. Chyba lávky. Obraz byl natolik kostičkovaný a zpomalený, každou chvíli zadrhával i se zvukem, že výsledek nebyl ke koukání. Řekl jsem si, že zkusím vyměnit antény, pasivní za aktivní, se kterou zkouším doma téměř všechny televizní set-top-boxy. K mému překvapení se příjem nezlepšil, ba naopak. S pokojovou anténou jsem se dočkal pouze černé obrazovky a přes veškeré změny pozice, úpravu délky prutů, natáčení a dotlačení kabelů jsem se pohyblivých obrázků nedočkal. Nakonec jsem se musel pokorně vrátit k dodávané anténě, kterou jsem pomocí prodlužovacího kabelu umístil na okenní parapet. Výsledek nebyl o moc lepší než dříve, ale minimálně zvuk rozhlasových stanic problémy nevykazoval, což mi umožnilo začít s testem funkcí výrobku. Netuším, proč kombinace Mega Sky 580 a pokojové antény zklamala. Byl na kolibří „klíčenku“ signál moc silný? Zkoušel jsem ho utlumit, ale výsledek se nezměnil. Nejraději bych býval do přístroje zkusil zapojit i kabel z rozvodů sdružené televizní antény (STA), v domě nám ale STA signál digitálních programů nepropouští.

Funkce miniaturního přijímače DVB-T

Pokud se člověku povede naladit signál některého z multiplexů, další problémy ho už nečekají. Rozhlasové stanice i televizní programy hrají za dobrého příjmu kvalitně, zvuk je na nepřízeň příjmu náchylný vždy méně než obraz. Mega Sky 580 nemá oddělený seznam pro televizi a rádio, a tak je nabídka programů poněkud nepřehledná, uživatel si může ale upravit pořadí stanic aspoň do líbivější posloupnosti. Malé dálkové ovládání je lidské ruce sice nepřirozené, ale své funkci dostojí, navíc přijímač jeho povely registruje, i když na sebe obě zařízení vysloveně nemíří. Jediná výtka směrem k ovladači je ta, že nedokáže software Presto! PVR zapnout sám o sobě a uživateli nezbývá než kliknout na ikonu programu myší.

MSI Mega Sky 580 soft

Elektronický programový průvodce (EPG) se po zavolání chvíli načítá, pak ale za odměnu ukazuje správně všechny časové údaje, které dal provozovatel multiplexu k dispozici. EPG rozezná dokonce správně i českou diakritiku, bohužel ji už ale pořádně nezpracuje. Háčky, čárky (ale např. i německá přehláska) se zobrazují před písmeny, ke kterým náleží. Není to ideální, ale stále lepší než změť divně vypadajících znaků. Teletext však naopak znalosti češtiny nepobral vůbec a bez luštění se v něm člověk mnoho nedočte. Některé programy pro reprodukci teletextu na počítači chytře převádějí dvojici údajů (číslo stránky a popis) do rádoby hypertextového odkazu, na který stačí jen kliknout. Mega Sky 580 bohužel takovou vymoženost nemá, jeho teletextové stránky může uživatel myší nejvýš posunovat o jedničku a při použití klávesnice také zadávat celé trojčíslí ručně. Nahrávání a časovač fungují bez problémů, funkce time-shifting také, ale nenabízí bohužel režim obrazu v obraze, kde jedno z oken ukazuje aktuální situace a druhé se věnuje přehrávání zpožděného záznamu.

MSI Mega Sky 580 EPG

Shrnutí

Chcete svému notebooku koupit módní doplněk, vkusný šperk? Společnost Micro-star vám potom učinila s výrobkem Mega Sky 580 zajímavou nabídku. Nejenže hezky vypadá, ale při troše štěstí s ním venku naladíte i signál digitální televize. Na příjem v interiérech však raději zapomeňte – leda by se vám podařilo zařízení přesvědčit, ať se nebojí přijímat signál také ze silnějšího zdroje, než jakým je malá pasivní anténa z jeho krabice. Cena digitálního přijímače je každopádně velmi sympatická, 1500 korun za hezkou „klíčenku“ není moc. Škoda proto, že v přístroji není citlivější obvod na ladění signálu DVB-T.

Přístroj zapůjčil: Astra-CZ

Databáze: MSI Mega Sky 580

BRAND24

Orientační cena: 1490 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Jakou anténu používáte na příjem televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).