Hlavní navigace

Michal Zelenka: Zájem o digitální rozhlas v Česku je opatrný

2. 5. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
2. 5. 2006

Provozovatelé komerčních rádií v České republice mají zájem o digitální vysílání, jejich přístup je ale opatrně zdvořilý, protože není kam spěchat. Tvrdí to Michal Zelenka, prezident Asociace provozovatelů soukromého vysílání a někdejší majitel pražského rádia Vox. Důvodem je podle něho skutečnost, že na rozdíl od televizního vysílání není nutné u rádií opouštět analogové kmitočty v pásmu FM.

Spěch by byl na místě jen tehdy, kdyby České republice reálně hrozila ztráta kmitočtů. Ty však dosud nejsou ani známy. Přesto nás mrzí, že T-DAB nebyl zahrnut do vládní koncepce rozvoje digitálního vysílání, řekl Zelenka v rozhovoru pro server Česká média. Systém T-DAB je mezi provozovateli rozhlasového vysílání nejoblíbenější ze všech forem digitálního rozhlasového vysílání. Loni na podzim v něm testoval vysílání veřejnoprávní Český rozhlas i komerční rádia Impuls, Frekvence 1 a Evropa 2.

BRAND24

Spuštění pravidelného digitálního rozhlasového vysílání v České republice podle Zelenky brání kromě státu také nedostatek peněz. Jejich momentální nedostatek, nedostatek příjmů v blízké i vzdálené budoucnosti. Poslouchám všechny ty hezounké řečičky o pluralitě a rozmanitosti, že reklamních peněz bude víc a reklamy v televizi míň a připadám si jako před volbami. Škoda, že ti co to říkají si nikdy nezavysílali a nenesli ty náklady. Kdyby to aspoň na chvilku zkusili, mlčeli by jako hroby, uvedl Zelenka.

Předseda Rady Českého telekomunikačního (ČTÚ) úřadu Pavel Dvořák nicméně serveru DigiZone.cz nedávno řekl, že otázka digitálního rozhlasu bude jedním z témat, nad kterými se ČTÚ v blízké době sejde se zástupci Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Místopředseda RRTV Petr Pospíchal už dříve uvedl, že rada by se měla digitálním rozhlasem zabývat ještě do konce letošního roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).