Hlavní navigace

LifeView Walker Q - štíhlá klíčenka pro DVB-T

20. 3. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Začátkem března jsme na DigiZone.cz představili první televizní tuner tchajwanské firmy LifeView. Externí USB "krabička" pro příjem digitální i analogové pozemní televize ale nepřesvědčila. Příležitost vylepšit firemní image proto dostal Walker druhý, tentokrát v podobě "klíčenky" a už jen čistě DVB-T. Povedlo se mu to?
Walker Q II

Distribuční balení mě příjemně překvapilo. Ve stylových plechovkách bývá prodáván spíš kvalitní tabák nebo alespoň exkluzivní pralinky, a tak jsem doufal, že Walker s přídomkem Q nebude mít ke kvalitnímu kousku příliš daleko. Spolu s tunerem se v krabičce nachází prodlužující USB kabel, krátká redukce pro připojení antény, ještě kratší „americká“ anténní spojka, malé instalační CD a stručný tištěný manuál. Příručka postihuje v několika bodech jen samotnou instalaci aplikace LifeView DTV a zapojení antény, podrobnější návod si můžou uživatelé stáhnout z firemních stránek.

Walker Q příslušenství

V papírovém obalu, který obklopuje plechovku, je ukrytý zhruba deseticentimentrový „pendrek“ pro vnitřní příjem DVB-T signálu. Samotný tuner se uhnízdil v tenkém plastovém pouzdře s USB klíčem, modrou indikační diodou a konektorem pro anténu. Na bocích jsou umístěny ventilační otvory a na spodu je regulérní větráček, který bzučí i po uspání počítače.

Systémové požadavky

Výrobce pro dokonalý požitek z digitální televize doporučuje libovolný procesor s taktem alespoň 2 GHz a minimálně 256 MB RAM. Paměťové nároky souhlasí, ostatně provozovat Windows 2000 (požadován SP4) nebo XP (SP2) s menší kapacitou RAM se v podstatě rovná sebevraždě unuděním z čekání na stále se načítající data z pevného disku. Ale co se procesoru týče, vystačíte si i s dvoutřetinovým výkonem. Nezapomeňte však, že ve svém PC potřebujete USB v rychlé verzi 2.0. Pokud plánujete využití time-shiftingu nebo nahrávání pořadů, vyhraďte si na pevném disku raději pár gigabytů místa.

Walker Q I

Startujeme

Po instalaci ovladačů a DVB-T klienta stačí ke klíčence připojit interiérovou anténu či koaxiální kabel ze střechy a tento komplet zapojit do volného USB portu. Po inicializaci tuneru a spuštění programu LifeView DTV se kliknutím na tlačítko Scan přenese uživatele do režimu ladění, kde lze nechat automaticky prohledat celé pásmo nebo jen vybraný transpodér na konkrétní frekvenci. Jakmile jsou všechny stanice nalezeny, kliknutím na OK vede cesta zpět do hlavního okna a podívaná může začít.

Aplikace a její (ne)vychytávky

Vzhledem k tomu, že program LifeView DTV jsem představil už v recenzi na USB tuner LifeView Walker Hybrid, sepíšu jen nové postřehy a zaměřím se na spolupráci programu s modelem Walker Q – pro komplexnější popis odkazuji ke zmíněnému článku. Nejpříjemnější skutečností je fakt, že signál (ve srovnání s Hybridem) nabíhá prakticky okamžitě po spuštění aplikace. Jeho sílu indikuje tříbarevná stupnice ve spodní části programového okna. Zde se sluší dodat, že anténka je v tomto případě co do ziskovosti zhruba o 30 procent slabší a v interiéru velmi špatně chytá experimentální multiplex Českého Telecomu. Se střešní anténou je ale příjem všech tří multiplexů bezproblémový.

Walker Q teletext

Program ani v nejnovější únorové edici nezvládá českou diakritiku, a to jak v teletextu, tak v elektronickém programovém průvodci (EPG). Zatímco však teletext s enginem od Philipsu nerozumí česky vůbec, EPG vždy vloží před písmeno, které by nad sebou mělo mít háček nebo čárku, nesmyslný znak, za nímž následuje znak korektní, ale už bez diakritiky. K EPG se váží ještě dvě nepříjemnosti. Průvodce nedokáže uchovat data v paměti a při každém otevření okna je třeba data o programech načítat znovu a znovu. Příjem televize se navíc začne v momentě nahrávání EPG dat sekat a pomůže až restart celého programu.

Walker Q EPG

Tento jev se vyskytuje nepravidelně, a tak zatímco na Nově nejsou nejmenší problémy, u ČT 1 může zmíněný proces znamenat až havárii celého programu. Na druhou stranu, programování záznamu přes EPG je funkční a jednoduché. Pořady k nahrávání lze zadávat i ručně, včetně naprogramování časového intervalu na několik dnů současně.

V liště pro přepínání mezi digitální televizí a rozhlasem přibyla nová položka DTV CA. Nějaký čas jsem si pohrával s myšlenkou, zda náhodou Walker Q nezvládne digitální kabelovku. Pak jsem si však ještě jednou přečetl info o kódovaném DVB-C od Karnevalu, znovu nahlédl do manuálu a zjistil, že jde pouze o odfiltrování placených DVB-T kanálů od vysílání bezplatného (FTA).

Walker Q nahrávání

Tři kouzelná tlačítka

Nechcete-li digitální vysílání jen pasivně konzumovat, je k dispozici trojice funkčních tlačítek. Ikonkou fotoaparátu lze z aktuálně vysílaného pořadu snímat statické fotografie, klasický červený puntík zahájí okamžitě ukládání streamu MPEG-2 na pevný disk počítače. Trojúhelník v kolečku spustí režim časového posunu, tedy time-sifting, který ke cti tuneru pracuje stoprocentně. Jednu výtku bych k němu ale měl – ani při nahrávání, ani při time-shiftingu není možné ukládat snímky z vysílání.

Walker Q v akci

Co říci závěrem?

Snad jen tolik, že malá klíčenka pracuje spolehlivě a její hardware během testů nezklamal. Softwarová aplikace LifeView DTV má oproti tomu ještě stále co zlepšovat, nicméně základní příjem televize i rádia umožňuje bezproblémový. Tuner bohužel nedisponuje BDA ovladači, a tak nelze využít jiné programové vybavení. Celkově digitální tuner Walker Q jméno LifeView vylepšil, ale na jedničku to stále ještě není.

Databáze: LifeView Walker Q

BRAND24

Orientační cena: 2230 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Vadí vám, když televizní kartě nebo klíčence pro PC chybí podpora češtiny?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).