Hlavní navigace

Martin Kubacki: Pochybuji, že v roce 2012 bude DVB-T všude

21. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
21. 1. 2008

Zemská digitální televize (DVB-T) se šíří velice pomalu a v roce 2012 ji nebudou moci přijímat zdaleka všichni diváci ve střední a východní Evropě. Myslí si to generální ředitel satelitní operátora SES Astra CEE Martin Kubacki, který v rozhovoru pro server Digimedia.sk zpochybnil toto datum jako termín ukončení zemského analogového televizního vysílání.

Proces digitalizace terestrického vysílání pozorujeme v celé Evropě a o datu 2012 mám své pochybnosti – určitě ne všichni diváci a ne na celém území budou moci sledovat svoje stanice prostřednictvím terestrického signálu, kde však tento už je v současnosti dostupný prostřednictvím satelitu Astra, uvedl Kubacki. Zároveň dodal, že Astra nijak netlačí na své klienty, aby urychlili přechod z analogového satelitního na digitální satelitní vysílání.

BRAND24

Analogově na satelitu vysílá velké množství německých a rakouských televizí. Podle Kubackého se Astra snaží marketingově podporovat přechod k digitálnímu vysílání, koneční rozhodnutí ale záleží na samotných televizích. Na trhu je stále ještě mnoho analogových set-top-boxů, dodal. Ředitel středoevropské centrály Astry zároveň vyloučil, že by společnost uvažovala o vytvoření vlastní placené satelitní platformy: Pokud bychom se do toho pustili, museli bychom konkurovat našim zákazníkům, a to evidentně nechceme.

Kubacki v rozhovoru pro Digimedia.sk potvrdil, že Astra v současné době vede v České republice a na Slovensku intenzivní jednání s potenciálními obchodními partnery o zavedení vysokorychlostního připojení k internetu prostřednictvím satelitu. Službu Astra2Connect nyní firma nabízí v Německu, Švýcarsku, Rakousku, Irsku, Francii, Itálii a Polsku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).