Hlavní navigace

Markíza zeštíhluje management, nastoupil nový ředitel

2. 2. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
2. 2. 2006

Nejsledovanější slovenská televize Markíza má od 1. února nové vedení. Dosavadního generálního ředitele Vladimíra Repčíka vystřídal Václav Mika, bývalý generální ředitel celoplošného komerčního Rádia Expres. Oddělení programu vede František Borovský, který ještě nedávno působil ve stejné funkci na konkurenční televizi Joj. Nahradil tak šéfku programu Janu Vašutovou (nyní povede oddělení strategického programového plánování), ale také šéfa centra umělecké tvorby Romana Liptáka. Upozornil na to server Mediálne.sk.

Ke konci ledna v Markíze skončil také ředitel centra reklamy Matej Ribanský. Nový generální ředitel Mika okamžitě sloučil centrum programu a centrum umělecké tvorby, dále rozhodl o tom, že centrum kreativních služeb s vedoucím Mariánem Polákem klesne na úroveň středního managementu, ředitelem centra zpravodajství a publicistiky jmenoval Tibora Búzu a vedením centra reklamy pověřil Martina Hautpvogela. Obchodní ředitelka Markízy Radka Doehring se stala přímou zástupkyní generálního ředitele.

Na svých pozicích podle serveru Mediálne.sk zůstávají šéfové centra marketingu Zuzana Ťapáková a centra techniky a správy Rudolf Šimko. Velké změny se očekávají ve zpravodajství. Šéfredaktorem se stal natrvalo Henrich Krejča, který poslední dva roky pracoval jako zpravodaj Markízy v Praze (vedením redakce byl pověřen už před nástupem Václava Miky do funkce generálního ředitele). Mika se nyní zaměří na objektivitu a nestrannost zpravodajství, neboť to je známé nekritickým přístupem k bývalému šéfovi Markízy Pavlu Ruskovi a jeho politické straně Aliance nového občana (ANO).

BRAND24

Slovenský deník Sme ve středu upozornil na nadstandardní vztahy některých redaktorů zpravodajství a publicistiky Markízy s Ruskem. Například redaktorka Zlatica Puškárová nebo moderátor diskusního pořadu Sito Daniel Krajcer se nedávno zúčastnili uzavřených oslav narozenin Pavla Ruska. Krajcer pak Ruska zpovídal ve svém pořadu jako nezávislý novinář. Nebudu se vracet do minulosti. Mojí vizí je budoucnost. Věřím, že vytvoříme takové podmínky, aby televize Markíza nebyla sankcionovaná za zásadní porušení zákona ze strany licenční rady a aby nevytvářela vážnější pochybnosti o své objektivitě, řekl Mika v rozhovoru pro deník Sme.

Ke změně generálního ředitele Markízy došlo poté, co společnost CME navýšila svůj podíl v licencované firmě Markíza-Slovakia. Předtím CME, která financovala rozjezd této televize a postavila i její sídlo v Záhorské Bystrici na okraji Bratislavy, kontrolovala jenom servisní organizaci Slovenská televizní společnost (STS) Blatné. Odcházející generální ředitel Vladimír Repčík, jež dříve moderoval Televizní noviny na Markíze, je považovaný za Ruskova muže. Vedení televize převzal poté, co se Pavol Rusko rozhodl vstoupit do politiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).