Hlavní navigace

Lidové noviny rozebírají problémy mediálních rad

9. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
9. 10. 2009

Redaktor Lidových novin Ondřej Aust se v dnešním Mediálním diáři zamýšlí nad problémy volby členů do mediálních rad – zejména Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Rady České televize, Rady Českého rozhlasu a Rady ČTK. Jako mnohokrát předtím se i dnes vede diskuse nad tím, zda je způsob volby členů mediálních rad dostatečně transparentní, a zda jsou volení členové reálně nezávislí na politicích.

Nominovat členy do rady mohou nejrůznější občanská a zájmová sdružení, děje se tak ale naoko. Klíčové zůstává, jakou si kandidáti vyjednají podporu u poslanců. Nezávislí většinou neuspějí, poslancům nebyl dobrý ani respektovaný právník Vojtěch Cepl, píšou Lidové noviny.

BRAND24

Doba je taková, že čerstvý radní pro vysílání Ivan Krejčí, bývalý asistent místopředsedy ČSSD Zaorálka, říká, že hlavním důvodem jeho kandidatury bylo, že dostal nabídku, což je „skoro klíčové“. Podobně se vyjádřila i předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová, která se rovněž rozhodovala až na základě nabídky. Nový šéf veřejnoprávního rozhlasu slíbil rozhlasové radě poslušnost nad rámec pravidel. Verdikty Rady ČTK, kdo má agenturu řídit, vlají za přáními zaměstnanců.

Článek zmiňuje i několik paradoxů, které se odehrávají v průběhu diskuse. Komunistce Ivaně Levé vadilo, aby se počet členů všech rad stanovil na 9 (ta pro vysílání má teď mít 13, Rada ČT 15), prý by to byl zvlášť u rady pro vysílání „hazard i s lidským zdravím“. Televizi i rádií totiž přibývá, a s tím i agendy. Pokud by ale poslancům na zdraví radních záleželo, jistě by nenechali ani jednu radu neúplnou. Ve skutečnosti není kompletní rada televizní, rozhlasová, a ani ta pro vysílání, dodává list.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).