Hlavní navigace

Lidé na Domažlicku dokupují set-top-boxy k druhým televizorům

22. 9. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
22. 9. 2009

Obyvatelé Domažlic a blízkého okolí reagují na blížící se termín vypnutí analogového vysílání z hlavních vysílačů v západočeském regionu. Čím blíže máme ke středě 30. září a ukončení provozu těchto vysílačů, tím více lidí si najde čas na pořízení digitálního set-top-boxu.

Informační kampaň o ukončování analogu vesměs lidé hodnotí kladně, největší zásluhu na této osvětě dle jejich slov má varovný piktogram na veřejnoprávní ČT 1 či upozorňující text na Primě. Jelikož se zákazníky vždy na toto téma diskutuji, troufnu si tvrdit, že většina si pořizuje nový set-top-box k televizoru v ložnici, kuchyni či do dětského pokoje, na kterém ještě stále sledují analogové vysílání. Na hlavní, či druhé nejdůležitější televizi, už set-top-box mají, a to většinou z období zahajování DVB-T vysílání v tomto regionu, čili zhruba již dva až tři roky.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Které vysílače se budou 30. září vypínat na Plzeňsku a Karlovarsku?

Jen malé procento zákazníků ještě nemělo tu čest sledovat zemské digitální vysílání a čekali až na termín úplného vypnutí analogu. Vybraný typ set-top-boxu zákazníkům vždy v obchodě ladím a programy třídím a je pak zajímavé sledovat reakce těchto zákazníků, kteří nikdy neviděli např. program Nova Cinema či ČT 24. Drtivá většina prodaných set-top-boxů v této době jsou z cenové relace maximálně do 1 000 Kč.

BRAND24

O značkové kvalitní a zároveň dražší set-top-boxy není skoro vůbec žádný zájem. Přisuzuji to faktu, že diváci nechtějí příliš investovat do provozu starší CRT televize, neboť dle jejich slov v dohledné době chtějí pořizovat televizor nový – plochý s již integrovaným DVB-T tunerem. Jako hlavní důvod pro pořízení nového televizoru uvádějí přítomnost širokoúhlého vysílání, kdy na jejich starší televizní obrazovce musí sledovat obraz zmenšený a doplněný černými pruhy.

V porovnání s prodejem satelitních kompletů v těchto týdnech je to 10:1 ve prospěch set-top-boxů pro DVB-T. Přesto se zájem o satelitní příjem nesnižuje, naopak mírně stoupá. Velký zájem v poslední době je také o satelitní komplet pro dva účastníky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).