Hlavní navigace

Kde sledovat fotbalové Euro 2012 v HD kvalitě, když ho nebude dávat ČT?

9. 3. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Do prvního výkopu letošního Mistrovství Evropy v kopané zbývají ještě tři měsíce, čeští fanoušci ale už mají jistotu, že Euro 2012 s českým komentářem neuvidí ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Česká televize totiž od UEFA nakoupila základní balík vysílacích práv jen pro přenosy ve standardním rozlišení. Přesto existuje několik možností, jak fotbalové Euro sledovat v HD kvalitě i u nás, v České republice. Bohužel, vesměs se omezují výhradně na satelitní příjem. Určitou šanci budou mít ale i diváci kabelové televize a "lovci" přeshraničních signálů DVB-T.

Česká televize nabídne Euro 2012 jen v SD kvalitě

Dlouho nebylo jasné, zda některá z českých televizí letošní evropský fotbalový šampionát odvysílá. Majitel práv totiž po zkušenosti s roku 2008, kdy od zahraničního spolumajitele televize Prima inkasoval za práva na vysílání Eura 2008 okolo 100 milionů korun, dlouho nechtěl slevit. Nebylo také jasné, zda se na šampionát probojuje česká reprezentace. Nakonec se jí to podařilo a vysílací práva získala Česká televize. Ovšem jen pro přenosy v SD kvalitě. Nikdy jsme neříkali, že Euro budeme vysílat v HD rozlišení, namítá technický ředitel ČT Rudolf Pop. Důvodem jsou podle něj vysoké ceny tras přenosů v HD kvalitě.

Kavčí hory navíc od března zcela odřízly sportovní kanál ČT 4 od vysílání v HD rozlišení, protože na pozici ČT HD začaly nabízet výhradně program ČT 1. Do konce února se přitom na programu ČT HD střídalo vysílání stanic ČT 1, ČT 2 a ČT 4 podle toho, která zrovna nabízela vysílání v nativním HD rozlišení. Sportovní přenosy v HD kvalitě tedy v České televizi skončily, i když prý jen dočasně. Minimálně během letních olympijských her v Londýně přepnou Kavčí hory program ČT 1 HD na ČT 4 HD, navíc uvažují o spuštění ještě jednoho „olympijského“ HD programu. To však nic nemění na skutečnosti, že fotbalové Euro se na ČT objeví jen v SD rozlišení.

Euro 2012

Máte satelit? Nalaďte Němce nebo Brity

Šanci sledovat fotbalové Euro v HD kvalitě budou mít zejména diváci satelitní televize. Ti, kteří patří mezi zákazníky služeb Skylink nebo CS Link a využívají parabolu s motorem, jenž jim umožňuje měnit pozice (a družice), z nichž přijímají satelitní signál, se mohou spolehnout na německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF. Ty se totiž podělí o přenosy všech zápasů Eura a na pozici 19,2 stupně východně vysílají v HD kvalitě. Navíc nekódovaně, takže diváci nebudou muset řešit problém s „prolamováním“ kódů nebo načerno nakoupenými dekódovacími kartami. Přehled přenosů, včetně jejich umístění na konkrétním programu a vysílacích časů, najdete zde.

Fotbalové fanoušky, kteří vládnou spíše angličtinou než němčinou, potěší spíše britské kanály BBC HD a ITV HD. Ty se budou stejně jako německé ARD a ZDF o vysílání Eura dělit, ačkoli v jejich případě jde o přímé konkurenty – BBC je veřejnoprávní stanice, zatímco ITV největší komerční televize v Británii. V tomto případě musíte mít satelitní parabolu natočenu na pozici 28,2 stupně východně a štěstí s příjmem budou mít diváci spíše v Čechách než na Moravě, která přeci jenom leží už na samé hranici zachytitelnosti britského svazku. Britové nabídnou stejně jako Němci kompletně všechny zápasy Eura živě (rozpis přenosů zde).

Zápasy českého týmu v HD kvalitě na free-to-air programech

Česká fotbalová reprezentace

8. června 2012 – ARD HD, ITV HD
20:45 – Rusko x Česká republika

12. června 2012 – ARD HD, ITV HD
20:45 – Řecko x Česká republika

16. června 2012 – ZDF HD, BBC HD
20:45 – Česká republika – Polsko

V kabelové televizi je šance u ARD, ZDF, ORF, STV a TVP

Zdánlivě větší šanci sledovat fotbalové Euro 2012 v HD kvalitě mají zákazníci kabelových společností. V jejich případě to ale platí jak pro koho a jak kde. Ne všichni poskytovatelé kabelové televize totiž nabízejí zahraniční programy, na kterých půjdou přenosy z Eura, v HD kvalitě. Obvykle jde spíš o menší operátory a společnosti, které nabízejí svoje služby v příhraničí. Například jihočeská kabelovka Elsat má v nabídce německé programy ARD HD a ZDF HD, přebrané ze satelitu, kde vysílají volně. Podobným způsobem mohou kabelové společnosti v příhraničí s Polskem nabízet program polské veřejnoprávní televize TVP HD nebo na česko-slovenském pomezí STV 1 HD.

Euro v HD kvalitě bude vysílat i rakouská veřejnoprávní televize ORF, ale její HD program na satelitu kóduje, a tak jej většinou kabelové společnosti nenabízejí. Obecně platí, že celoplošně kabelové společnosti zahraniční televize v HD kvalitě nenabízejí a obvykle je mají v nabídce jen v oblastech, kde lze daný program zachytit i pozemní cestou díky přeshraničnímu překryvu (i když fakticky signál jejich HD verzí přebírají ze satelitu a nikoli z pozemních sítí DVB-T). Nabídka se může v různých lokalitách lišit i u jednoho a toho samého operátora, třeba u největší tuzemské kabelové společnosti UPC.

BRAND24

ČT HD - ČT 1 HD

ČT HD skončila, ať žije ČT 1 HD? A na Euro v HD zapomeňte

Česká televize skončila s mixováním HD obsahu tří ze čtyř svých programů na pozici ČT HD na satelitu, v kabelu a pozemním multiplexu 4. Od 1. března vysílá místo ČT HD program ČT 1 HD, tedy Jedničku ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Divákům tak odpadly trable s nesmyslným ustřiháváním pořadů při přepínání z jednoho programu na druhý, ale přišli o možnost sledovat unikátní dokumenty a hlavně sportovní přenosy v HD kvalitě. Dokonce i fotbalové Euro 2012 nabídne Česká televize pouze ve standardním rozlišení. Olympiáda prý ale v HD bude.

Euro v HD na anténu: v polském a slovenském příhraničí

Pokud chcete sledovat přenosy z fotbalového Eura v HD kvalitě pozemní cestou na klasickou anténu, šanci máte pouze v příhraničí s Polskem a Slovenskem. V Polsku bude Euro v HD rozlišení vysílat veřejnoprávní program TVP HD v tamním multiplexu 1. Pro příjem je ale nutný televizor nebo set-top-box, který umí zpracovat signál v kompresním standardu MPEG-4. TVP HD sice vysílá i na satelitu, tam je ale její signál za kódovaný. Na Slovensku vysílá v pozemním veřejnoprávním multiplexu veřejnoprávní program STV 1 HD, který lze zachytit i na části území Moravy. Také v jeho případě je příjem možný pouze na televizor nebo set-top-box, který umí zpracovat signál v MPEG-4.

Zájemci v německém či rakouském příhraničí mají smůlu, pozemní cestou totiž veřejnoprávní programy ARD, ZDF a ORF v HD kvalitě nevysílají. Přenosy zápasů fotbalového Eura tak sice bude možné pozemní cestou na těchto stanicích sledovat, ale stejně jako u domácí ČT 4 pouze ve standardním rozlišení obrazu.

Na jakém programu budete sledovat přenosy fotbalového Eura 2012?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).