Hlavní navigace

Kanály ČT si nesmí konkurovat, říká nový šéf programových okruhů

5. 10. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
5. 10. 2010

Eliminovat vzájemnou konkurenci jednotlivých programů České televize, zastavit propad sledovanosti a zvýšit počet diváků ČT chce ředitel programových okruhů veřejnoprávní televize Radek Žádník. Nový manažer ČT, pod něhož budou od ledna spadat výkonní ředitelé všech čtyř programů ČT a ředitel divize Nová média Milan Fridrich, to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Zároveň potvrdil, že nebude jednotlivým stanicím ČT mluvit do programu, ale spíše je koordinovat a hlídat rozpočty.

K TÉMATU: Jiří Janeček jmenoval ředitele jednotlivých programů ČT. S čím přicházejí?

Není to jen o penězích. Týká se to i toho, aby si kanály nekonkurovaly nežádoucím způsobem. Aby se vybíraly priority s ohledem na celek. Nechceme udělat z ČT čtyři nebo pět televizí. Je to pořád jedna společnost, která musí být nějak zastřešena a koordinována. To musí být prováděno z jednoho místa a já záměrně neříkám, že z tohoto místa má být televize řízena, prohlásil Žádník. To, jak vypadá program a skladba kanálu, to je v kompetenci jednotlivých ředitelů. Ale samozřejmě budu hlídat, aby se kanály vzájemně nepřekrývaly, neútočily třeba na stejnou cílovou skupinu, dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Jiří Janeček odmítá, že by byl Radek Žádník kvůli Deloittu ve střetu zájmů

Žádník je jedním z klíčových manažerů, které si na Kavčí hory dovedl generální ředitel ČT Jiří Janeček za účelem restrukturalizace veřejnoprávní televize. Předtím pracoval jako konzultant pro poradenskou společnost Deloitte, již ČT požádala v souvislosti s restrukturalizací o pomoc. Později tato firma zvítězila v tendru na poradenství k restruktura­lizaci, to ale již Jiří Janeček oznámil, že pro Radka Žádníka vytvoří zcela novou funkci ředitele programových okruhů, která je na prvním stupni řízení.

KOMENTÁŘ: Příliš mnoho podivností okolo příliš mnoha peněz v České televizi

BRAND24

Hlavní funkcí vysílatele je rozhodování o skladbě vysílání na jednotlivých kanálech. Šéfové kanálů připravují své strategie, mají své rozpočty a mou úlohou je nechat jim prostor pro kreativitu, dávat jim pravidla, věci koordinovat, řešit spory, vyžadovat synergie v portfoliu kanálů. Takže jsem zodpovědný za nekreativní činnosti a programové činnosti jsou v kompetenci jednotlivých ředitelů, přiblížil Žádník v rozhovoru pro HN svoji roli.

Česká televize přejde od 1. ledna 2011 na nový systém výroby pořadů, kdy se externí dodavatelé budou muset obracet výhradně na nový úsek vývoje programu, nikoli na programového ředitele nebo šéfy jednotlivých programů ČT. Úsek vývoje bude vysílat signály, kam směřuje poptávka ČT, a zároveň bude přijímat nabídky řešení jednotlivých zadání, zpracuje je, posoudí je a doporučí, nebo nedoporučí. Finální rozhodnutí je potom na každém kanálu, vysvětlil Žádník.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).