Hlavní navigace

Jan Kraus kritizuje ČT za volbu repríz, televize nesouhlasí

13. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
13. 8. 2009

Moderátor Jan Kraus nesouhlasí s tím, jak Česká televize v létě opakuje ním moderovaný pořad Uvolněte se, prosím. Poté, co televize požádala o výměnu reprízy kontroverzního vydání s političkou Kateřinou Jacques měl přijít další zásah. ČT si prý nepřeje ani reprízu pořadu s primátorkou Chomutova Ivanou Řápkovou, která na sebe upozornila tím, že poslala na neplatiče pokut a poplatků exekutory. Ti pak ihned po výplatě sociálních dávek dlužníkům peníze zabavovali.

Kraus s tímto postupem nesouhlasí. Pro iDnes.cz se vyjádřil, že vedení ČT s ním nijak nekomunikuje. To by mě nevzrušovalo, kdyby změny ve vysílání archivních dílů byly včas a koncepčně diskutovány s dramaturgyní pořadu Uvolněte se, prosím, řekl. Televize si u dramaturgyně měla objednat výběr archivních dílů pro letní vysílání, jejichž seznam obdržela 28. dubna. Podle Krause seznam tehdy zůstal bez odezvy i připomínek.

Pár týdnů před vysíláním je ale na základě „rozhodnutí ředitelství programu“ požádána, aby vyměnila jeden díl. Za týden další díl. To mě znervózňuje hodně. Zejména v souvislosti s tím, že v obou dílech byly ženy političky, že s dramaturgyní o tom nikdo podrobněji nejednal, dodal Kraus. Následně tyto praktiky přirovnal k bolševickému tiskovému plátku.

DOKUMENT: Reakce ředitelky programu České televize Kateřiny Fričové na prohlášení Jana Krause

BRAND24

Kraus pohrozil, že pokud by se podobné praktiky měly opakovat, tak z televize okamžitě odejde. Ředitelka programu ČT Kateřina Fričová ale oponuje, že jde jen o mediální bublinu, a že se nenechá zastrašovat. Na programové radě České televize bylo konstatováno, že sledovanost repríz pořadu není taková, jak by se dalo čekat. Vzhledem k časovým termínům (korektura vysílacích plánů je s ohledem na uzávěrky časopisů v čtyřtýdenním předstihu) se bohužel nemohlo udělat změn víc. I po poradě s Oddělením výzkumu programu a auditoria jsme zjistili, že je poněkud absurdní reprízovat pořady z letošního roku, obzvláště ty, které měly vysokou internetovou návštěvnost. Jsme přesvědčeni, že diváci více ocení reprízy starších pořadů, aby si je mohli osvěžit v paměti. A to je ta souvislost se sledovaností, nad kterou se pozastavuje Jan Kraus, uvedla Fričová ve svém prohlášení, jehož úplné znění si můžete přečíst zde.

Celá tato mediální bublina na mě dělá dojem, že i pan Kraus podlehl okurkové sezoně, a za každou cenu si musí vymyslet kauzu. Mluvit o politických tlacích je o to absurdnější, když se Kateřina Jacques stáhla z politiky, dodala ředitelka programu ČT.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).