Hlavní navigace

Jan Kraus tvrdí, že ČT chtěla jeho pořad Uvolněte se, prosím cenzurovat

3. 6. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
3. 6. 2010

DOPLNĚNO O REAKCI ČT Cenzura ze strany České televize měla stát za rozhodnutím moderátora Jana Krause neprodloužit s ČT smlouvu na pořad Uvolněte, se prosím. Kraus na své internetové stránce www.jankraus.cz zveřejnil sporný bod návrhu smlouvy, podle něhož měl deset pracovních dnů před natáčením pořadu odevzdat televizi seznam účinkujících a základní tematické okruhy rozhovorů s nimi.

K TÉMATU: Krausovi přerostly moc a peníze přes hlavu, míní šéfka programu ČT

Jakákoli změna odevzdaného scénáře je možná po vzájemné dohodě smluvních stran, stojí v návrhu. Kavčí hory se snaží podle Krause nepravdivě zdůvodnit jeho odchod přehnanými finančními nároky. K jednání o nich vůbec nedošlo. Hlavním důvodem je odstavec, který se mi v listopadu m.r. snažili vnutit do smlouvy. Odmítl jsem takovou smlouvu podepsat a ČT v časové tísni nakonec ustoupila, vysvětluje Kraus.

ČTĚTE TAKÉ: Jan Kraus: Uvolněte se, prosím nebude pokračovat ani na jiné televizi

Pochopil jsem ale, že ČT, i když to má za povinnost ze zákona, není žádným garantem nezávislosti a svobody, dodal moderátor, který se dočasně přesouvá na televizi Prima, kde bude vystupovat v roli jednoho z porotců soutěže Česko Slovensko má talent. Pořad Uvolněte se, prosím na ČT skončí koncem června, Kavčí hory v něm nebudou pokračovat. Chystají ale reprízy starších dílů.

Tipy C

Česká televize kritiku Jana Krause odmítá. Jan Kraus stále není schopen pochopit, že ze zákona je vysílatel, v tomto případě ČT, odpovědný za obsah vysílání. Žádná televize nedá žádnému autorovi bianko šek, aby si vysílal do éteru co chce, protože v případě excesu (třeba propagace rasismu, nacismu, pornografie, apod.) by instituce nesla trestní odpovědnost. Ta klauzule tedy není o ničem jiném, než o tom, že ČT má právo schvalovat scénáře a rozhodovat o uvedení. Je to naše ochrana, vysvětlil mluvčí ČT Ladislav Šticha.

I v dřívějších smlouvách bylo zakotveno právo veta ze strany ČT a za celých pět let nikdy nebylo použito. Jan Kraus to měl ve smlouvě vždy jako všichni tvůrci a moc dobře ví, že mu nikdy žádný pořad nebyl vrácen ani upravován. Naši lidé pročetli námět a jména hostů a natáčelo se. Přišla sestřihaná kazeta a vysílala se bez jediné změny. Kdo zná pana Krause, ví, že by nikdy dokonce ani oprávněný zásah nedovolil, dodal mluvčí ČT.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).