Hlavní navigace

Jaro bude bohaté na nové televize v češtině. Těšit se můžeme nejméně na tři

12. 3. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Takovou dávku nových televizních stanic, které nás čekají v nejbližších měsících, jsme tu již dlouho neměli. A půjde nejen o programy lokalizované do češtiny, ale také přímo tuzemské výroby. Hned dvojnásobný nášup se chystá pro hudební fanoušky. Nejočekávanějším je bezesporu Retro Music Television, ovšem ještě před ní bude spuštěna podobně zaměřená Muzika CS. Na své si však přijdou i děti se stanicí Nickelodeon a dokumentůchtivé diváky zase potěší Viasat Nature. Možná se dočkáme i lokalizované verze AXN přímo pro Českou republiku.

Muzika CS: Česko-slovenské VH1?

Již pár měsíců se ví o tom, že společnost HELP FILM spustí po svých nedávno nastartovaných projektech Kino CS a Doku CS další televizní stanici s názvem Muzika CS. Pokud jsou poslední plány stále aktuální, kanál by měl odstartovat již v dubnu. Tento termín nedávno znovu potvrdil generální ředitel středoevropské centrály SPI International Ivan Hronec. Muzika CS má přinést divákům unikátní hudební pořady a klipy československé, české a slovenské scény od vzniku pravidelného televizního vysílání v padesátých letech minulého století po léta devadesátá. Půjde tedy o oldies hudební stanici, včetně neoficiální rockové a alternativní scény komunistické ČSSR. Program by se měl objevit na satelitní pozici 23,5 stupně východně, ovšem je otázkou, zda-li jeho distributorem bude satelitní platforma Skylink. Muzika CS vzdáleně připomíná jiný hudební kanál – VH1 Classic. Podobný název jako Muzika CS, ovšem obráceně – CS Muzika – si nedávno zaregistrovala také Československá filmová společnost (provozovatel kanálů CS Film a CS Mini), otázkou ovšem zůstává, jaké s ním má plány.

Retro bude další hudební televize. Do jara ale start zřejmě nestihne

Hudební televize Óčko měla v České republice v podstatě monopol na původní hudební žánry. O stanicích jako jsou musiq1, Musicbox a dalších se snad ani jako o jeho konkurenci mluvit nedá. Navíc jde o programy ze Slovenska, které primárně na českého diváka necílí. Česko-slovenská verze MTV je pak sice konkurencí, ale ne v pravém smyslu, protože když se podíváte na její strukturu, je vám jasné, že program musí sledovat jiní diváci, než kteří si pustí Óčko. Proto není žádným překvapením, že se na světlo světa dere další retro televize, která však chce využít mezery na trhu a mířit také na staršího diváka. Sice již naplno rozjela přípravy na start vysílání, ale o nějakém přesném termínu zatím nemůže být řeč. Retro Music Television by měla odstartovat do konce tohoto roku. Její vedení je ale tajemné, takže je klidně možné, že se dočkáme nějakého dřívějšího překvapení. Jak moc jsou ale přípravy rozjeté, to je zatím otázkou (blíže se o této televizi můžete dozvědět příští týden v rozhovoru DigiZone.cz s jejím spolumajitelem Jiřím Němečkem).

Óčko - grafika 2010

Óčko se na příchod konkurence připravilo výměnou grafického kabátu a po osmi letech konečně chystá širokoúhlý formát. (Foto: archiv Óčko)

A na co se tedy vlastně Retro Music Television zaměří? V programovém schématu by se měl objevit minimálně osmdesátiprocentní podíl klipů, sdělila nedávno serveru DigiZone.cz předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Kateřina Kalistová. Ve vysílání nemají chybět reportáže, rozhovory a další pořady, které budou zabírat zbývajících dvacet procent vysílání. Pojítkem jednotlivých pořadů má být podle Kalistové propagace světové, evropské i české hudební tvorby. Do vysílání by se měly dostat i minoritní styly, např. ethno, jazz nebo punk. Zajímavostí je, že jednatelem licencované společnosti Retro Music TV je bývalý programový ředitel Óčka Pavel Attel. O šíření tohoto programu projevily zájem satelitní platformy CS Link i Skylink. Na to, zda tento program do své nabídky skutečně zařadí, si ale budeme muset ještě několik týdnů počkat. Stanice si také nedávno registrovala na Úřadu průmyslového vlastnictví své logo.

Čerstvá novinka: Dokumentární Viasat Nature

Konkurenci mají dostat v nejbližších měsících také dokumentární kanály National Geographic Wild a Animal Planet, které se orientují na život zvířat ve volné přírodě. V dubnu nebo květnu by podle informací serveru DigiZone.cz měl odstartovat nový program z portfolia společnosti Modern Times Group (MTG) – Viasat Nature (MTG je polovičním vlastníkem Primy). Oficiálně však samozřejmě nechce jeho provozovatel nic prozradit. Žádné informace o Viasat Nature nemohou být zatím publikované, uvedla pro náš web zástupkyně Viasat World Ltd. pro Českou a Slovenskou republiku Inocencia Galiková. Osmdesát procent programu by měl tento kanál věnovat zvířatům, zbytek schématu zaberou obecné pořady o přírodě. Podle vlastní charakteristiky na svých webových stránkách má stanice nabídnout fascinující pohled na volně žijící zvířata z celého světa, a to ať už jde o smrtící dravce, krvežíznivé netopýry nebo domácí mazlíčky. Viasat Nature dá možnost divákům nahlédnout blíže do tajů přírody. O program již projevily zájem satelitní platformy CS Link a Skylink.

Nickelodeon screenshot

Česká verze kanálu Nickelodeon, z níž je tento screenshot, je již na satelitu připravena k distribuci, kdy ji však nabídnou první operátoři, zatím zůstává nezodpovězenou otázkou. (Foto: autor)

Český Nickelodeon je jistotou. Neví se ale, kdy bude

Portfolio dětských stanic v České republice by se mělo brzy rozšířit o nový kanál Nickelodeon. Ten je již s českou jazykovou stopou dostupný prostřednictvím satelitní pozice 16 stupňů východně. Zde je však kryptován a tudíž jeho individuální příjem není možný. V nabídce ho zatím nemá žádný kabelový ani IPTV operátor. Možnost brzkého startu Nickelodeon Europe v našem regionu však podtrhuje skutečnost, že program má již v českém jazyce dostupné také webové stránky na adrese www.nickelode­on.cz, na kterých před několika dny zveřejnil programové schéma až do 4. dubna. Diváci tohoto programu se ve vysílání setkají se všemi známými postavičkami Nickelodeonu. Tou nejznámější je u nás pravděpodobně SpongeBob v kalhotách, ale úplně cizí by nemusel být dětem ani Jimmy Neutron nebo Mighty B!. Podrobněji se mohu zájemci s těmito formáty seznámit na již zmíněných webových stránkách, kde je umístěno již několik epizod seriálu SpongeBob.

Na své si přijdou i příznivci klasické hudby – hned v HD

1. duben jako termín svého startu si stanovil nový francouzský hudební kanál Mezzo Live HD z portfolia společnosti Lagardère. V současné době o tento program projevily vážný zájem tři až čtyři subjekty. Konkrétní jména vám bohužel nemohu sdělit, uvedla nedávno pro DigiZone.cz zástupkyně kanálu v České republice Štěpánka Červenková. Kolik operátorů ho nakonec skutečně zařadí, zůstává otázkou. Program má podle nejmenovaného zdroje velmi tvrdé vyjednávací podmínky. Podle aktuální prezentace společnosti, kterou má náš web k dispozici, by měl vysílat plně nativní obsah, živé přenosy a také operu, balet a jazz. Co se týká zvuku, počítá se bohužel pouze se stereem. Program ale má nabídnout celou škálu titulků, např. francouzské, anglické, ruské nebo polské. Každý rok by se mělo na Mezzo Live HD objevit 270 hodin nových pořadů v nativním HD. Vysílat se bude 24 hodin denně a distribuční trasa bude prostřednictvím satelitu Eurobird 9 (9 stupňů východně).

BRAND24

Disney Channel 500

Ukázka z vysílání dětského kanálu Disney Channel. (Foto: Disney)

Další chystané projekty prozatím s otazníkem

Ryze českou televizí měla být také Altema, kterou měl v první fázi nabídnout kabelový operátor UPC Česká republika. Měl by to být program seriózního obsahu, který by měl spíše než zábavu nabídnout nějaké vzdělávací pořady, uvedl v posledním vyjádření z loňského listopadu pro server DigiZone.cz Stanislav Holec, mj. bývalý ředitel multimediální divize Mafry, která vlastní hudební televizi Óčko. V jakém stavu je tento projekt aktuálně? Bohužel se nepohnul z místa. Přípravy podle Holce stále probíhají. Nejistý je také vstup dětského kanálu Playhouse Disney do České republiky. Prozatím nezodpovězenou otázkou zůstává vstup lokalizované verze programu AXN. Ta již sice vysílá pro Českou republiku ve dvou verzích, jako AXN Central Europe a AXN Romania, ovšem na satelitu se nedávno objevila také mutace AXN Czech, jejíž obsah však prozatím zůstává zahalen tajemstvím.

Na který kanál se osobně nejvíce těšíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).