Hlavní navigace

MPEG-4 nebude pro Slováky problém, tvrdí telekomunikační úřad

23. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
23. 10. 2008

Zemské digitální vysílání v kompresním standardu MPEG-4, jak bude spuštěno na Slovensku, nezpůsobí divákům žádný problém. Tvrdí to slovenský Telekomunikační úřad, který rozhodl o tom, že Slovensko použije při přechodu na zemské digitální televizní vysílání standard MPEG-4 a ne MPEG-2 jako Česká republika nebo Rakousko. Úřad tak reagoval na kritiku slovenského ministerstva dopravy.

K TÉMATU: Slovenské domácnosti budou mít s přechodem na MPEG-4 problémy

Podle ministerstva způsobí MPEG-4 potíže přibližně 130 tisícům slovenských domácností, které již dnes přijímají zkušební zemské digitální vysílání ve standardu MPEG-2. Argumentuje se údaji, které nejsou důvěryhodné a podle Telekomunikačního úřadu i značne nadsazené, citovala z připomínek úřadu ke kritice ministerstva dopravy server Digimedia.sk.

BRAND24

Mluvčí ministerstva upřesnil, že údaj 130 tisíc domácností zahrnuje domácnosti s DVB-T set-top-boxem nebo integrovaným digitálním televizorem podporujícím pouze kompresní standard MPEG-2. Netýká se ale reálného využívání DVB-T. V údaji jsou tedy zahrnuti i ti, co vlastní novější televizor s DVB-T tunerem, ale ve skutečnosti využívají satelitní nebo kabelový příjem, píše server.

Digimedia.sk upozorňuje, že podle loňského průzkumu satelitního operátora SES Astra sleduje na Slovensku zemskou digitální televizi pouhé půlprocento domácností. Počet domácností, které v současné době využívají DVB-T a které by si po zavedení MPEG-4 musely koupit nová zařízení, tak bude zřejmě mnohem nižší, dodává server s poukazem na oněch 130 tisíc domácností avizovaných ministerstvem dopravy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).