Hlavní navigace

Mascom MC 1300T: příjemné překvapení

7. 4. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
České menu, teletext a EPG. Výrobci set-top-boxů si začínají konečně v širším počtu uvědomovat, že důsledná lokalizace pomůže jejich produktům v úspěchu na tuzemském trhu. Mascom, značka-neznačka domácí elektroniky, mile překvapil digitálním přijímačem MC 1300T, který má bohatý arzenál konektorů a prošel důkladným výcvikem do českých podmínek.

Digitální přijímač s označením Mascom testujeme na DigiZone.cz poprvé. Osobně mám firmu v paměti evidovanou jako laciný doplněk trhu s domácí elektronikou, který vyzrálejším a zavedenějším značkám jako Sony nebo Panasonic konkuruje především cenou. Set-top-box Mascom ve mne zkrátka vyvolával podle jména pocit výrobku sice levného, ale málo kvalitního. Možná se někdy potýkáte s podobnými názory. Tentokrát mě ale recenzovaný přístroj vyvedl z omylu.

Mascom MC 1300T

Mascom MC 1300T má tvar pravidelného kvádru, který narušuje pouze zaoblený přední panel. Set-top-box je šedivý, tedy až na černý pás se čtyřmístným displejem a čidlem infračerveného signálu dálkového ovládání. Rozměry 26,6×15,8×3,9 c­entimetru a hmotnost 1,5 kilogramu řadí přijímač do třídy menších, ale ne kolibřích výrobků stejného druhu.

Čelní pohled set-top-boxu nabízí jeho majitelům kromě displeje také tlačítko přepnutí do režimu standby a zpět do plného provozu, dále pak dva spínače na listování mezi naladěnými programy. Zepředu svítí na přístroji za provozu zelená dioda potvrzující přísun energie, v pohotovostním nastavení k ní pak přibývá ještě červený indikátor.

Zadní panel digitálního přijímače nemá na první pohled ani milimetr nevyužitého místa, prostor si rozdělila celá řada konektorů. Anténní vstup a výstup nikoho nepřekvapí, dvě zdířky SCART jsou v blízkosti dvoutisícové cenové hranice sympatickou výbavou. Pokud k tomu ale připočteme i stereo zvukový výstup, digitální zvuk S/P-DIF v obou podobách, kompozitní video, S-video a konektor RS-232 na softwarovou aktualizaci, začíná být Mascom MC 1300T velmi zajímavým set-top-boxem. Jenom spotřebu mohl výrobce ještě o pár procent stáhnout, maximum 15 W je za daných rozměrů poměrně vysoké číslo. Napájení si vyžaduje v kontinentální Evropě běžných 230 V s frekvencí 50 Hz. Přístroj má v zadní části mimo konektorů i vypínač, který ho může zcela připravit o přísun energie.

Mascom MC 1300T zezadu

Test začíná

Zapojení MC 1300T je snadné a obdobné jako pro všechny jiné přístroje se základní výbavou. Stačí připojit do set-top-boxu kabel od antény, digitální přijímač spojit kabelem SCART s televizorem a všechny přístroje zapnout. Pokud máte doma větší počet zařízení domácí elektroniky, která by se tímto prostým krokem ocitla „odstřižená“, přečtěte si podrobnější článek o uvedené problematice: Zapojení set-top-boxu: problémy a řešení. Zapojení a funkcím digitálního přijímače se věnuje stručný, ale pohledný a český návod k obsluze.

Úvodní instalace set-top-boxu skončí ihned po začátku. Alespoň na oko. Po malé chvíli se na obrazovce rozzáří logo Mascom na bílém pozadí, ale tím samostatná činnost digitálního přijímače končí. Tlačítko Menu na drobném (pro mužskou ruku možná až příliš) dálkovém ovládání instalační záhadu rychle vyřeší. Poblíž horního okraje obrazovky se rázem objeví nabídková lišta, která umožní provést všechny nezbytné kroky. Uživatelské menu je přednastavené v češtině, a tak se v něm neztratí ani lidé bez znalosti světových jazyků.

Mascom MC 1300T ovladac

Výběrem záložky Ladění se majitel set-top-boxu významně přiblíží ke startu vyhledávání digitálních programů. Nejprve si ale musí zvolit typ ladění (automatické, ruční, omezené) a rozhodnout se, zda nalezené programy přemažou všechno existující, nebo se jen připojí do stávající nabídky. Pro první hledání vyjdou obě situace ve výsledku stejně, a tak stačí jen rozběhnout pátrací akci. Set-top-box zareaguje na pokyn ke startu nápisem SCAN na zeleně svítícím děleném displeji, na obrazovce se přitom v okně objeví informace o průběhu ladění a nalezených programech rozhlasu a televize.

Po dvou minutách hledání mi set-top-box oznámil, že v součtu všech nabídek jsem se obohatil o 25 stanic, tedy o současný audiovizuální i čistě zvukový obsah všech tří přechodných digitálních sítích. Prvním mezi naladěnými byl program ČT 4 Sport, jehož vysílání mi přijímač nabídl okamžitě po konci ladění. Potvrzení vyhledané nabídky je už pouhou formalitou.

Přístroj v akci

Mascom MC 1300T servíruje televizoru kvalitní obraz dobrých rozměrů, tedy bez nešetrného ořezu. Divák si může buď v menu, nebo jednoduše tlačítkem Mode na dálkovém ovládání zvolit jeden z režimů pro formát 4:3 nebo 16:9. Podobně funguje i výběr zvuku, který kromě jazykové stopy zahrnuje volbu stereo nebo levé / pravé audio a je navázaný na tlačítko Audio. Po vyvolání seznamu programů si může uživatel přiřadit k jednotlivým stanicím barevné symboly, které slouží jako kategorie pro zprávy, film, sport a hudbu. Jeden program přitom může spadat i do několika skupin.

Mascom MC 1300T info

Dálkové ovládání má tradičně nahoře čísla, dole funkční klíče a mezi nimi směrovník šipek. Tlačítka Menu a Exit jsou umístěná v rozích nad směrovníkem a divák je najde snadno. Horší pozici si vylosovalo Info a EPG, které výrobce umístil nad sebe do levé spodní části ovladače. Během testu jsem musel očima vždy zkontrolovat, zda opravdu mačkám tlačítko vstupu do elektronického programového průvodce (EPG), a to není dobře. Při přepínání programů fungují dobře šipky nahoru a dolů, rychle reagují, naopak na přepnutí klávesou číselníku čeká divák dobré dvě tři sekundy.

Set-top-box má EPG v grafické podobě, která je sympatická, ale kvůli menšímu oknu někdy hůře čitelná. Při výběru konkrétního programu si může uživatel vyvolat jeho detail nebo ho zařadit do seznamu položek pro časovač. EPG umí dobře obě normy české diakritiky, a tak se majitel přístroje nemusí obávat žádných nesmyslných znaků. Správnou češtinu má i celoobrazovkový teletext, u kterého si může divák volit mezi černým a průhledným pozadím. Varianta bez televizního programu na pozadí není úplně příjemná pro oči, protože barvy teletextu jsou jasnější a pastelové. Když ale nejsou v kontrastu s černým podkladem, je celkový pohled příjemnější.

Mascom MC 1300T EPG

Časovač událostí zapíná set-top-box podle zadání diváka, který si vybral některý z pořadů pomocí EPG, přístroj se už sám ale nevypne. Alespoň já ho po skončení vymezeného úseku musel vypnout ručně. Nepodařilo se mi také přidat záznam do časovače jinak než přes programového průvodce, a to je škoda. Zvláště na komerčních televizích začátek a konec pořadů neodpovídá (až na zpravodajství a světlé výjimky) údajům v EPG, neškodila by proto možnost ruční úpravy hodnot. Časovač v podání MC 1300T dovoluje ale jednou přidaný záznam pouze smazat. Set-top-box má také funkci odloženého vypnutí, kterou si může uživatel nastavit od pěti minut až do hodiny a jež přístroj skutečně vypne.

Shrnutí

Umí dobře česky - pečeť

Dominantní postavení set-top-boxu TechniSat Digipal 2 se možná brzy otřese v základech. Německý digitální přijímač má za zády kvalitní značku a umí leccos, pro některé zájemce má ale možná až příliš fádní a šedivé menu s minimem grafických elementů. Mascom MC 1300T sice nemůže sázet na jméno, ale řadu dobrých vlastností od TechniSatu okoukal, na českou diakritiku a normy se připravil dobře, navíc má sympatické grafické menu a o pět set korun nižší cenu. Sada nabízených konektorů je mezi jednoduchými set-top-boxy na výborné úrovni. Jedinými vážnějšími chybami přístroje Mascom jsou jeho zapomnětlivost na vypínání po konci přednastavených záznamů a vyšší spotřeba. Mezi drobnosti, i když nepříjemné, se řadí rozmístění tlačítek dálkového ovládání a pomalejší reakce na jeho číselník. V dalších ohledech si vedl MC 1300T na výbornou.

Mascom MC 1300T teletext
Mascom MC 1300T
Celkové hodnocení 9 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčily: Přijímače.cz

Databáze: Mascom MC 1300T

UX DAy - tip 2

Orientační cena: 1590 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Oznámkujte na školní stupnici důležitost značky výrobku při nákupu domácí elektroniky:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).