Hlavní navigace

Lidé mají často upravenou STA pro příjem bývalého multiplexu A

7. 11. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
7. 11. 2008

Máte společnou televizní anténu (STA) a po 31. říjnu se vám nedaří naladit digitální multiplex 1 České televize? Pak zřejmě stále přijímáte digitální signál na starém dočasném kmitočtu přechodné digitální sítě A, jejíž vysílání skončilo 30. října. A protože kanály po multiplexu A v řadě regionů využívá současný multiplex 2 s televizemi Nova a Prima, po přeladění set-top-boxů diváci přijímají přes STA digitálně právě tyto programy, zatímco ČT ne.

K TÉMATU: STA a příjem digitální televize: vy se ptáte, my odpovídáme

Můj osobní názor je, že lidé v Praze a okolí používají STA upravené pro příjem na kanálu 25 (původní vysílací kanál přechodného multiplexu A, pozn.red.), ale ČT teď digitálně vysílá na kanálu 53, a protože kanál 41, na kterém digitálně vysílají Nova s Primou, je blíže původnímu kanálu 25, tak ta zařízení, která diváci používají, jsou schopna přijímat spíš kanál 41 než 53, který je vzdálenější, řekl serveru DigiZone.cz Jan Hamáček, vedoucí útvaru vysílacích služeb Českých Radiokomunikací.

Konkrétně v Praze pak má podle mediální zástupkyně ČRa Marie Fianové řada domů upravené STA pro příjem analogového vysílání programu ČT 2 na kanále 41 z vysílače Žižkov. Toto vysílání 30. října skončilo, od 31. října pak na stejném kanálu začal vysílat digitální multiplex 2 s Novou a Primou. Po zapojení set-top-boxu a proladění se takovým divákům na kanále 41 načte digitální Nova a Prima, ale programy České televize nikoli.

Pokud se diváci v Praze soustředili na digitální příjem přes STA, mohli přijít kompletně o Novu a ČT. Je pravda, že všichni, co přijímali digitální signál v Praze, se dosud soustředili na kanál 25, který jsme vypnuli, říká Jan Hamáček. A kanál 41 s digitální Novou a Primou je blíže tomuto kanálu, takže ho asi přijímají spíše než kanál 53 s programy ČT, dodává. Diváci, kteří neupravovali STA a přijímali jejím prostřednictvím analogové vysílání z pražského Cukráku, zase mohou přes set-top-box naladit pouze multiplex 1 České televize na kanálu 53.

Vysvětlení? Je stejné jako u žižkovského vysílače. Na kanálu 53 z Cukráku vysílala do konce září analogová ČT 2. Pokud byla STA upravena pro její příjem, od 1. října na tomto kanálu z Cukráku přijímá digitální vysílání veřejnoprávního multiplexu 1. Ale pouze v případě, že divák zapojí mezi zásuvku STA a televizor set-top-box. Že u bezproblémového příjmu nových digitálních multiplexů hraje důležitou roli úprava STA a kvalita kabelových rozvodů po domě, potvrzuje i Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje a investic ČRa.

V návaznosti na stížnosti jsme ověřili příjem na jednom místě, kde se nám ozvali lidé, o kterých víme, že nejsou techničtí amatéři a něco o vysílání ví. Výsledek byl bohudík takový, že se zjistilo, že signál tam je v pořádku, jak na horizontálně, tak vertikálně polarizovanou anténu a že když se ten televizor dal na koaxiální kabel z naší antény na měřicím vozu, normálně šel naladit. Když naši lidé udělali kontrolu v daném objektu, zjistili, že z místního rozvodu společné televizní antény nic neběží, popsal Vykydal.

BRAND24

Ještě to prověřujeme, a když se nám to podaří prokázat na více místech, bude to snad dostatečně reprezentativní vzorek na to, abychom mohli říci, že chyba není na naší straně. Všechny výsledky měření zatím vedou k tomu, že je-li někde problém, pak se týká rozvodu společných antén a koaxiálních kabelů v domech. Pokud se to potvrdí, musíme zvážit další informovanost diváků, aby v těchto případech o to důrazněji prověřovali kvalitu rozvodů, dodal Vykydal.

Problém s příjmem jednoho ze dvou nástupnických multiplexů po přechodné digitálbní síti A serveru DigiZone.cz potvrdilo i několik čtenářů z České Lípy. Také v jejich případě se prokázalo, že digitální signál přijímají přes STA z vysílače Buková hora na kanále 58, který do 30. října využíval přechodný multiplex A. Nyní na něm vysílá multiplex 2 s Novou a Primou, takže po přeladění set-top-boxů se divákům zobrazila jen tato digitální síť a nikoli multiplex 1 České televize na kanálu 33. Pro jeho příjem musí majitelé domů nechat upravit STA.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).