Hlavní navigace

Technologie DVB-UHDTV dostala zelenou, putuje ke standardizaci

8. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tímto krokem nelze okamžitě očekávat explozi nových kanálů ve formátu Ultra HD, směrem k průmyslové výrobě a vysílatelům jde ale určitě o krok správným směrem.

Řídící výbor DVB konsorcia poslal v uplynulých dnech ke standardizaci technologii DVB-UHDTV, jejíž součástí je profil H.265/HEVC, s nímž se do budoucna počítá i v České republice. Jde o takzvanou první fázi, která zároveň dává vysílatelům a poskytovatelům obsahu jasné znamení, že se s touto technologií bude dále pracovat. Samotná standardizace už je pouze formálním krokem, důležité bylo právě rozhodnutí řídícího výboru DVB. Chystaný standard DVB-UHDTV Phase 1 podporuje Ultra HD rozlišení 3840×2160 bodů se snímkovou frekvencí do 60 obrázků ze sekundu.

BRAND24

K TÉMATU: Jaký kompresní standard použije Česko u budoucího vysílání Ultra HD v DVB-T2?

Takzvaná Fáze 1 zároveň počítá i s nástupem Fáze 2, která bude pracovat s vyššími snímkovacími frekvencemi a bude navyšovat kvalitu obrazu předchozího standardu. HEVC je nejnovější vyvinutou technologií komprese, která umožní vstup do světa Ultra HD, uvedl předseda řídícího výboru DVB Phil Laven a dodal: Nový standard otevře nejen prostor pro zavedení formátu Ultra HD, ale také připraví potencionální prostor pro Fázi 2, která umožní zlepšování kvality tohoto obrazu. Testy ve formátu HEVC probíhají i u nás. Ze Žižkovského vysílače je šíří České Radiokomunikace ve spolupráci s Českou televizí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).