Hlavní navigace

Jihočeská televize Gimi dostala licenci pro zemské digitální vysílání

19. 12. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
19. 12. 2008

Mezi společnosti, které mohou zahájit zemské digitální televizní vysílání před rokem 2012, se přidala firma TV Gimi, a.s. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) jí udělila licenci pro DVB-T, i když poměrně nedávno tu samou žádost TV Gimi odmítla a udělila jí pouze licenci pro vysílání prostřednictvím kabelových rozvodů a satelitu.

K TÉMATU: První zájemce o „post-analogovou“ licenci DVB-T: jihočeská TV Gimi

RRTV udělila provozovateli TV Gimi, a. s., IČ: 251 56 257, souhlas s rozšířením licence k provozování televizního vysílání programu TV Gimi na zemské digitální televizní vysílání šířené prostřednictvím vysílačů, stojí v tiskové zprávě ze zasedání vysílací rady, které proběhlo tento týden. TV Gimi v současné době vysílá pouze prostřednictvím analogové kabelové televize Elsat v Českých Budějovicích.

TV Gimi dříve působila jako servisní společnost analogové terestrické televize Gimi, která sdílí kmitočty s televizí Prima a již před lety od původního majitele Iva Brabce odkoupila Regionální televizní agentura (RTA) Jaroslava Berky. Televize Gimi se poté přejmenovala na RTA Jižní Čechy. Brabcovi zůstala akciová společnost TV Gimi i ochranná známka na název televize Gimi.

BRAND24

Brabcova společnost žádala o udělení vysílací licence již letos v březnu. Tehdy chtěla oprávnění pro vysílání prostřednictvím zemských digitálních vysílačů, v kabelových rozvodech a přes družici. Pro kabel a satelit je získala, pro DVB-T nikoli. Podle předsedy RRTV Václava Žáka proto, že novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, platná od letošního ledna, sice umožňuje jakémukoli zájemci žádat o licenci DVB-T, ale stejný zákon zakazuje využít takovou licenci před úplným vypnutím zemského analogového vysílání, tedy dříve než v roce 2012.

Jakmile však RRTV udělí nějakou vysílací licenci, provozovatel musí zahájit vysílání do 360 dnů od obdržení písemního vyrozumění rady. Pokud tak neučiní, vysílací licence pozbude platnosti. Posledních dvou jednání RRTV jsem se nezúčastnil, byl jsem v zahraničí, reagoval na dotaz DigiZone.cz, zda TV Gimi skutečně může využít licenci pro DVB-T dříve než v roce 2012, předseda vysílací rady Žák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).