Hlavní navigace

Kateřina Fričová: Sport zmizí z ČT 2 od 1. ledna 2010, ale ne úplně

24. 2. 2009
Doba čtení: 15 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Česká televize se připravuje na přeformátování všech svých programů. Koncem letošního roku totiž její digitální multiplex pokryje signálem 93 % populace, a to je vysoko nad hodnotou, kterou stanovil generální ředitel ČT Jiří Janeček pro změny v programování čtyř veřejnoprávních kanálů. „Od ledna 2010 se přestěhuje sport z ČT 2 na ČT 4, ale také různé nezpravodajské magazíny ze zpravodajské ČT 24,“ říká v rozhovoru pro DigiZone.cz programová ředitelka ČT Kateřina Fričová.

Česká televize už na sklonku loňského roku oznámila, že letos bude vysílat více repríz, protože musí šetřit peníze určené na výrobu pořadů. Jak moc tedy stoupla reprízovost pořadů na jednotlivých programech ČT?

Když jsme v minulém roce stavěli výrobní úkol, opravdu jsme s větší reprízovostí počítali. Mělo to dva důvody: chtěli jsme dát prostor více pořadům, a druhým důvodem bylo to, že obzvláště na začátku při skládání výrobního úkolu jsme věděli, že budeme mít na výrobu pořadů méně peněz než loni. Nakonec ale realita není příliš odlišná od loňského roku. Za letošní leden jsme měli o dvě procenta premiér na ČT 1 více než loni. Celkově všechny programy ČT zvýšily v lednu meziročně počet premiér o procento a půl. ČT 2 šla o jedno procento nahoru. Ale to neznamená, že tento trend bude pokračovat pořád. Přijde měsíc, kdy bude naopak více repríz. Před stavbou vysílacího schématu, z něhož vždycky vyplývá výrobní úkol, vždycky říkám kolegům, aby každý navrhl za svoje centrum, jaké nové pořady chtějí dělat, ale zároveň aby sepsali pořady, které chtějí zrušit. Vždycky to dopadne stejně: všichni pošlou kupu přihlášek nových pořadů, a zatím žádnou odhlášku. Jenže pokud chceme nové pořady, musíme zrušit nějaké staré. Den není nafukovací, peněz také není nazbyt. Někdy jste jako v kleštích, protože chcete rozjet nový projekt, ale buď mu musíte ubrat peníze, nebo naředit další premiéry. Taková je realita.

Kateřina Fričová - 1

Škrty ve vlastní výrobě jsou důsledkem nízkého koncesionářského poplatku, který ČT chtěla po poslancích zvýšit, ale prý na to není vhodná doba. Co se stane, když se poplatek nepodaří zvýšit ani pro příští rok?

Zase uděláme vše pro to, aby se nemusel, nebo alespoň ne radikálně, snižovat výrobní úkol. Je pravda, že na mandatorních výdajích už moc šetřit nejde. Elektřina nebo poštovné mají jasné ceny. Jde o desítky milionů korun ročně. Osobně si nemyslím, že by se v příštím roce poplatek zvyšoval. On se bude muset zvýšit, ale jestli se to stane za rok nebo za dva, to je druhá věc. ČT momentálně čerpá z úspor, takže to neznamená, že by Kavčí hory nutně potřebovaly od příštího měsíce zvýšit koncesionářské poplatky. Ale musí se vzít na vědomí, že taková situace příští nebo přespříští rok nastane.

Ale úspory vám můžou dojít.

Právě, úspory dojdou. To se ví. V mandatorních výdajích se za poslední léta hledaly úspory všude možně. Neznám detailně všechny mandatorní výdaje, ale ty, co znám, jsou už osekané a nedá se na nich už nic ušetřit. Potom tedy z logiky věci musíme škrtat ve výrobním úkolu. Pochopitelně nemáme jenom koncesionářské poplatky, jsou i obchodní aktivity, nicméně víme, že z prodeje reklamních časů ČT už žádné peníze nezůstávají. Nemám vůbec problém s tím, že veřejnoprávní televize nebude od roku 2012 vysílat žádnou reklamu. Myslím si ale, že u velkých sportovních a kulturních akcí bude problém vůbec nasmlouvat vysílací práva, když by u toho nesměla být reklama. Takže existují výjimky, kdy by reklama na ČT měla zůstat. Ale rozhodně ne v takové šíři, jako dnes.

Nebavila se ČT s poslanci, že by část peněz z prodeje reklamních časů ČT šla na výrobu původních pořadů veřejnoprávní televize?

I o tom se diskutuje.

Je reálné, že by k této změně došlo?

To už bych musela věštit.

Když budete muset šetřit ve výrobním úkolu, v jakých žánrech budete škrtat nejvíce? Bude to dramatická tvorba, nebo se to dotkne třeba i zpravodajství?

Do zpravodajství a do sportu se úspory musely také nějak promítnout. Rozprostřely se mezi všechna oddělení ČT, takže se nedá říct, že by se speciálně škrtalo v nějakém žánru. Šlo to opravdu napříč všemi centry. Máme dokonce jedno centrum, kde došlo k opaku: centrum vzdělávacích pořadů nemuselo škrtat, a naopak dostalo přidáno. To je určitý náznak toho, kam se upínají naše priority.

Kde se tedy škrtalo nejvíc?

Absolutně nejvíc, nebo procentuelně?

Asi procentuelně.

Plus mínus to bylo nastejno. Ale samozřejmě jsme původně počítali například s tím, že letos budeme vyrábět více pohádek. Ale to neznamená, že bychom je nevyráběli. Když to srovnám s rokem 2007, tak na výrobu vlastních pořadů nemáme méně peněz, dokonce je to o trochu více. Ale je to méně než loni, protože to byl mimořádný rok.

Veřejnoprávní multiplex pokryje koncem letošního roku signálem 93 procent obyvatel České republiky. To je o osm procent víc než hodnota, o které mluvil Jiří Janeček jako mezníku, kdy ČT začne pracovat na přeformátování svých čtyř programů. Kdy s tím tedy začnete?

Příští rok. Nejzásadnější věcí bude asi odsun sportu z ČT 2. Neříkám, že to bude absolutní nula, ale více méně vymizí z Dvojky. Tím pádem se na tomto programu otevře prostor pro jiný typ pořadů. Už zhruba vím, které typy pořadů si tam představuji, ale je to ještě na úrovni diskusí s mými kolegy, takže to nejdřív musím probrat s nimi, potom s generálním ředitelem, následně se to řekne Radě ČT a teprve potom novinářům. Ale mám určitá řešení, která by finančně dál nezatížila rozpočet ČT. Jakmile totiž sport odsuneme na Čtyřku, logicky se nám výroba pro Dvojku prodraží. Řešení, která teď probírám s kolegy, by Dvojku tolik neprodražila, a nejedná se přitom o reprízy.

Kateřina Fričová - 2

Na Čtyřku by měl sport odejít už začátkem příštího roku? Od ledna?

Půjde-li to s penetrací digitálního vysílání tak, jak je domluveno, pak ano. Víme, že v rámci vypínání analogového vysílání dochází neustále k nějakým změnám. Ale půjde-li to tak, jak se technici tváří, dojde k tomu od 1. ledna 2010. Je to takový logický předěl. Proč to dělat od 1. března? Samozřejmě se může stát, že máme nějaké sporty nasmlouvané na několik let dopředu a jejich součástí je závazek, že přenos odvysíláme na ČT 2. V prvním půlroce, ne-li roce, se tedy sport ještě na ČT 2 občas objeví.

Dnes ČT využívá možnost vysílat stejnou sportovní událost na dvou kanálech současně. Třeba různé fotbalové soutěže, kdy běží dva různé zápasy ve stejný čas. S takovým vysíláním tedy do budoucna vůbec nepočítáte?

Čtyřka si bude muset poradit. Ostatně, už se jí to stává teď, že jeden štáb vysílá živě a druhý nabírá záznam a odvysílá ho později. Jinak to opravdu nejde.

Budete stejně striktní také u olympiády? Loni jste nabídli přenosy jak na ČT 2, tak na ČT 4, a na každém programu jiné.

Umím si představit, že bude Dvojka i po přeformátování vysílat olympiádu. Sice hodně předjímáme, ale připadá mi to logické. Teď se to dělalo tak, že se více sledované sporty dávaly na Dvojku, a na Čtyřku šly spíš méně sledované sporty. Umím si představit, že to bude naopak. Že se budu ke sportu na Dvojce chovat jako k tomu menšinovému žánru, který má ČT 2 nabízet. Hlavní sporty dáme na Čtyřku.

Bude ČT po odsunutí sportu na program ČT 4 splňovat vyhlášku ministerstva kultury, že události mimořádného společenského významu musí vysílat na volně a široce přístupném programu? Někteří lidé si třeba nakoupí set-top-box a zůstane jim jenom analogová ČT 1 nebo ČT 2.

To je ale jejich problém. Vyhláška neřeší, že Franta Vomáčka nemá televizi a tudíž se nemůže dívat na olympiádu. Píše se tam o možnosti příjmu, a zda ten člověk skutečně přijímá volně šířený program, je čistě na jeho svobodném rozhodnutí.

Zůstanou na ní i některé zpravodajské pořady? Ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich už veřejně prohlašoval, že Události, komentáře by se měly natrvalo přesunout jen na ČT 24.

Vedla jsem o tom s Milanem Fridrichem několik diskusí. Ano, Události komentáře o stopáži 40 minut by měly jít na ČT 24, ale že by na Dvojce neměly být vůbec žádné zprávy, to bych nepovažovala za dobrou službu těm divákům, kteří celý večer sledují ČT 2. Tedy těm, co nestihnou hlavní zprávy na Jedničce, protože se už od sedmi dívají na Dvojku. Ale bylo by opravdu předčasné se bavit o tom, jestli budou mít zprávy na Dvojce deset nebo patnáct minut. Události, komentáře jich budou mít čtyřicet, to se ví.

Jde ale o to, jestli se budou vysílat separe na ČT 24, nebo souběžně i na Dvojce.

Umím si představit obě varianty, ale spíš asi tu, že nebudou vysílané souběžně na obou kanálech. Hlavně z toho důvodu, že teď máme začátek Událostí, komentářů nastavený na 22:30, což nám činí problémy kvůli délce filmů na ČT 2. Často jsme v situaci, že v úterý a ve středu, kdy Dvojka vysílá filmy, musíme mezi film a Události, komentáře vložit různé deseti- až patnáctiminutové pořady. To by zmizelo, kdybychom diváka naučili, že zprávy na Dvojce dostane po prvním nebo po druhém pořadu v hlavním vysílacím čase, a začátek by byl tedy plovoucí.

A co Otázky Václava Moravce a jiné pořady, které ČT vysílá souběžně na dvou programech? Zůstane u nich souběžné vysílání zachováno?

Moravec není v mých očích až zase takové zpravodajství. Divák Jedničky musí dostat šanci sledovat takovou debatu. Dnes vysílá ČT 24 pořady jako Černé ovce a další magazíny, které reprízuje, a ty by časem měly ze zpravodajského kanálu vymizet. A když říkáte o souběžně vysílaných pořadech, tak třeba Události mají jedno procento diváků na ČT 24. To je osmdesát tisíc diváků. Trošku se tomu směji a říkám, že jsme si sami sobě za kanibaly, protože si snižujeme sledovanost Událostí na Jedničce. Proto by se také novinářům měla dávat sčítaná data za oba programy. A taky je spousta lidí, kteří se na ČT 24 dívají na internetu, a to jsou taky reální diváci, kteří nejsou do sledovanosti započtení. Myslím si, že peoplemetry budou muset na tuto situaci nějak reagovat. Už to nejsou jednotliví lidé, a určitě ne statisíce a miliony, ale pomalu je na čase se na to začít připravovat, aby se sledovanost měřila i u těchto diváků.

A když se vrátíme k Otázkám Václava Moravce?

Tím, že se první hodina Otázek vysílá na Jedničce a pak se pokračuje na ČT 24, přechází mnoho diváků na ČT 24. Dodnes je v neděli mezi jednou a druhou hodinou odpoledne velký nárůst sledovanosti. Ono jich je tam dost už od poledne, protože řada diváků si zvykla sledovat Otázky od začátku už na ČT 24 a nepřepínají.

Kateřina Fričová - 3

ČT by také měla rozšířit počet regionálních mutací svého zpravodajství ze tří na pět. Bude toto regionálně odpojované vysílání, hlavně Událostí v regionech, pokračovat na hlavním programu ČT 1, nebo na zpravodajské ČT 24?

Myslím si, že na Jedničce zůstane zpravodajství ve větší šíři než na Dvojce. Události v regionech jsou opět na diskusi s ředitelem zpravodajství Milanem Fridrichem a generálním ředitelem Jiřím Janečkem, ale já osobně navrhuji, aby zůstaly na Jedničce. Když si strategicky řeknu, že Jednička je většinový program pro celou rodinu, tak tam rozhodně patří i zpravodajství. Zprávy z regionů diváci chtějí, tak ho budou mít.

Za Františka Lamberta se o přeformátování programů ČT mluvilo tak, že ČT 1 bude hlavní program, pro který budou ty ostatní připravovat to nejlepší ze své nabídky. Bude to tak fungovat?

O tom jsem nikdy neslyšela. Co jsem v ČT, slyším tuto teorii poprvé od vás. Já se držím toho, že Jednička zůstane většinovým kanálem pro celou rodinu, Dvojka je určená pro menšinové publikum a další dva programy jsou jasné.

Jaké průměrné denní podíly na sledovanosti očekáváte od přeformátovaných programů ČT? Podíl Dvojky už teď významně klesá, a o diváky přichází i ČT 1. Jednička má teď nějakých 20 až 21 procent podílu na trhu, Dvojka mezi pěti a šesti.

Když se bavíme o poklesu sledovanosti, schválně jsem si to nechala vyhledat. Nesmím říkat, o kolik klesla Nova s Primou. Řeknu pouze, že u programů ČT jde o pokles o desetiny procentního bodu, zatímco u NovyPrimou jde o pokles, který je třikrát větší. Jinými slovy, u nás je odliv diváků nejmenší. Odliv diváků bude samozřejmě stále větší, ať už bude vysílat TV Barrandov, nebo ne. Minimálně těmi našimi digitálními kanály se budou diváci rozptylovat mezi víc stanic. Pak tu jsou nové kanály Novy, přijde s nimi i Prima, a i tam to bude znamenat určitý kanibalismus. Ostatně, když si v ČT děláme týdenní rozbory, bereme v úvahu všechny kanály ČT zvlášť, ale pak je také sčítáme dohromady.

To je dlouhodobě okolo 30 procent podílu na divácích starších patnácti let.

Ano, a teď v lednu to bylo tuším 31 procent.

Myslíte, že Jedničce ubírá diváky i nová plnoformátová TV Barrandov?

Vůbec ne. Ta čísla jsou tak malá, že se rozplynou mezi ostatní. Je to v rámci statistické chyby.

Viděla jste vysílání TV Barrandov?

To víte že ano. Víc, než jsem se na ni dívala, jsem se snažila vystopovat, jak to myslí z hlediska skladby programu. Vnímám je jako mladou televizi, takže bych je nerada nějak kritizovala. Dejme jim trochu času.

Ale je vidět, že podíl menších televizí, mezi kterými je i Barrandov, po polovině ledna mírně stoupl. Třeba v hlavním čase je teď každý týden nad 10 procent, což nebýval.

Loni to už bylo taky, i když ne každý týden. Když už jsme u toho, minulý týden dosáhly menší televize souhrnného podílu přes 14 procent, a loni v listopadu byly týdny, kdy to bylo i 16,5 procenta. Opravdu se to v tom nepozná. Ale obecně se dá říct, že ještě přede dvěma lety měly „ostatní“ televize pět nebo šest procent podílu na trhu, a teď mají 12, 14 nebo 16. To už je takový rozdíl, že se to někde pozná. U nás jsou to ty desetiny procenta dolů u Jedničky a Dvojky.

Hýbne s tím i Prima, až spustí svůj kanál Cool pro muže?

Přiznám se, že nemám vůbec představu, co na něm chtějí dávat.

Třeba na něj přenesou pořady, které na hlavní Primě vadí ženskému publiku.

Nevím. Obecně ženy sledují televizi více, takže udělat televizi, na kterou se bude dívat více mužů, nebude jednoduché. Zrovna minulý týden jsme si na poradě říkali, že pořad Sama doma sledují z třetiny muži. Nijak mě to nepřekvapilo, protože si to pamatuji ještě z Prima jízdy, kterou taky sledovala třetina mužů. Prima zřejmě usoudila, že ženy jsou už všemi ostatními televizemi tolik obhospodařené, že chtějí cílit na muže. Ale když budou chtít mít vyloženě velký rozdíl mezi podílem mužů a žen, tak budou těžce hledat pořady pro vysílání. Celosvětově se dělají pořady, především seriály, pro ženy. Anebo pro všechny, ale jsou tam vypíchnuty hlavně ženy.

Třeba by mohli mixovat filmy, seriály a sport.

No dobře, ale jaký sport? Ono už je docela přebráno. Něco máme nakoupeno my, něco má Nova Sport nebo Eurosport. Práva se vykupují na léta dopředu. Ono není jednoduché, říct si dnes, že budu dělat sportovní kanál. Navíc jsou tady dva zabydlené, ČT 4 a Eurosport, plus Nova Sport, která se zabydluje. Znám dokonce diváky, kteří, když dává ČT 2 nebo ČT 4 stejný přenos jako Eurosport, porovnávají, kde je lepší komentátor a podle toho si vyberou, kde ho budou sledovat.

Kateřina Fričová - 4

Pojďme ještě k Febiu. Česká televize prý nechce letos mediálně podpořit Febiofest. Navíc jste jim podle Fera Feniče odmítli další pokračování Genu.

Loni jsem projevila zájem, aby Febio pokračovalo v natáčení Genu pro ČT. Bohužel to ale nedopadlo. Zdaleka ne jen kvůli otázce ceny, ale také kvůli podmínkám ve smlouvě. Protože Fero Fenič měl pocit, že by ty podmínky měly být stejné jako kdysi dávno v devadesátých letech. Jenže svět se mění, a takové ty smlouvy, podle kterých televize všechno zaplatila a byla ráda, když na ní zbyla vysílací práva, a jinak nemohla nic, už dnes nejsou myslitelné. Když něco stoprocentně zafinancuji, očekávám od toho, že mi to bude stoprocentně patřit. Fero Fenič následně usoudil, že jsme mu Gen ukradli, a dovozuje si to na tom, že děláme pořad Generace nula. Vyrábí ho ostravské studio ČT a jmenuje se to Generace nula, protože je o budoucí elitě národa, mladých lidech, kteří už stačili něco dokázat ve svém oboru. Z toho si Fero Fenič domyslel, že jsme mu ukradli Gen. Na to mám jedinou odpověď: portrét se učí na FAMU v prvním ročníku. Všude na světě se v televizích vyrábějí portréty, takže krádež Genu je nesmysl.

Jak to bylo s Febiofestem? ČT tedy nebude jeho mediálním partnerem?

Fero Fenič o nás prohlásil, že chceme podporovat jenom Karlovarský a Zlínský filmový festival. To není pravda. My jsme něco podobného řekli, ale tahle interpretace je asi jen dvacet procent z toho, co na schůzce s Febiem zaznělo. Je to tak, že chceme podporovat Karlovy Vary a Zlín jako dva největší filmové festivaly v zemi, ale na druhou stranu chceme i malé festivaly. Jenže jsme zavaleni obrovskou kupou žádostí právě malých festivalů, které potřebují mediální podporu. Febio je už zaběhaný festival, od kterého jsme nikdy nechtěli peníze, už je úspěšný a tuto naši pomoc v zásadě nepotřebuje. Proto jsme řekli dobře, buď je to komerční záležitost pro obě strany, anebo jdeme od toho a budeme pomáhat těm dalším malým, co to potřebují. To se netýká jen festivalů, ale i podpory různých charitativních koncertů a nadací. Je toho opravdu šílený přetlak a vždycky mě mrzí, když někoho musím odmítnout. Navíc o podpůrných spotech nerozhoduji já jako programová ředitelka, ale existuje komise, která doporučuje, koho podpořit. Nechceme naletět nějakým podvodníkům, takže si různé nadace lustrujeme. Takových žádostí jsou stovky za rok a vyhovět můžete maximálně desítkám. Nedávno jsme to nechali počítat a v loňském roce jsme odvysílali sedm tisíc charitativních spotů, a z toho bylo hodně na ČT 24.

Proč zrovna tam?

Protože tam je nejvíc pořadů s krátkou stopáží, mezi které se můžou tyto spoty dát. ČT nemůže přerušovat pořady, takže spoty může dávat jenom mezi ně. Na Jedničce a Dvojce bývají i dva a půl hodinové filmy, takže se jich tam moc nevejde.

Jak to tedy dopadne s podporou Febiofestu?

Nevím. Kolega obchodní ředitel navrhoval Febiu konkrétní podmínky, a že se kvůli nim sejdeme. Fero Fenič si je vzal, že si je promyslí, týden se nic nedělo a pak jsme si v novinách přečetli, že Febiofest nepodpoříme.

Ale váš mluvčí potom napsal v tiskové zprávě, že jednání pokračují.

Z našeho pohledu ano. Mysleli jsme si, že jednáme dál.

I po té mediální kauze?

BRAND24

Nevím. Přiznám se, že jsem se neptala obchodního ředitele, zda mu Fero Fenič volal. Že by to bylo naopak, nepředpokládám.

Fotografie: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Měla by ČT 2 po "očištění" od sportu vysílat přenosy z olympiády jako alternativu k hlavním přenosům na kanálu ČT 4?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).