Hlavní navigace

Mezi milovníky HDTV patří i chobotnice. Líbí se jim víc než CRT televize

17. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
17. 3. 2010

Zní to takřka neuvěřitelně, ale pokud by si měla chobotnice vybrat mezi televizí ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a obrazem ve standardním rozlišení na klasickém CRT televizoru, zvolila by HDTV. Přišli na to australští a kanadští vědci při experimentech s chobotnicemi sydneyskými, kterým přehrávali video s nahrávkou kraba ve dvou různých kvalitách obrazu.

BRAND24

Zatímco na kraba v HD kvalitě chobotnice reagovaly stejně, jako by byl živý a snažily se ho ulovit, stejné video ve standardním rozlišení obrazu je nechalo chladnými. Vědci si to vysvětlují tím, že frekvence 24 snímků za sekundu je pro smysly chobotnic prostě příliš pomalá, upozornil Český rozhlas Leonardo, který se o případu dozvěděl z odborných časopisů NewScientist a The Journal of Experimental Biology.

Kromě náročnosti televizních diváků s chapadly experiment ukázal další věc: chobotnice nemají osobnost. Tímto pojmem vědci myslí konzistentnost v chování zvířete a tu chobotnice neprokázaly. Na film reagovaly každý den jinak – jednou byly smělé nebo agresivní, jindy spíš plaché, dodal ČRo Leonardo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).