Hlavní navigace

Kdo je kdo na kabelu a satelitu: Panevropské programy Eurosport

22. 7. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
Panevropský sportovní kanál Eurosport už patří přes dvacet let mezi špičku v oblasti sportovních televizních stanic. První program tohoto názvu začal vysílat již v roce 1989, „Dvojka“ byla spuštěna o šestnáct let později. Diváci se přede dvěma lety dočkali také verze s vysokým rozlišením obrazu, kterou si doba vyžaduje. Ve stejné době byla spuštěna také internetová aplikace Eurosport Player. Zatím poslední aktivitou TF1 Group, která je provozovatelem Eurosportu, ve střední a východní Evropě bylo loňské zahájení vysílání regionální verze Eurosportu 2, který se orientuje především na přenosy německé fotbalové Bundesligy.

O provozovateli kanálů, francouzské skupině TF1 Group

Provozovatelem Eurosportu, Eurosportu 2 a Eurosportu News je francouzská mediální skupina TF1 Group, která byla založena v roce 1987. Co do počtu zaměstnanců je TF1 Group srovnatelná například s Českou televizí nebo Českým rozhlasem, je ale ještě mnohem větší. Personál čítá totiž téměř čtyři tisíce lidí (v roce 2009). Zaměřením jde čistě o skupinu televizních stanic. Do jejího portfolia patří kromě Eurosportu také francouzské kanály TF1, TMC Monte Carlo, Série Club, LCI a další. V některých z nich má TF1 pouze částečný podíl. Jde například o TMC nebo TF6. Programy této skupiny se těší ve Francii velké popularitě a jejich cílovou skupinou jsou především ženy. Co se týká Eurosportu, TF1 Group chce nadále pokračovat v rozvoji obou kanálů a zároveň si udržet tradiční přenosy, které programy vysílají již řadu let, a seznamovat diváky s netradičními sporty i z jiných kontinentů. Protože budoucnost je vkládána do internetu, pracovat bude pochopitelně také na rozvoji internetových projektů a mobilních aplikací.

Sony Eurosport

Eurosport a Eurosport HD

Panevropský sportovní kanál Eurosport je mezi programy tohoto typu označován za špičku. Na trhu rozhodně není žádným nováčkem. Loni tomu bylo dvacet let, co odstartoval. Provozovatel tohoto kanálu je vlastníkem práv na prestižní sportovní přenosy, mezi kterými nechybí tenisové grandslamy, atletické závody, motorismus, plavecké mistrovství světa, velké fotbalové akce (například kvalifikace na mistrovství světa), cyklistické závody a celá řada zimních sportů. První program je pochopitelně opatřen kompletně českým komentářem a je šířen 24 hodin denně. V květnu stanice diváky potěšila tím, že začala vysílat v širokoúhlém formátu obrazu. Doposud byl tento standard nasazen pouze u verze s vysokým rozlišením obrazu (HDTV). Ta je dostupná divákům poměrně krátkou dobu. O jejím spuštění se začalo hovořit již v roce 2006, k realizaci projektu došlo o dva roky později. Podle posledních dostupných materiálů by měl být kanál k dispozici v 59 zemích světa a dvaceti různých jazycích.

Eurosport 2

Eurosport 2 je poměrně novým kanálem. V lednu tomu bylo pět let, co odstartoval. Stanice nejprve vysílala v mezinárodní verzi, ovšem v srpnu 2009 byla spuštěna její lokalizovaná mutace pro oblast střední a východní Evropy označovaná jako Eurosport 2 Bundesliga, později pak Eurosport 2 North East Europe. Od svého sesterského programu se liší tím, že v jeho schématu dominují přímé přenosy a záznamy z nejvyšší německé fotbalové soutěže, Bundesligy, která je u nás velice populární i díky působení řady českých a slovenských fotbalistů. I to bylo důvodem, proč se pro náš region rozhodla TF1 Group spustit specializovanou mutaci Eurosport 2. Z každého hracího kola přináší stanice pět přímých přenosů a jako bonus navíc také jeden zápas z druhé Bundesligy. O přenosy, které se do vysílání nevejdou, diváci nepřijdou. Mohou si je pustit na tomto kanále buď formou sestřihů, nebo je uvidí například v některém z magazínů. Do vysílání se však dostanou také přenosy ze sportů, jakými jsou rugby, vodní pólo, házená, basketbal, pozemní hokej nebo australský fotbal.

Eurosport HD obrazovka

Někteří operátoři dosud Eurosport 2 v češtině nešíří

Podle Tomáš Housky z české verze Eurosportu bohužel druhý program doposud naráží na to, že ho někteří operátoři placených televizních služeb v české verzi nešíří. Buď ho stále nenabízejí ve svých nabídkách, nebo tento kanál nepřepnuly a stále vysílají Eurosport 2 v anglickém jazyce, který navíc nemá bundesligové přenosy, uvedl Houska. Oba kanály Eurosportu vysílají pochopitelně také pro slovenský trh.

O české verzi Eurosportu

Od roku 1995 vyrábí českou verzi Eurosportu společnost KPS Media. Redakci vede Michal Šíma, který začínal komentovat programy Eurosportu v roce 1998. Mezi komentátory, které mohou znát čeští diváci, patří například Štěpán Škorpil, Robert Bakalář, Jaroslav Sezemský, Ondřej Krátoška nebo Béla En. Ten se zároveň objevuje v roli moderátora v hudební televizi Óčko v pořadu Frisbee. Od roku 2009 se společnost KPS Media stará také o distribuci signálu Eurosportu k českým a slovenským operátorům. Redakce sídlí na obchodním prstenci v pražské O2 areně. Česká redakce se snaží být se svými diváky v kontaktu buď prostřednictvím komunitního portálu Facebook, jehož stránku je možné najít po zadání Eurosport CZ, nebo díky několika e-mailovým adresám. komentátory mohou fanoušci kontaktovat na adresách studio1@euros­port.cz (kanál Eurosport) nebo studio2@euros­port.cz (Eurosport 2). Obecné dotazy a připomínky po přenosech mohou diváci posílat na redakce@euros­port.cz. Poměrně nedávno byly také spuštěny webové stránky v češtině na adrese www.eurosport.cz, kde zájemci najdou informace o vysílání a aktuální programové schéma.

Tipy C

Eurosport Player

Eurosport Player

Ve stejné době, respektive roce, kdy došlo ke spuštění Eurosportu HD, tedy 2008, byl také zahájen provoz on-line služby nazvané Eurosport Player. Diváci mají k dispozici prostřednictvím tohoto doplňku nejen vysílání obou sportovních kanálů, Eurosportu a Eurosportu 2 v českém jazyce, ale dokonce také Eurosport News a přímé přenosy, které nejsou dostupné na televizní obrazovce. Výhodou je také možnost přepínání mezi jednotlivými sportovišti v případě, že je tato funkce k dispozici. Například při nadcházejícím US Open si opět diváci budou moci vybrat, který kurt chtějí sledovat. Je jedno, odkud se připojujete, podmínkou však je, abyste pod jedním uživatelským jménem využívali v konkrétní chvíli službu pouze z jediného počítače. Některé sportovní akce se dají omezenou dobu sledovat i zpětně. Služba je pochopitelně zpoplatněná, protože ji mohou využívat i diváci, kteří nejsou zákazníky klasického televizního Eurosportu. Předplatné stojí 3,90 euro na měsíc a 34,90 euro na rok. Když předplatné před jeho vypršením nezrušíte, bude Vám automaticky obnoveno.

Za poskytnutí materiálů pro přípravu článku bych rád poděkoval Tomáši Houskovi z české redakce Eurosportu

Které sportovní kanály patří podle vašeho názoru mezi špičku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).