Hlavní navigace

Jiří Hojgr: Galaxie sport se přestěhuje na Barrandov

18. 10. 2007
Doba čtení: 19 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Kabelový a satelitní kanál Galaxie sport finišuje s přípravami na stěhování z letiště v Hradci Králové do nového zpravodajského centra televize Nova v Praze na Barrandově. Zároveň probíhají jednání o tom, zda se Galaxie časem nepřejmenuje na Novu sport, o navýšení datového toku v satelitním vysílání, nové grafické podobě a možnosti pozemního, i když kódovaného vysílání. O tom všem je následující rozhovor s jednatelem Galaxie sport Jiřím Hojgrem.

Televize Nova pozvolna přechází na vysílání ve formátu 16:9 a zavádí HDTV. Dotknou se tyto technologické novinky také Galaxie sport?

Je takovým veřejným tajemstvím, že se Galaxie sport má začátkem roku 2008 přestěhovat z Hradce Králové do Prahy na Barrandov. Máme využívat místní odbavovací centrum a technologii, která tu je k dispozici. V současné době řešíme otázky spojené s tímto stěhováním a zachováním kontinuity vysílání, nicméně si myslím, že v roce 2008 dojde k určitým změnám. Už chystáme novou grafiku, navýšení datového toku a v neposlední řadě se začneme zaobírat i otázkou vysílání ve vysokém rozlišení a ve formátu 16:9. Předpokládám ale, že to bude spíš ve druhém pololetí příštího roku, protože přeci jenom přesun si vyžádá nějaký čas.

Jiří Hojgr

Stěhování do Prahy už probíhá?

V současné době probíhají jednání o sjednocení techniky, o převodech některých činností do Prahy a vlastní stěhování mělo by proběhnout v průběhu prvního čtvrtletí 2008.

Co to bude znamenat pro zaměstnance a spolupracovníky Galaxie sport?

Zaměstnancům jsme nabídli dvě alternativy. Buď můžou přejít z Hradce Králové do Prahy, pokud chtějí v dané pracovní pozici pokračovat a bude tato pozice dále existovat. Pokud do Prahy nechtějí, nebo se nepřepokládá pokračování jejich pracovní pozice, skončíme s nimi standardním způsobem pracovní poměr. Spolupracovníků se stěhování nijak nedotkne, protože spolupracujeme s komentátory nejen z Hradce Králové, ale také z Prahy, Brna, Bratislavy. Pro ně se změní jenom to, že místo do Hradce Králové budou jezdit do Prahy na Barrandov.

Budete zvyšovat počet stálých zaměstnanců Galaxie sport?

Nebudeme. Některé činnosti budeme mít outsorcovány v rámci skupiny CET 21. Počet zaměstnanců zajišťujících vysílání Galaxie sport by měl zůstat stejný.

Dojde k nějakému většímu propojení sportovní redakce televize Nova a Galaxie sport?

Dojde, ale až někdy v budoucnu. V současné době určitě ne, protože sportovní redakce Novy má jiné zaměření než Galaxie sport. Nova musí pokrýt české sportovní události a částečně zahraničí, kdežto Galaxie sport je jednoznačně orientovaná na zahraniční vrcholové kolektivní soutěže a ligy.

Spolupracovala vlastně Galaxie sport do současné doby se sportovní redakcí Novy?

Spolupracovali jsme třeba na zajišťování repríz některých pořadů. Myslím si, že se tato spolupráce bude prohlubovat, ale v rámci těch změn, jak jsou teď načasovány, to vidím spíš na druhou polovinu roku 2008, kdy se začnou více hledat styčné body a další prostor pro spolupráci.

O stěhování do Prahy se uvažovalo už v době, kdy měl Galaxii sport na starost tehdejší člen vedení Novy, dnes výkonný ředitel Primy Petr Chajda. Ten byl ale proti, protože v Hradci Králové jsou výrazně nižší náklady. Hlavně mzdové.

Svým způsobem se náklady zvednou, ale pokud by Galaxie sport chtěla vysílat ve vysokém rozlišení, pokud by chtěla formát 16:9, pokud by chtěla dál zvyšovat datový tok a zkvalitňovat program, tak by to byly další a další náklady navíc. Jestliže celá skupina CET 21 počítá s dalšími aktivitami, nejenom se sportovním kanálem a nejenom s Novou, tak je ekonomičtější tyto aktivity vzájemně propojit a některé činnosti outsorcovat, využívat některé možnosti pro více kanálů než pro jeden zvlášť.

Přesune se i satelitní uplink Galaxie sport?

Nepřesune. Z letiště v Hradci Králové mále optickou trasu na Kavčí hory, kde je uplink provozovaný společností T-Systems PragoNet. Ta nám zajišťuje kompresi signálu a přes její systém máme zajištěný uplink. Čili se pouze přesměruje optická trasa, která půjde nově z Barrandova.

Neuvažuje se o tom, že by na Barrandově vznikl samostatný uplink pro stanice televize Nova?

Zatím ne.

Na Barrandov se totiž má stěhovat uplink hudební televize Óčko a mají ho využívat i další nové digitální televize.

Galaxie sport má smlouvu s T-Systems PragoNet a ten nám zajišťuje přímé vysílání přes Astru 23,5 stupně. Nám tato služba vyhovuje a zatím jsme nebyli osloveni dalšími subjekty jako Óčko. I z hlediska výhledu uvažujeme o zachování tohoto transporderu a této distribuce signálu. Ale v průběhu roku 2008, s dalšími aktivitami Novy, se to může změnit a v roce 2009 to může být jinak. Vzhledem k hektickým změnám letošního podzimu a chystanému stěhování Galaxie sport jsme ale zatím samostatný uplink z Barrandova neřešili.

Přestěhuje se s Galaxií do Prahy také její ředitel?

Ano. Já jsem původem z Prahy ze Smíchova. Předpokládám, že si seženu nějaký podnájem. Nechystám se stěhovat s celou rodinou, volné dny budu trávit v Hradci Králové.

Ředitelem Galaxie sport tedy zůstáváte.

Ano. Dojde k některým změnám z hlediska organizačního začlenění, ale zůstávám ředitelem. Do Prahy přejde i programový ředitel Galaxie sport Marek Kindernay. Nemělo by se tedy nic zásadního měnit. Galaxie sport bude nadále samostatnou divizí v rámci skupiny Nova.

Nedávno jste oznámili, že od Nového roku zvýšíte datový tok a upravíte zvuk Galaxie sport na satelitu. Reagovali jste tak na stížnosti diváků?

Nebude to od Nového roku. Avizovali jsme, že k tomu dojde na počátku příštího roku, ne hned od 1. ledna. Čekáme na uvolnění kapacity, kterou bychom mohli obsadit. Samozřejmě se setkáváme se stížnostmi diváků. Nicméně z našich měření víme, že stížnosti jsou ovlivněny i dalším faktorem. Jestliže v současné době má Galaxie sport datový tok 4,3 Mbit/s a odmyslíme si zvukový kanál a nějaká další data, dostaneme se na 4,15 Mbit/s, což je v celku dostačující. Nicméně stačí, aby s tímto signálem něco provedl distributor, který je mezičlánkem mezi námi a koncovým uživatelem, třeba aby využíval statistický multiplex, a v tom okamžiku se nám stává, že ke koncovému divákovi jde datový tok ponížený a ten se mu na televizi jeví jako nekvalitní signál. Proto se snažíme tento datový tok navýšit, abychom v důsledku těchto změn, námi nijak neovlivnitelných, dosáhli vyšší kvality. Setkal jsem se také s otázkami na rozlišení obrazu. My vysíláme ve standardním rozlišení 4:3, ale v jakém stupni si to kabelové nebo satelitní společnosti přizpůsobí, těžko můžeme ovlivnit. Proto diváky odkazujeme, ať stížnosti řeší s provozovatelem koncové služby. Naším cílem každopádně je ještě více zvýšit kvalitu, eliminovat všechny rušivé vlivy a dostat se na solidní datový tok.

Jak vysoký by měl být ten „solidní“ datový tok?

Zatím nechci předjímat. Vydáme k tomu tiskovou zprávu, až podepíšeme patřičné smlouvy. Ale mělo by to být jako u standardních kanálů, které mají určitou dynamiku obrazu, a kterou nám umožní kapacita na Astře 23,5 stupně.

Na špatnou kvalitu obrazu Galaxie sport si stěžují o čtenáři DigiZone.cz. Cituji z e-mailu: Galaxii sport sleduji pravidelně skoro dva roky. S obsahem vysílání jsem spokojený, ale nelíbí se mi nízká kvalita obrazu. Když sleduji sestřihy z anglické fotbalové ligy na ČT 4 a ty samé záběry na Galaxii sport, vypadají jako z kazety VHS -našedlé a neostré – to samé většina zápasů NHL. Na programu SPORT 1 je obraz kvalitnější. Dočkáme se zlepšení kvality obrazu na Galaxii sport?

Prakticky jsem odpověděl. Je to o statistickém multiplexu u některých distributorů programu. Chceme se po navýšení dostat na hodnoty, abychom i po snížení kapacity měli alespoň 3,8 až 4 Mbit/s.

Další dotaz čtenáře: Na Galaxii sport sleduji pravidelně sportovní přenosy, především fotbalovou Premier League. Od letošního roku vysílá také tyto přenosy TV Prima. Velmi mě překvapil rozdíl v kvalitě obrazu. TV Prima tyto zápasy vysílá širokoúhlé (letterbox), kdežto na GS jsou v plném 4:3. Dále na Primě je obraz znatelně ostřejší než na GS. Původně jsem si myslel, že bude problém na přejímaném signálu ale evidentně jde o problém uplinku vaší televize (neostrý obraz). Dočká se divák nějakého zlepšení? Už se proslýchá, že GS navýší svůj datový tok, to ale tento problém s neostrým obrazem nevyřeší.

Záleží na tom, jestli divák přijímá Primu z pozemního vysílače a Galaxii sport prostřednictvím nějakého dalšího distributora, ať jde o kabelového operátora nebo satelitní plartformu. Já mám v Hradci Králové kabelovou televizi od UPC, kde by mělo být minimum těchto vlivů, a kvalita Galaxie sport není zase až tak špatná. Mohlo by to být vlivy, které jsem už zmínil, a my děláme všechno pro to, abychom je eliminovali.

Kromě satelitu vysíláte také po kabelech a IPTV. Dokážete říct, jakým způsobem vás přijímá nejvíc diváků a kolik jich dohromady máte?

V České a Slovenské republice máme celkem 1 370 tisíc předplatitelů, z toho v České republice 390 tisíc na kabelových rozvodech, 40 tisíc prostřednictvím IPTV a 310 tisíc klientů satelitního příjmu.

Galaxie sport je placeným kanálem, ale generální ředitel Novy Petr Dvořákjednom z rozhovorů řekl, že by se časem mohla objevit v některé zemských digitálních sítí, a že by se mohla přejmenovat na Novu sport. Chystá se taková změna?

V současné době to je námětem některých diskusí, které ještě nejsou dokončeny. Z hlediska dostupnosti a vysílacích práv si myslím, že ještě minimálně v letech 2008 a 2009 bude Galaxie sport placeným programem. Nijak jsme se netajili zájmem o zemské digitální vysílání, dokonce jsme se účastnili licenčního řízení na pozici v prvních multiplexech, ale jako placený program. Myslím si, že to je v současné době u takového monotematického programu, ve vazbě na dostupnost a cenu práv, jediná cesta. Ohledně názvu Galaxie sport nebo Nova sport vedeme diskusi už několik týdnů. Nemohu vyloučit ani jedno. Okamžikem přestěhování se ale název stanice nezmění. Rozhodně ještě v průběhu celého roku 2008 se budeme jmenovat Galaxie sport a nastartují se některé změny. Není zatím řečeno, že bychom se od února 2008 jmenovali Nova sport. Je to otázka licence, jednání s RRTV, určitého zažití programu, protože značka Galaxie sport je už známá. Petr Dvořák také řekl, že o tom diskutujeme, ale ještě nikdo z nás nezná konkrétní datum ani řešení.

Když o tom diskutujete, vedou se i úvahy o tom, že by Galaxie sport byla oním bonusovým programem za předčasné vrácení analogových kmitočtů televize Nova? Tedy že by na základě takové licence vysílala celoplošně z pozemních vysílačů?

To už se dostáváme do příliš uzavřených témat našich diskusí.

Vedli jste o tom diskusi?

Použiji větu, kterou novináři nemají příliš rádi: no comment.

Ale vy byste přeci mohli vysílat jako bonusový program pozemní cestou celoplošně jako placený kanál, protože to zákon nezakazuje. Nemluví o tom, zda má být bonusový program volně šířený nebo kódovaný.

Ano. Ale říkám: no comment.

Zkušební vysílání Galaxie sport v pozemním digitálním multiplexu neplánujete? Nabízí se místo v multiplexech B a C.

Samozřejmě se tato možnost nabízí, ale tomu by musel předcházet souhlas prodejců vysílacích práv pro přenosy a záznamy, které jako Galaxie sport nabízíme. Galaxie sport má v současné době podepsané smlouvy pro kabelové, satelitní a IPTV vysílání. Terestrické vysílání ve smlouvách není a museli bychom jednat s poskytovateli práv, za jakých podmínek by byli ochotni přistoupit na nějaký experiment. Následně v druhém kroku jednat s operátorem mulitplexu, jestli by byl ochoten umožnit zkušební vysílání a pak, až budeme znát podmínky, se teprve rozhodnout, zda do toho vůbec půjdeme. Dá se předpokládat, že na ten jeden měsíc, co se by se dalo experimentálně vysílat, by to asi nebyl placený program, ale volně šířené vysílání. Je ale třeba si uvědomit, že multiplexy B a C mají oprávnění šířit digitální vysílání do konce roku 2007, pak se počítá s nějakým přerozdělením kmitočtů. Stihli bychom tedy maximálně jeden měsíc vysílání. Zjišťujeme okolnosti, jestli bychom do toho mohli jít nebo ne. Je to otázka podmínek.

Jak hodnotíte ČT 4 Sport po půldruhém roce vysílání? Ohrozil nějak pozici Galaxie?

Podle mě Eurosport, Galaxie sport a ČT 4 Sport budou konkurenty z hlediska kvality služby divákovi, z hlediska některých sekundárních činností, prezentace, soutěží, ale určitě ne z hlediska obsahu. Bereme to zcela reálně: Eurosport je zaměřen na takové ty panevropské sporty a fotbal, hokej a další kolektivní sporty jsou u něj více méně doplňkem. Galaxie sport je zaměřena na kolektivní sporty, Premier League, NHL, NBA. Doplňkem je tenis a motorové sporty. ČT 4 Sport se orientuje na ryze české sportovce, na jejich úspěchy a velké akce, které by placený program pro kabelové televize v České republice, respektive na Slovensku, neměl šanci nabídnout. Pokud se tedy divák chce dívat na sjezdové lyžování, ví, že si zapne Eurosport. Pokud chce vidět určitou posloupnost zápasů Premier League, pustí si Galaxii sport. Pokud ho zajímají české kolektivní sporty, české ligy, půjde na ČT 4 Sport. Takže si myslím, že se ty programy navzájem doplňují a konkurují si pouze ve službách okolo. Diváky si navzájem nepřetahujeme.

A co si myslíte o ČT 4 Sport a jeho programové náplni?

ČT 4 Sport čeká ještě běh na dlouhou trať, protože si myslím, že sport by se měl úplně vyčlenit z programu ČT 2 a být jenom na čtyřce. ČT 4 Sport se musí utvořit jako značka. Pokud se bude soustředit na české ligy, také na volejbal, basketbal a podobně, pokud se bude kvalitně soustředit na vrcholové sporty jako fotbalová a hokejová liga, určitě to bude velmi dobrý doplněk. Není tady program, který by se věnoval ryze českému sportu. Jestliže někdo dává jeden přenos jednoho kola hokeje nebo fotbalu, tak to je podle mě málo. Divák by měl mít možnost sledovat program, který nabídne skutečně český sport. Takže je to správná cesta a nás ČT 4 Sport neohrožuje, protože jsme se od začátku orientovali na zahraniční soutěže. V té době to byla mezera na trhu, kterou jsme chtěli vyplnit a myslím, že se nám to i podařilo.

Sportovních kanálů vysílá v České republice celá řada a nové stále přibývají. UPC se předhání s Telefónikou O2, kolik jich nabídnou. Může ale divák tolik programů usledovat? A kolik se jich podle vás vejde na český trh?

Jednou věcí je nabídka tematického balíčku sportovních kanálů, kde bude osm, deset nebo dvanáct takových programů. Druhá otázka je, které programy bude divák skutečně sledovat. Vím, že tady pořád ještě je určitý jazykový blok u starší generace, takže cizojazyčné programy budou diskriminovány už jenom tím, že nemají český dabing a komentář. Samozřejmě může vzniknout golfový kanál a celá řada jiných, úzce specializovaných stanic, ale my jsme vycházeli z toho, že český a slovenský divák tíhne spíš ke kolektivním sportům. Existuje skupinka diváků, kteří hrají golf, nebo softbal a baseball. I my nabízíme baseballovou ligu jako určitý doplněk, ale nedovedu si představit, že bychom vysílali jenom baseballový kanál. Je to na zvážení operátora kabelové televize, jaký si udělá průzkum mezi diváky. Rozhodně si myslím, že čtyři nebo pět sportovních kanálů není na škodu a naopak se vzájemně doplní.

Myslíte si, že by na českém trhu ještě mohl vzniknout úplně nový sportovní kanál?

Měl by šanci. Za určitých předpokladů. Ale ty vám neřeknu, protože to by byla odborná konzultace, za kterou bych si měl nechat zaplatit. Já to povím a za chvíli ten kanál někdo udělá. Ale myslím si, že to není jenom o programu v České republice. Přes kabel a satelit by měl určitou naději program, který by vysílal v Česku i na Slovensku. Není tu velká jazyková bariéra a my jsme si vyzkoušeli, že je možné vysílat český i slovenský komentář. Druhým předpokladem je, že by se ten kanál trefil do oblasti některých sportovních přenosů, které ještě přednedávnem tvořily součást některých televizí a nyní už tam nejsou. Našly by se určitě dva až tři tematické bloky, kam by bylo možné tento kanál zaměřit. Minimálně jeden nebo dva kanály by se tu ještě daly spustit. Přes satelit, kabel a IPTV.

Galaxie sport před časem uvažovala o expanzi do Ruska. Tenhle plán už neplatí?

Byl to jeden ze záměrů, je tři roky starý. V době, kdy Galaxie sport procházela vlastnickými změnami, byl tento záměr trošku odsunut do pozadí. Mezitím došlo k tomu, že některá vysílací práva, která se dala v době vzniku tohoto nápadu pořídit, již byla skoupena někým jiným a znamenalo by to vyrábět úplně jiný program. Původní záměr byl takový, že když už máme Galaxii sport s její programovou náplní, udělejme k ní další jazykovou mutaci. V průběhu tři čtvrtě roku nebo roku, kdy se měnil vlastník Galaxie sport, došlo také ke změnám vlastníků vysílacích práv, takže pokud bychom chtěli expandovat na východ, museli bychom začít vyvíjet úplně nový program, ne-li dva nebo tři, podle oblastí, kde bychom chtěli vysílat. A to už je nákladné a ztratilo to pointu původního nápadu.

Slovenská UPC nedávno pirátsky zařadila ČT 4 Sport do svojí satelitní nabídky, ale brzy ji musela stáhnout, protože ČT nenakupuje vysílací práva pro sportovní pořady pro Slovenskou republiku. Galaxie sport vysílá v obou zemích. Je hodně drahé nakupovat práva pro Česko i Slovensko?

Samozřejmě je to dražší než nakupování pro jednu zemi. Nicméně pokud bych měl nakupovat práva jenom pro Českou republiku a žít jenom z českého trhu, tak vyváženost nákladů a výnosů bude jiná než když nakupuji práva i pro Slovensko. Když nakupuji práva pro dvě země, není to dvojnásobek ceny za práva pro jednu zemi. Mohlo by se stát, že kdyby Galaxie sport chtěla vysílat v šesti zemích, tak ta práva vyjdou levněji než pro Česko a Slovensko. Někdy se to tak stane, ovšem ne ve všech případech. Orientace na Česko a Slovensko se nám vyplatila. I z hlediska trhu kabelových televizí. Jedna desetimilionová a jedna šestimilionová země – není co řešit.

Jak hodně by se lišila cena vysílacích práv, kdyby Galaxie sport vysílala volně pozemní cestou, tedy jako neplacená televize?

Berte to jako hrubý odhad, protože jsme to zatím nikdy neřešili. Osobně si myslím, že pokud bychom se začali zajímat o volné terestrické vysílání na území České a Slovenské republiky, tak práva by stála třikrát až čtyřikrát více. Ale to je můj osobní odhad. Rozhodně bychom toto vysílání nepokryli z výnosů z reklamy, protože i v současné době reklama není dominantním výnosem Galaxie sport. Tím jsou poplatky od kabelových a satelitních operátorů.

Když před časem UPC spustila vlastní placený kanál Sport 1, přeplácela ostatní televize ve vysílacích právech a poškodila tím celý trh. Jak velká rivalita je na něm teď?

My jsme možná v té době, kdy se děly tyto události okolo Sportu 1, měli smlouvy na základní soutěže vysílané Galaxií sport, které toto období překryly. Nás se dotklo jen standardní navyšování cen tak, jak je upravuje poptávka po té které soutěži v celé Evropě. Ceny se vyvíjejí a nepromítá se do nich jenom meziroční inflace, to musím říci zcela otevřeně. Mohlo se to dotknout některých soutěží. Nám pomohlo i to, že jsme některé soutěže opustili a mohli jsme se soustředit na kvalitnější servis, třeba v případě Premier League. Diváci se na nás obracejí s dotazy, proč nevysíláme další ligy. Ono je to krásné, ale kdy je máme vysílat? Většina evropských lig má téměř shodné časy výkopů utkání. A upřednostňujte jednu ligu na úkor druhé, střídejte přímé přenosy se záznamy! Myslím si, že pro fanoušky má cenu hlavně přímý přenos. Dívat se za dvě hodiny na záznam, když budu znát z internetu výsledky, už nemá tu sílu. Takže nám to možná i pomohlo z hlediska našeho programového zaměření. Z hlediska trhu si myslím, že v současné době nejsou ceny práv rozkolísané. Oni už i poskytovatelé práv mají určitou představu, jaké jsou možnosti trhu v České republice a na Slovensku. Je to otázka jednání a my v něm máme tu výhodu, že fungujeme už pět let, máme nastavené vztahy s prodejci práv a víme, o čem jednáme. Můžeme ukázat, jak jsme konkrétní soutěž vysílali a jak bychom ji mohli vysílat dál.

Co si myslíte o fotbalovém Euru 2008, za které Prima zaplatila násobek toho, co nabízela Česká televize?

Pokud na to Prima má a akcionáři jí to schválili… Je to boj o diváka. Nevím, jestli to je ta úplně nejsprávnější cesta televize s jedním kanálem, která by v budoucnu snad mohla mít ty kanály dva. Třeba se majitel snaží oslovit některou skupinu diváků a přitáhnout ji k Primě. Euro ale není dlouhodobá soutěž, je to zhruba měsíc nebo měsíc a půl dlouhý turnaj. My bychom si to dovolit nemohli, protože máme jiný rozpočet než televize Prima.

Prima stejně jako vy vysílá anglickou fotbalovou Premier League. Neodlákala vám diváky?

Prima vysílá jeden zápas týdně, ke kterému má asi dvacetiminutové studio. My vysíláme pět zápasů z každého kola, navíc nabízíme divákům hodinový magazín Týden v Premier League, kde máme pozvány hosty a spolukomentátory. Přistoupili jsme tomu trošku komplexněji. Vím, že Prima prezentovala, že Premier League koupila proto, aby naučila diváky sledovat fotbal na Primě. Těžko mohu říci, že by odtáhla diváky Galaxie sport, protože zatím nejsme měřeni peoplemetry. Nemáme k dispozici údaje, kolik lidí se v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne dívá na Primu a kolik na Galaxii sport. Nemáme údaje, zda se ti diváci, kteří mají přístup ke Galaxii sport, v tu dobu dívají na Galaxii sport nebo na Primu. Z hlediska počtu našich klientů si nemyslím, že by došlo k nějakým dramatickým změnám.

Co říkáte na sledovanost Premier League na Primě? Udávají okolo 200 tisíc diváků.

Jestliže Prima vysílá do čtyř milionů domácností a Premier League sleduje 200 tisíc diváků, přijde mi to číslo trošku nízké.

Kromě satelitu, kabelů a IPTV začne televize brzy vysílat i do mobilních televizí. Chystá se k tomu také Galaxie sport?

Už dva tři roky zpátky jsme byli postupně oslovováni mobilními operátory a řekli jsme jim, že pro ně dokoupíme práva pro vysílání v DVB-H, když si je zobchodují. Ale vykoupili bychom je jenom pro tyto mobilní operátory, protože pro kabelovky a IPTV nemají tato práva vůbec žádnou cenu. Zatím jsme se k tomu nedobrali, protože mobilní operátoři navrhovali spíše to, abychom vykoupili práva pro vysílání v DVB-H, oni nás zařadí do svojí nabídky a budou nám dávat podíl ze svých výnosů na prodeji tohoto programu. Je otázkou, kolik diváků zaujme sportovní zpravodajství a kolik lidí by sledovalo přenosy Premier League na mobilu. Jestliže se dnes bavíme o HDTV a úhlopříčka 60 nebo 70 centimetrů je u klasické televize minimum pro kvalitní obraz, jaký smysl má sledování sportovního přenosu na displeji mobilního telefonu? Pokud by se našel nějaký obchodní model, můžeme o tom jednat, ale není to v současné době naší prioritou.

BRAND24

IPTV nabízí možnost videa na vyžádání. V zahraničí je běžné, že si takto divák může objednat a zaplatit třeba jen jeden sportovní přenos. Nabídne podobnou službu Galaxie sport?

Počítáme s tím. Je to otázka dokoupení práv a modelu platebního systému. Zatím jsme šli na nejnižší objednací lhůtu jeden týden. Ona je to zase otázka modelu platebního systému operátora vysílací služby. Můžeme k tomu směřovat, ale myslíme si, že v současné době není poptávka taková, abychom se až tak vážně zabývali konkrétním poskytnutím jednoho přenosu. Je to o tom operátorovi a mezičlánku, který tvoří mezi námi a divákem. Řešili jsme jednodenní předplatné a můžu říct, že jestliže dnes máme okolo 35 tisíc předplatitelů individuálního satelitního příjmu Galaxie sport, tak této možnosti nevyužilo ani jedno promile z těchto zákazníků. Byly to jednotlivé případy za dva měsíce, co ho nabízíme. Většinou jde o lidi, co o nás slyšeli, ale chtějí si nás vyzkoušet, než si nás předplatí na delší dobu.

Jaký název preferujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).