Hlavní navigace

Je snaha změnit veřejnoprávní status České televize útokem na demokracii?

15. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

O panu prezidentovi se týden nemluvilo, tak vydal článek do svého oblíbeného média, Parlamentních listů. Požaduje v něm zestátnění veřejnoprávní České televize, která je podle něj hlásnou troubou TOP 09.

Jeho omyl týkající se politických stran uvedl na pravou míru zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT Lutonský. Počet citovaných výroků politiků TOP 09 je pod polovinou citovaných výroků ČSSD či ANO a je i nižší, než citace KDU-ČSL nebo KSČM.

Zemanovi ale jde o něco jiného. Čelní politici ČSSD z něj musí mít přes všechny antipatie respekt, neboť 4 z 5 voličů ČSSD má prezidenta v oblibě. Andrej Babiš zase potřebuje politického spojence pro toužebně očekávané premiérství, a tak vítá prozemanovské postoje šéfredaktora MF Dnes Plesla.

Tím hlasem TOP 09 tedy není míněn hlas politický, ale vlastně kdokoli, kdo si ze Zemana dělá legraci, případně upozorňuje na jeho nehorázné způsoby, z nichž teď už déle jak rok trvající hledání neexistujícího Peroutkova článku je jen tou nejtrapnější ukázkou.

UX DAy - tip 2

Snaha změnit veřejnoprávní status ČT je přímý útok na demokracii. Veřejnoprávní status podstatným způsobem omezuje vliv politiků na zpravodajství a publicistiku a brání autocenzuře zaměstnanců daného média. K zestátnění přes různé pokusy v tomto směru zatím nedošlo díky pravidelnému střídání pravicových a levicových vlád – šéfové stran si dokázali představit, jak by se jim přímé jmenování vedení televize politiky mohlo nehezky vrátit v příštím volebním období.

Podstatu věci ale v případě Zemanových výroků dnes už málokdo řeší. Už jsme si zvykli přecházet je jako mstivé rýpance. Situace se prudce změní ve chvíli, kdy si výše zmiňovanou věc dá do programu například hnutí ANO.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Producent a komentátor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).