Hlavní navigace

Labutí píseň českých televizí na Slovensku

30. 8. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Prima se rozhodla ukončit své působení na slovenském trhu. Do konce roku zřejmě odejme povolení, které udělila tamním kabelovým společnostem pro šíření svého hlavního kanálu. České komerční televize tak definitivně opouštějí tamní trh, kde byly historicky velice populární. Po dohodě s těmi slovenskými se ale dobrovolně stáhnou, aby jim nekonkurovaly.

Vše začalo Novou – operátoři ji „trasovali“ na videokazetách

Když 4. února 1994 zahájila vysílání televize Nova, její vedení jistě netušilo, jaké popularity se jí dostane nejen v České republice ale i na Slovensku. Tamní kabeloví operátoři ji okamžitě zařadili do svých nabídek. Jelikož na Slovensku tehdy ještě neexistovala obdobná soukromá televize, Nova se rázem stala hitem slovenských domácností. Problém byl jen s distribucí, protože Nova tehdy (a ještě hodně dlouho poté) nevysílala přes satelit. Kabeloví operátoři tak byli nuceni nabírat její signál z pohraničních vysílačů a poté jej trasovali do slovenských měst.

Trasování se ale neodehrávalo jen přes kabely. Humorná je historka jednoho operátora z východního Slovenska, který vysílání Novy „dovážel“ na VHS kazetách. V České republice zaznamenával celé vysílání na domácí video v režimu EP a pak ten program pouštěl s týdenním zpožděním ve své kabelové síti na východním Slovensku. Řešení to bylo vskutku unikátní, kvalita obrazu příšerná, ale divákům to nevadilo – na Novu se dívali opravdu rádi.

V roce 2002 ale přišel první šok. Nova náhle odňala slovenským kabelovkám povolení k šíření svého programu, i když předtím dlouhodobě svou přítomnost na Slovensku podporovala. Argumentovala tlaky ze strany distributorů práv k zahraničním pořadům, kteří prý nechtěli, aby jejich obsah vysílala i na Slovensku. Skutečným důvodem byl start televize JOJ, která byla slovenskou sestrou Novy. Tehdejší ředitel Novy Vladimír Železný nechtěl, aby Nova ubírala diváky Jojce, jelikož obě televize tehdy vysílaly téměř shodný obsah.

Odsun Novy výrazně pomohl Primě

Nova tehdy na slovenském trhu dosahovala až dvanáctiprocentní průměrný podíl na sledovanosti, a špatně si nevedla ani Prima. Po dobrovolném odchodu Novy se Prima jakožto jediný český komerční kanál v slovenských domácnostech přepracovala na přední pozice sledovanosti v kategorii „ostatních televizí“. A drží se tam dodnes. Po sedmi letech ale slovenští diváci zažívají „deja vu“ – i Prima chce ze slovenských kabelovek neprodleně zmizet. Slovenským komerčním televizím totiž vadí česká konkurence a stěžují si, že je i Prima obírá o potenciální diváky. Dlouhodobý návyk Slováků na české televize je tak třeba utnout.

Prima dlouhá léta tolerovala své šíření ve slovenských kabelovkách. Tamním operátorům sice povolila jen omezené vysílání – kabelové společnosti mohly oficiálně šířit jen vlastní tvorbu Primy a ostatní části programu měly blokovat. V praxi ale vysílaly celý program bez omezení a Prima to v tichosti přehlížela. Ostatně, ani to nebyl její problém, protože papírově bylo všechno v pořádku.

Letos se ale české i slovenské televize dohodly na koordinovaném postupu a vzájemném pročištění trhu od konkurence. Pokud se slovenské televize stáhnou z českých kabelovek, ty české učiní podobný krok na Slovensku. O této iniciativě jsme informovali nedávno, kdy slovenská televize Joj zaslala všem českým operátorům dopis, ve kterém je žádá o okamžité stažení z nabídky, jinak si bude nárokovat možnou náhradu škody. Podobný postup chce na Slovensku zvolit i Prima, která zřejmě dá slovenským kabelovkám čas na vyřazení do konce letošního roku.

Největší operátoři už Primu „papírově“ vyřadili

Reakce největších společností na slovenském trhu přišla poměrně rychle. UPC Slovensko vyřadila tento týden Primu ze své analogové nabídky (kterou přijímají stovky tisíc domácností), a ponechala ji zatím v digitální nabídce, kterou si předplácí jen 50 tisíc abonentů. Její největší konkurent SATRO ještě Primu šíří, ale už jen jako test, který může být kdykoliv ukončen. Oficiálně ji ale nenabízí a nezveřejňuje ji ani ve svých propagačních materiálech.

BRAND24

Slovenští diváci jsou nespokojeni protože kabelovou televizi si mnohdy platí jen kvůli českým televizím. V různých internetových diskusích převládají názory, že pokud přijdou o Primu, značná část abonentů zváží odhlášení kabelové televize a přejde na terestrický nebo satelitní příjem. Jakmile Prima zmizí, tak z českých terestrických stanic zůstanou na Slovensku už jen tři kanály České televize (ČT 1, ČT 2 a ČT 24), které slovenští operátoři šíří s plným souhlasem ČT.

Kabelová televize tak pro Slováky postupně ztrácí svou hlavní výhodu – možnost příjmu vzdálených ale srozumitelných stanic, mezi které patřily zejména čtyři české terestrické kanály. Jak zareagují čeští operátoři, zatím není jasné. Mnoho menších společností již vyřadilo Markízu i Jojku ze svých nabídek, jenže dominantní hráč UPC Česká republika ještě vysílá obě televize. Uvidíme, na jak dlouho…

Jak vnímáte snahu o vzájemnou nekonkurenci mezi českými a slovenskými televizemi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).