Hlavní navigace

Lagardere: Český rozhlas nevhodně ovlivňuje rozhodování RRTV o licenci BBC

21. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Provozovatel rádií Frekvence 1 a Evropa 2 se oficiálně ohradil proti pátečnímu výpadu Českého rozhlasu, kterému se nelíbí jeho snahy získat frekvence české BBC

Za účelové ovlivňování a zkreslenou prezentaci faktů označila společnost Lagardere Active ČR, provozující mj. rádia Frekvence 1 a Evropa 2, páteční výzvu Českého rozhlasu k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), aby na tento mediální dům nepřeváděla licenci rozhlasové stanice BBC v České republice. Rozhlas, který dosud vysílá na frekvencích BBC svoje zpravodajské Rádio Česko, podle výkonného ředitele Lagardere Active ČR Miroslava Hrnka použil zavádějící informace a stanoviska.

K TÉMATU: Český rozhlas vyzval RRTV, aby zamítla žádost převodu licence BBC na Lagardere

„Společnost Lagardere se ohrazuje vůči vyjádření generálního ředitele ČRo p. Duhana, ze kterého vyplývá, že by snad měla být méně hodnotným partnerem pro BBC než Český veřejnoprávní rozhlas. Jsme pevně přesvědčeni, že spolupráce BBC a Lagardere nejenom umožní zachování hodnotného vysílání BBC v ČR, ale přinese navíc i větší pestrost v segmentu stanic mluveného slova. Tento segment by v ČR byl jinak naopak zcela pod dominantním vlivem veřejnoprávního Českého rozhlasu,“ uvedla firma v oficiálním komuniké.

ČTĚTE TAKÉ: Český rozhlas chce nahlížet do spisu k žádosti BBC o převodu licence na Lagardere

O charakteru licence, na jejímž základě vysílá pražská společnost BBC Radiocom, není podle Lagardere žádných pochyb a ani po změně majitele by nedoznala úprav. „Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání jasně definuje, jakým způsobem RRTV posuzuje podmínku plurality v souvislosti s udělením souhlasu k převodu obchodního podílu ve společnosti provozovatele vysílání s licencí – jako jediné kritérium k posouzení definuje kumulativní pokrytí do 300 procent. Stanice kontrolované společností Lagardere jsou zhruba na jedné třetině tohoto limitu,“ uvedla firma.

BRAND24

NAPSALI JSME: Českou BBC kupuje majitel Frekvence 1 a Evropy 2. Slibuje zachovat formát

Vyjádření Českého rozhlasu proto Lagardere považuje za nevhodný pokus ovlivňovat jednání a rozhodování RRTV ve správním řízení, v němž mají radní rozhodnout o převodu licence BBC na tuto společnost. „Lagardere vyzývá Český rozhlas, aby zanechal účelového ovlivňování a zkreslenou prezentací faktů směrem k odborné i široké veřejnosti v souvislosti s danou kauzou, protože by takovým jednáním Českého rozhlasu mohlo docházet k poškozování společnosti Lagardere,“ dodal výkonný ředitel Lagardere Active ČR Miroslav Hrnko.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).