Hlavní navigace

Kulturní náměstkyně Smolíková doufá, že digitálních "pozměňováků" bude málo

11. 9. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
11. 9. 2007

Digitální novela vzniká na základě jednání a pozměňovacích návrhů by se proto mělo objevit ve výborech jen minimální množství. Doufá v to alespoň náměstkyně ministra kultury Petra Smolíková, která se na situaci kolem úprav mediálního zákona před jejich zítřejším projednáváním ve výborech Poslanecké sněmovny zeptal server Český rozhlas Digital (ČRoD).

Z vyjádření Petry Smolíkové plyne přes bytostný optimismus značná nejistota z toho, jak se zachovají při parlamentních jednáních její kolegové a kolegyně. Na otázku, jestli si plánované termíny dají stihnout (viz předchozí aktualitu), náměstkyně serveru ČRoD odpověděla: Uvidíme ve středu odpoledne (po zasedání mediální komise sněmovny, pozn. red.). To budeme mnohem chytřejší. Ale pokud by to proběhlo standardním způsobem, jednání by tedy nebylo třeba přerušeno, tak je skutečně šance, že to druhé čtení proběhne tak, jak jsme si naplánovali.

BRAND24

Petra Smolíková v rozhovoru připouští, že kvůli aktualizace evropské směrnice Televize bez hranic čekají mediální zákon i po „diginovele“ další úpravy. Vynutí si je především odlišné chápání pojmu vysílání, do kterého budou nově zahrnuty i tzv. nelineární služby, tedy například pořady stahované přes internet. Náměstkyně ministra kultury sice tvrdí, že čistším řešením by bylo zpracování nového mediálního zákona. Zároveň se ale obává, aby přísně termínované adaptování evropské směrnice do českého práva, na které je lhůta dva roky, neohrozily diskuse nad samotnou podobou nového mediálního zákona. Proto Petra Smolíková připouští i schůdnější variantu novely řešící pouze přijetí evropského práva do českého zákonodárství.

ČTĚTE: Petra Smolíková: Doufáme v co nejmenší počet pozměňovacích ná­vrhů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).