Hlavní navigace

Kavčí hory si pojišťují prvenství ČT 24 ochrannou známkou

21. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
21. 3. 2008

Česká televize (ČT) se rozhodla připomenout divákům, že právě její program ČT 24 byl první tuzemskou zpravodajskou televizí. ČT si na Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) včera podala žádosti o zapsání slovních ochranných známek „24 první zpravodajský program“ a „24 první zpravodajská televize“. Děje se tak v době, kdy se ke startu připravuje komerční stanice Z 1, za kterou stojí společnost První zpravodajská, resp. slovenská finanční skupina J&T. Z 1 má začít vysílat letos na jaře.

ČTĚTE TAKÉ: Ve studiu Z 1 budou dvě robokamery (FOTO UVNITŘ)

Přesné datum startu Z 1 zatím ještě není známé a závisí do velké míry na rychlosti, s jakou stihne mít televize nainstalované technologické zázemí. Na francouzském systému Dalet, který bude redakčním i produkčním systémem stanice, musí Z 1 také nejdřív natrénovat svůj tým. U ČT 24 je naopak jisté, že 2. května oslaví svoje třetí narozeniny. Bude to den po té, kdy si v Česku připomeneme 55 let s televizí.

V registraci ochranných známek na sebe upozornila před ČT i Z 1. Společnost První zpravodajská jako provozovatel Z 1 si totiž v polovině února zažádala o téměř všechny názvy zpravodajských relací na dnešních celoplošných televizích. Šlo o názvy „Televizní noviny“, „Sportovní noviny“, „Události“, „Branky body sekundy“ a „1. zprávy“. Dnes už není v internetovém výpisu Úřadu průmyslu vlastnictví o tomto pokusu ani památky.

BRAND24

PODROBNOSTI: Z 1 žádá o registraci známek Televizní noviny, Události a 1. zprávy

První zpravodajská má podané žádosti nyní jen na slovní ochranné známky „Zprávy 1“, „Z 1. ruky“, „Z 1. ligy“, „Z 1 svět vítězů“, „Z 1 skutečný svět“, „Mezi 4 očima“ a „My informujeme, vy rozhodujete“. Ve výpisu už naopak chybí dříve podané žádosti na názvy „Z 1 in“, „Z 1 trendy“, „Z 1 on“, „Z 1 právě teď“, „Z 1 stalo se“, „Z 1. řady“ a „Za pět minut dvanáct“, které měl provozovatel Z 1 dříve rovněž podané k registraci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).