Hlavní navigace

Kde najít spolehlivý obsah v rozlišení Ultra HD a jak si ho přehrát?

18. 3. 2015
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: Youtube
AKTUALIZOVÁNO – Televizory s rozlišením 4K budou letos všude kolem nás, protože výrobci už HD přístrojů uvádějí na trh minimálně. Kde ale najít něco k přehrání?

AKTUALIZOVÁNO, 17. 3. 2016: Narazil jsem na výtečnou stránku http://demo-uhd3d.com/ na níž mj. najdete, jak Ultra HD/4K obsah se snímkovými rychlostmi 24 sn./s, tak s 50 a 60 sn./s, navíc je tu i nejrůznější datový tok až do 100 Mb/s. Všechny soubory mají vypsané parametry. Nejnověji je tu umístěn i obsah s vysokým dynamickým rozsahem, HDR. Zdrojem jsou především firemní ukázkové soubory (TP Vision, Samsung, Astra, Eutelsat…), ale také nahrávky reálného televizního vysílání, jako např. z teleshopingového kanálu Pearl.TV.

Extrémně vysoké rozlišení nás obkličuje ze všech stran. A že je opravdu vysoké, o tom se už nepochybuje, protože Full HD přebírá pozici toho nízkého, resp. základního tak, jako H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding) přebírá pozici H.264. Otázkou ale je, kde vzít nějaký solidní obsah, alespoň na vyzkoušení.

AKTUALIZOVÁNO: česko-slovenské experimentální vysílání v Ultra HD bylo k 15. 3. 2015 ukončeno. Potvrzuje to tisková zpráva společnosti SES Astra, která – cituji – říká, že: „…závěrem minulého týdne, v neděli 15. 3. 2015, došlo k ukončení českého a slovenského testovacího vysílání Ultra HD demokanálu ze satelitu Astra 3B na pozici 23,5°E. Toto zkušební vysílání bylo zahájeno v prosinci loňského roku ve spolupráci s Českou televizí a Rozhlasem a televízií Slovenska a ve spolupráci s Českými radiokomunikacemi.“

Zmínil jsem H.264. The Fraunhofer Heinrich Hertz Institute ohlásil, že vyvinul vysoce účinný kodek/dekodek H.265/MPEG-HEVC (v krátkosti HEVC či H.265/HEVC) pracující v reálném čase, který je ve srovnání s jeho předchůdcem, H.264/MPEG4-AVC, asi o 50 % účinnější. To znamená, že při stejné kvalitě redukuje datový (bitový) tok o polovinu. U datového toku se vždy bavíme o Mb/s, nikoli o MB/s, a jde tedy o bity, nikoli o bajty, jak je stále ještě někde vidět. Říkám to zejména proto, že ve finále by byl mezi požadovaným (a ušetřeným) datovým tokem značný rozdíl.

ČTĚTE TAKÉ:

Streamování je jasná budoucnost. A americká současnost

Výzkum společnosti Parks Associates zjistil, že americká domácnost v průměru utratí 6 USD měsíčně za předplatné na internetové videoslužby. A plných 26 % z nich dokonce vlastní nějaké zařízení pro streamování multimédií. Nevím, jak by dopadl takovýto průzkum u nás, ale myslím, že by na tom Česko, potažmo Slovensko, bylo podstatně hůře. Vzhledem ke vzdálenostem, jaké v Severní Americe panují (a teď mluvím o celku, tedy o USA plus Kanada), je výsledek o to pozoruhodnější.

Zpráva Sandvine Global Internet Phenomena Report 2H 2014 uvádí, že Netflix streamující už i v UHD má na tomto trhu podíl 34,9 % v tzv. stahovaných datech v klíčovém večerním čase (prime time). Druhý je Amazon Instant Video, ovšem s podílem pouhých 2,6 %, který se ale v posledních 18 měsících zdvojnásobil.

Je zřejmé, že stahovaná data v klíčovém večerním čase nemusí vždy znamenat, že domácnost sleduje Netflix či nějakou jinou streamovací službu (u nás by to rozhodně neznamenalo), ale vypovídací schopnost to má.

Netflix měl v Kanadě a v USA ke konci roku 2014 zhruba 43 milionů předplatitelů. HBO počty neuvádí, ale zato se překotně snaží uvést streamovací služby, které by Netflixu alespoň trochu konkurovaly, resp. znepříjemnily život, protože David začíná na Goliáše dotahovat.

Na mysli mám jak HBO Go, které už nějaký čas funguje, tak novinku jménem HBO Now ohlášenou na duben zatím pouze pro Apple.

Nahrávka na Youtube, může být označená jako 4K, ale ve skutečnosti jednak slibované parametry mít nemusí, jednak může být při přehrávání resamplovaná na nižší rozlišení, a to i když vyberete režim 2160p. V tomto ohledu čekám na vyjádření Youtube, ale minulý rok to fungovalo všelijak…
Autor: YouTube

Nahrávka na YouTube může být označená jako 4K, ale ve skutečnosti jednak slibované parametry mít nemusí, jednak může být při přehrávání resamplovaná na nižší rozlišení, a to i když vyberete režim 2160p. V tomto ohledu čekám na vyjádření YouTube, ale minulý rok to fungovalo všelijak.

Není Ultra HD jako Ultra HD

Když si mým skvělým mobilo-tabletem LG Flex (první generace – druhá právě přichází na trh), který natáčení do Ultra HD zvládá, natočím krátkou ukázku a podívám se na parametry, vidím, že záznam je sice snímán s rozlišením 3840 × 2160 bodů a solidní snímkovou frekvencí 30 sn./s, ale je kódován do „MPEG4 Video, H264“ a nikoli do H.265/HEVC. Pro vyzkoušení vašeho UHD televizoru je takováto nahrávka k ničemu, a dokonce se vám lehce může stát, že záznam sice přehrajete, ale s nijak oslnivou kvalitou.

Kodek H.264 není dvakrát úsporný a 4K televizor si s ním nemusí tak docela poradit, protože je optimalizován na HEVC.

Na internetu je sice celá řada streamovaných videí a stahovatelného obsahu v rozlišení Ultra HD, ale s kodekem H.264, někdy označovaným jako AVC, jindy jako MPEG-AVC.

Takovýto obsah opravdu nemá pro vyzkoušení vašeho moderního 4K televizoru smysl. Vy potřebujete 4K a kodek H.265/HEVC.

V případě YouTube, kam jsem vznesl oficiální dotaz (zatím bez odpovědi), je to ještě složitější, protože do hry vstupuje i kodek VP9 patřící nyní Google. Navíc se na zde uložené video naprosto nedá spolehnout, i když je označené jako 4K, UHD či Ultra HD. Například nahrávka „Road to Machu Picchu – Peru in 4K“, která mi při zadání „4K“ vyběhla na YouTube na čelním místě, byla nakonec pouze ve Full HD.

Nahrávky z YouTube se v mém případě vždy spouštěly v režimu „Automaticky (480p)“ a u „Machu Picchu“ je vrcholem 1080p, i když o „p“ myslím také můžeme pochybovat. Prostě to berte tak, že někteří lidé spatřují potěšení v matení jiných nebo jednoduše vzato v podvádění, aby nabrali co nejvíce shlédnutí. A to ještě nemluvím o tom, že na YouTube nevidíte, čím je konkrétní nahrávka kódovaná, i když mám pocit, že jsem před nedávnem někde četl, že se Google chystá právě na kodek VP9 (nebo už vše možná proběhlo).

Můžeme tedy říci, že i když není Ultra HD jako Ultra HD, obecně vzato cokoli, co má patřičné rozlišení od nějakých 3840 × 2160 bodů Ultra HD je, ať už je zakódováno jakkoli. Pro naše testovací účely – a nejen pro ně – ovšem potřebujeme výhradně nahrávku s kodekem H.265/HEVC, protože to je to, co dnes podporují opravdu všechny 4K televizory, i když to pochopitelně nemusí zvládat na všech signálových cestách.

Kodek H.265/HEVC je pak mj. i tím, ve kterém se vysílá, a také tím, který přijde na řadu s novou generací disků Blu-ray majících už nikoli Full HD, nýbrž Ultra HD rozlišení.

Panasonic u loňských Ultra HD modelů televizorů nabízel widget „Panasonic 4K Channel“, kde jste si mohli, při pořádně rychlé internetové lince, streamované 4K vyzkoušet.
Autor: Panasonic

Panasonic u loňských Ultra HD modelů televizorů nabízel widget Panasonic 4K Channel, kde jste si mohli, při pořádně rychlé internetové lince, streamované 4K vyzkoušet.

Jak silné internetové připojení vlastně potřebujete?

Pro streamované 4K video je pochopitelně zapotřebí nejen patřičně vybaveného televizoru, počítače či nějakého přehrávače, ale také dostatečně rychlá a stabilní internetová linka.

Podle americké společnosti Akamai poskytující cloudové služby a vydávající pravidelnou zprávu State of the Internet Report je pro příjem Ultra HD (4K) obvykle vyžadován adaptivní datový tok v rozmezí 10–20 Mb/s (15 Mb/s).

Známá videopůjčovna DVD disků a dnes spíše on-line VOD obsahu Netflix, která uvedla svůj první pořad ve 4K v dubnu roku 2014 (seriál House of Cards), naopak říká, že pro plnou kvalitu je třeba mít k napojení rychlost nejméně 25 Mb/s. Na jiném místě jsem ale narazil na kulantní vysvětlení typu „od 15 Mb/s výše“. Mimochodem, Netflix před nedávnem rozšířil katalog svých 4K titulů o seriály Breaking Bad a The Blacklist a podepsal dohodu o spolupráci se společností Panasonic (viz naše reportáž zde).

Aplikaci pro přístup na Netflix nyní najdete u nově uváděných 4K televizorů 2015/16 pracujících už s operačním systémem Firefox OS. A také na jejich dálkovém ovladači, kde se tlačítko opravdu přehlédnout nedá.

Společnost Amazon, která před nedávnem uvedla své VOD se streamováním v Ultra HD v Německu, mluví o nutné rychlosti připojení alespoň 15 Mb/s a také o tom, že je zapotřebí mít buď její speciální 4K set-top box, nebo kompatibilní televizor s příslušnou aplikací. Tu momentálně – podle Amazonu – nabízí LG, Samsung a Sony, já však přístup na on-line video půjčovnu Amazon Instant Video viděl i u Panasonicu s Firefox OS.

Obecně vzato můžete na internetu v různých článcích najít nutný datový tok kolem 30 Mb/s, jindy je udáváno třeba i 30–40 Mb/s. Mám z toho všeho pocit, že ideální je mít kvalitní a vyhrazené internetové připojení o rychlosti kolem 40–50 Mb/s a nic neřešit.

Vystačit byste si ale mohli i s nějakými 20–25 Mb/s, pokud bude spojení stabilní, vyhrazené a budete při sledování 4K opatrní, tudíž na lince nepojede nic moc dalšího. To jsou ale jen předběžné odhady. Pokud Netflix mluví o alespoň 15, resp. 25 Mb/s, určitě ví, o čem mluví.

Cesty vedoucí k získání 4K obsahu

Jsou tradiční i méně tradiční. Sáhnout momentálně můžete po následujícím (a nekamenujte mě za to, že nezmiňuji především DVB-T2, protože u nás nic takového nenajdete, natož aby to bylo v Ultra HD):

  • Přímé stažení videa s rozlišením 4K zakódovaného v H.265/HEVC (to beru automaticky) z internetu – nejlepší a nejuniverzálnější varianta, pokud si chcete váš nový UHD televizor spolehlivě s ultra vysokým rozlišením vyzkoušet. Ale dejte si pozor! Ne všechny 4K TV, a to včetně těch, které letos přijdou na trh, mají USB 3.0. Nemusí tudíž umět tento obsah přehrát.
  • Satelitní televizní příjem – taktéž nejspolehlivější cesta pro vyzkoušení vašeho 4K televizoru, pokud má pochopitelně tento tuner a pokud – opět pochopitelně – je na něm podporován kodek H.265/HEVC, o který jde i v předchozích případech. Na dvou satelitech Astra je volně šířeno několik kanálů v rozlišení Ultra HD (4K) a kodeku H.265/HEVC. Dobré zkušenosti mám se SES UHD Demo Channel a Astra Ultra HD Demo (vysílají na pozici 19,2° východně, neboli 19,2°E). Československý testovací 4K kanál pak zachytíte na satelitu Astra 23,5°E s názvem „Test UHD Forum“ a parametry pro naladění najdete zde
  • Aplikace v televizoru s přímým odkazem na nějaký, zpravidla firemní či jiný hodně spřátelený server. Tady je opravdu vysoká naděje, že to, co dostanete, opravdu bude v kvalitě Ultra HD, nebo vám to prostě – díky pomalé internetové lince – nebude fungovat, což je samozřejmě dobré znamení. V tomto ohledu jsem zkoušel pouze jeden widget, a to u Panasonic TX-L65WT600 na rychlé, cca 20 Mb/s lince, a opravdu to vypadalo, že 4K funguje. Ostatně mám pocit, že není důvod v tomto ohledu výrobci nevěřit.
  • Přímé streamování 4K obsahu z nějakého obecně dostupného serveru (typicky VOD) je další volbou a zatím nemám informaci o tom, že by některé z přístrojů 2015/16 tuto funkci neměly (minulý rok to neuměla zejména řada AX630 od Panasonicu). Dbejte ale vždy na to, abyste si byli jisti, že vám do TV proudí 4K obsah a nikoli jen 4K obsah, který byl před streamováním převedený na Full HD, což je v současné době dosti běžné.
  • HbbTV – v nedaleké budoucnosti (zavedení do praxe se očekává v roce 2016) bude verze HbbTV 2.0 zavedená do specifikace 10. února 2015 podporovat rozlišení Ultra HD s kodekem H.265/HEVC, ale také například více jazyků či dokonce zvukové stopy dohrávané v reálném čase přes internet. Tato cesta bude pak moci být přidána k těm, u kterých lze 4K obsahu využít. Zatím ale nejsou zprávy, že by se některá z českých televizních stanic chystala ve 4K něco natáčet, pokud nepočítáme ukázkové videoklipy pro Test UHD Forum. Specifikaci HbbTV 2.0 si stáhnete z oficiálních stránek zde.
  • 4K BD – nové disky Blu-ray, tentokrát už s kodekem H.265/HEVC, budou samozřejmě také naprosto spolehlivým zdrojem UHD obsahu. K vidění v prototypech začínají být letošní rok, resp. něco málo bylo k vidění i loni na podzimním berlínském veletrhu IFA 2014. Jejich příchod se očekává v druhé polovině roku a nyní se mluví především o přístrojích. Zda oživí tento chřadnoucí segment trhu je ovšem jinou otázkou.
Widget UHD Gallery u televizoru Samsung UE55HU7100UXXH. Letos ovšem značka sází na linuxový operační systém Tizen a jaká bude situace u něj, jsem bohužel nezjistil.
Autor: Samsung

Widget UHD Gallery u televizoru Samsung UE55HU7100UXXH. Letos ovšem značka sází na linuxový operační systém Tizen a jaká bude situace u něj jsem bohužel nezjistil.

Pár obsahových tipů

Uvědomte si, že streamování přes internet je, co se týče UHD, naprosto nespolehlivé, pokud nemáte plně potvrzenu pravost zdroje. Netflix je se svým 4K jasný, UHD obsah můžete ale najít také u domácího Topfunu a brzy i u Filmboxu. To jsou ovšem vždy placené přístupy a uvidíme, zda se podaří sehnat parametry, s jakými je video ve 4K na serveru ukládáno a co se s ním děje v okamžiku, kdy si k němu vyžádáte přístup.

Z běžných zdrojů typu YouTube se na 4K naprosto nespoléhejte, i když neříkám, že nic nenajdete. Pokud ale opravdu odtud něco na vyzkoušení chcete, je nejlepší si video stáhnout k sobě na počítač, zkontrolovat, zda jde opravdu o rozlišení 4K a kodek H.265/HEVC (žádné H.264 či AVC, nebo AVCHD), a pak si ho teprve pustit.

Je zřejmé, že v našich podmínkách ten nejspolehlivější zdroj bez stahování najdete na satelitu, ale jak už bylo řečeno, musíte mít samozřejmě televizor, který na svém tuneru kodek H.265/HEVC podporuje. Já ho naposledy vyzkoušel se Samsung UE55HU7100UXXH (viz recenze zdena dvou satelitech Astra (viz výše) a testovací kanály SES se ukázaly v tom nejlepším světle.

Kompletní přehled televizorů na českém trhu podporujících televizní příjem ve 4K pak najdete zde a nejspíše se týká i trhu slovenského.

Obsah ke stažení: najdete ho na známých serverech a např. i na torrentech, takže si stačí vybrat dle libosti. Najít nějaký legální dá ovšem chvíli práce. Mně se líbila tato stránka, kde je několik oficiálně uvolněných 4K videí ke stažení, ale bohužel jsou nahrána bezkompresně ve formátu s koncovkou .yuv a na to já nejsem zařízený, takže jsem ani nemohl zjistit, zda jsou kódována H.265/HEVC.

Bohužel tchajwanský HD Club, kdysi zdroj excelentního Full HD obsahu, je pouze ve vysoké čínštině a stránka se natolik změnila, že se v ní už nevyznám, takže doporučit něco ke stažení ve 4K bohužel nemohu.

Pokud jde o minulý rok hojně propagovaný krátký animovaný film Sintel, ani na oficiálních stránkách se mi nepodařilo objevit, zda byl převeden do H.265/HEVC. Pokud byste si ho ale přesto chtěli stáhnout (doporučuji, i když je kódován nejspíše jen v H.264), najdete ho zde a je ke stažení zcela volně. 

Při toulkách po webu jsem ještě narazil na program 4K Video Downloader 3.1 určený pro stahování videí z YouTube. Ze slibně pojmenované aplikace se ale vyklubal jen další „stahovač“, jehož nastavení kvality končí u Full HD.

Přímé streamování (web): spolehnout se zatím dá zřejmě jen na placené služby typu Netflix.

Přímé streamování (speciální aplikace v TV mířící nejčastěji na firemní servery): LG s WebOS sice ve svých televizorech pro rok 2015/16 podporuje 4K jak s kodekem H.265/HEVC, tak s VP9, ale přímá aplikace nabízena není a doporučuje se zkoušet vyhledávat přes YouTube. Philips u televizorů s Android 4.2 na tom není jinak a situaci u Panasonicu se mi zjistit nepodařilo. Ovšem aplikace, která byla dříve k mání (Panasonic 4K Channel – viz foto), jsem si u TV s Firefox OS nevšiml. Něco podobného bylo k dispozici i u Samsungu (widget UHD Gallery), ale jak to bude vypadat u televizoru s OS Tizen se mi zjistit taktéž nepodařilo.

Televizory Panasonic pro rok 2015 s Firefox OS už bohužel  „Panasonic 4K Channel“ nenabízejí (nebo jsem si ho alespoň nevšiml). Mezi aplikacemi, kde byste ale mohli 4K obsah najít, vidíte Netflix a Amazon Instant Video. Samozřejmě pokud na ně máte přístup, což je v našich končinách nepravděpodobné.
Autor: Panasonic

Televizory Panasonic pro rok 2015 s Firefox OS už bohužel Panasonic 4K Channel nenabízejí (nebo jsem si ho alespoň nevšiml). Mezi aplikacemi, kde byste ale mohli 4K obsah najít, vidíte Netflix a Amazon Instant Video. Samozřejmě pokud na ně máte přístup, což je v našich končinách nepravděpodobné.

Shrnuto…

Na závěr jsem si udělal malou firemní anketku ohledně testovacích aplikací pro UHD a vůbec obsahu v televizorech. Ani jeden z kontaktovaných výrobců bohužel ke svým 4K TV nějakou flash paměť, nebo alespoň papírek s webovou adresou ke stažení testovacího obsahu, nedává.

Jen někteří výrobci mají v chytré části televizoru aplikaci zprostředkující přístup na nějaký server s Ultra HD obsahem (Panasonic, Samsung), což jsem nakousl výše. Fotografie, které vidíte, však vždy pocházejí z televizorů roku 2014. V současné době všichni velcí výrobci přecházejí na linuxové (unixové) operační systémy a říci, jak tomu bude u nich, je ještě předčasné. Možná se něco časem objeví i zde a bylo by to jistě vhodné. Neměl by být přece velký problém aplikaci připravit, zvláště, když u Panasonicu a Samsungu testovací 4K kanál stále funguje.

Server DigiZone.cz před časem přinesl zprávu, že filmy Hoří, má panenko a Ostře sledované vlaky jsou převedeny do Ultra HD, a i to je šance, jak získat solidní obsah. Netuším ovšem, zda se dají někde koupit, resp. zda se alespoň dá někde koupit jejich stažení à la e-book. Pokud by tomu tak bylo, rád bych je měl.

BRAND24

Pokud se na skutečný 4K obsah podíváme s nadhledem, uvidíme, že cesty, jak si ho ve vašem Ultra HD televizoru vyzkoušet, existují a prakticky vždy se nějaká najde. Největší smůlu mají momentálně pouze vlastníci levných modelů řady AX630 od Panasonicu chovajících se spíše jako 4K monitor. Ty rozkódovat Ultra HD signál nedokáží na žádném ze vstupů a vždy potřebují externí 4K set-top box. Těch je ale zatím hodně málo, i když by letos měly být uvedeny některé další, a doufejme, že to bude i ten od Philipsu (UHD 880).

Jak vidíte, obsah se najít dá a bude ho čím dál tím více. Jen je třeba si při shánění testovací nahrávky vždy zkontrolovat zdroj, který musí mít rozlišení 4K a musí využívat všestranně podporovaný kodek H.265/HEVC.

Viděli jste už na Ultra HD televizoru přirozený Ultra HD obsah?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).