Hlavní navigace

Jan Fulín: 24cz nabídne video na vyžádání z parlamentu

30. 12. 2005
Doba čtení: 19 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Kabelová a satelitní televize 24cz by ráda opustila úzký profil parlamentního kanálu a stala se politicko-ekonomickou stanicí s širším tematickým záběrem. Nechce se omezovat pouze na přenosy a záznamy z jednání Poslanecké sněmovny a Senátu, už nyní natáčí a vysílá deset vlastních magazínů, nakoupila práva pro zábavnou show s premiérem Jiřím Paroubkem a do budoucna počítá s placenou službou Video On Demand, říká v rozhovoru pro server DigiZone.cz majitel a jednatel 24cz Jan Fulín.

Jak jste se dostal k parlamentní televizi 24cz?

Začátkem roku jsme byli osloveni zástupcem majoritního akcionáře společnosti Region Media, panem Leošem Pohlem, který je současně předsedou představenstva Czech Digital Group, zda bychom nechtěli získat podíl nebo celou společnost Region Media, která je držitelem vysílací licence a loni v listopadu zahájila vysílání 24cz. Koupě proběhla velmi rychle, protože bylo více zájemců. Asi je zaujala spíše myšlenka než stav, v jakém ta televize tehdy byla. Dospěli jsme k názoru, že je to dobrý nápad a že byznys model, který se nabízí, je soběstačný. Uzavřeli jsme tedy patřičné smlouvy a počátkem letošního roku došlo po souhlasu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání ke koupi prvních 34 procent vysílací společnosti, což je maximální podíl, který umožňuje zákon. Rovnou jsme ale natvrdo podepsali opční smlouvy na zbytek, tedy na sto procent společnosti. Ty by měly nabýt platnosti v říjnu 2006.

Jan Fulín

Kdo byl investorem, tedy kupujícím?

Akciová společnost Espanta. Dnes drží 34 procent v Region Media a opce na zbytek podílu, které chceme uplatnit přesně podle zákona dva roky po udělení vysílací licence. Espanta pak bude jediným akcionářem firmy Region Media.

Zaznamenal jsem informace, že 24cz chtěl původně kupovat majitel Moravia Steel Tomáš Chrenek. Dokonce k tomu obchodu dával rozhovor týdeníku Euro, kde už o 24cz mluvil jako o své televizi.

Ano, takové informace proběhly médii. Tomáš Chrenek byl původně společníkem Espanty. Ve firmě ale došlo k dohodě, protože on měl příliš mnoho aktivit a nemohl by se tomu věnovat naplno. Je pravda, že se do té myšlenky zapojil někdy v úvodu a ten projekt jsem pak převzal já jako jediná osoba.

Z rozhovoru, který pan Tomáš Chrenek poskytl Euru, bylo patrné, že nemá ponětí o tom, jak se dělá televize a jak je to drahé. Sliboval třeba přímé přenosy z amerického Kongresu nebo dolní komory britského parlamentu. To byste se nedoplatili…

Tomáš Chrenek je šéfem skupiny Moravia Steel, velice zkušený byznysman s širokým záběrem aktivit. Já jsem byl dva roky předtím v představenstvu jejich odnože ve společnosti Barrandov Studio a.s., takže jsme měli propojené aktivity. Je pravda, že Barrandov je taková výjimka z jejich průmyslového holdingu, a tato televize je asi ještě o krok dál. Je daleko složitějším druhem podnikání. Věnovat se médiu a jeho rozvoji znamená mít na to spoustu času, a to asi složitě zapadá do spousty dalších aktivit okolo Moravia Steel. Televize není ten typ byznysu, který se dá rozvinout za měsíc nebo dva, musí se na něm postupně pracovat.

24cz Zaorálek Sobotka

S čím jste šli do tohoto obchodu? Čeho chcete s televizí 24cz dosáhnout?

Především nejde o nic výjimečného, podobné televize existují všude na světě. Takové kanály existují už od roku 1970. V Evropě jich je 12 nebo 15. Samozřejmě to není program pro úplně běžného diváka. V první řadě jsem se domníval, že 24cz může zaplnit mezeru na českém trhu. Dnes jsme samozřejmě ve fázi, kdy je ten nápad ještě hodně daleko od cíle, který jsme si vytyčili. Firmu jsme kupovali poměrně krátce po jejím zrodu a byla to spíše divoká myšlenka než dobře postavený plán. Prvních osm měsíců jsme se museli zaměřit na úpravu pracovně-právních vztahů, vyřizování nových smluv, vypovídání starých a podobně, aby se nám ten model podařilo posunout trochu jinam. Původně jsme počítali, že nám to zabere dva až tři měsíce a budeme tam, kde jsme dnes. Ale i tak je ten posun znát.

Co je tedy cílem televize 24cz?

Vybudovat médium, které bude svým hlavním zásahem politicko-ekonomickou televizí. Možná se ve večerních hodinách a o víkendu bude víc věnovat divákům v určité relaxační podobě. Dokážu si představit pořady typu Larry King Show nebo Uvolněte se, prosím Jana Krause. Pořád to ale může být zaměřeno na ekonomiku a diskutování určitých témat z byznysu, ale odlehčeným stylem.

Televize 24cz prošla v posledních měsících poměrně razantní proměnou. Jak jste si ji rozplánovali?

24cz Kubinyi obrazovka

Po změně vizuálu jsme přikročili k postupné úpravě programové nabídky. Spousta lidí má zafixováno, že na této televizi běží jenom přenosy z Poslanecké sněmovny a Senátu, ale to už zdaleka není pravda. Nechceme samozřejmě opustit vysílání přímých přenosů z Parlamentu, to je záměr, kterému se chceme věnovat i nadále. Oživíme ho ale tím, že připravujeme studio, ve kterém budeme tyto přenosy doplňovat o aktuální komentáře. Hned po skončení přenosu v něm bude náš komentátor vyhodnocovat, co se ten den stalo.

To jsou plány do budoucna. Co jste stihli od začátku roku, kdy jste převzali televizi 24cz?

Během posledních tří měsíců, kdy jsme se pustili do obohacování programové nabídky, jsme spustili deset pravidelných pořadů vlastní výroby. Nejdříve nás napadlo – vzhledem k tomu, že jsme politicky zaměřená televize – oslovit všechny nejvyšší ústavní činitele a umožnit jim, aby se vyjadřovali k aktuálním tématům. Nejenom říkat názory, ale také umožnit divákům, aby se přes redakci ptali na to, co je zajímá. To se nám, myslím, podařilo. Jedním z prvních pořadů byla relace Ptejte se svého premiéra. Tuto i většinu ostatních točíme přímo v pracovnách politiků. Následovaly pořady Očima předsedy Poslanecké sněmovny a Očima předsedy Senátu, Hradní glosy či pořad Na rovinu. Jedním z prvních pořadů byl pravidelný týdeník Studio 24, což je jakási obdoba diskusní Sedmičky na Nově.

Takže další diskusní pořad s politiky. Není již už moc?

My se nesnažíme jít cestou klasických diskusních formátů, jak je znáte z ostatních televizí. Nechceme být útoční a skákat hostům do řeči, protože si myslím, že toho je v médiích hodně. Snažíme se nadhodit téma, byť je sebekontraverznější a může vypadat útočně, a dát prostor oběma hostům, aby se vyjádřili. Chceme, aby si ho sami vyargumentovali, dostávají potřebný prostor pro vyjádření. Protože si myslím, že divák by měl mít možnost poslechnout si názor. Je tu taková tendence, že lidé nechtějí poslouchat názory jiných…

Dobře, ale moderátor je tam od toho, aby diskusi usměrňoval, a každý pořad má určitou stopáž.

Ano, to má. U nás to je 45 minut. Moderátor diskusi samozřejmě koriguje, ale vždycky se snažíme dát patřičný prostor a nepřeskakujeme z jednoho tématu na druhé. Snažíme se každé téma dokončit. Stopáž není ještě tak úplně definitivní, už z toho důvodu, že míváme hodně přímých přenosů a nikdy nevíme, kdy skončí. Takže když přetáhneme o minutu nebo o pět, je to jedno.

24 cz Hradní glosy

Takže to máme pořady s ústavními činiteli, politickou diskusi… Máte ještě něco dalšího?

Začali jsme točit týdenní profily, což je klasický osobnostní rozhovor jeden na jednoho. Původně to bylo jenom s politiky, dnes s různými osobnostmi: bývalým tajemníkem Jana Masaryka, spisovateli, herci, prostě zajímavými lidmi. Začali jsme dělat pravidelný pořad EurofórumPavlem Teličkou o Evropské unii, Burzovní týden, na kterém spolupracujeme s pražskou Burzou cenných papírů a různými analytiky, pořad Práce a zákony ve spolupráci s Českomoravskou konfederací odborových svazů. Děláme průběžné rozhovory s poslanci, naši redaktoři se celý týden ptají na jedno téma a pak z toho děláme půlhodinové sestřihy. Také točíme zajímavé tiskové konference a děláme z nich reportáže. Nedávno jsme se pustili do přímých přenosů takových akcí, například jsme vysílali živě kongres ODS z Brna. Takových akcí bychom chtěli pokrývat více.

24cz Burzovní týden

Chystáte něco podobného i směrem k Evropské unii?

Ano. Začali jsme spolupracovat s Bruselem. Od příštího roku budeme vysílat záznamy jednání Evropského parlamentu. Teď pracujeme na technickém řešení. Chceme vybírat zajímavé momenty, které se týkají České republiky. Všechno to bude v češtině a doplněné zasvěceným komentářem. Připravujeme také určité transatlantické srovnání, hodinový až dvouhodinový blok mezi Evropou a Amerikou, kde by se diskutovaly klíčové momenty vzájemných vztahů a k tomu by bylo diskusní studio. Už jsme to konzultovali s budoucím velvyslancem v USA panem Kolářem. Chceme zpravodajsky pokrýt určitá klíčová jednání amerického Kongresu a témata, které se bezprostředně týkají i Evropy, a jak se k tomu staví Evropská unie. A naopak. Přece jen jde o dvě konkurenční společenství, která se snaží ovlivňovat celý svět.

24cz Euroforum Telička

To jsou docela velké plány, ale finančně dost náročné. Jak to vypadá s ekonomickou stránkou televize 24cz?

Jako u každého klasického byznysu máme připravený dlouhodobý výhled, podle kterého bychom měli mít do konce roku 2007 vyrovnaný rozpočet. Financování jde ze soukromých zdrojů tak, aby ta televize byla stabilní.

Čili je dotována investorem.

Je dotována investorem, a tím je v současné době Espanta, která tu společnost kupovala a chce ji rozvíjet.

Co řeknete na názor, že je parlamentní televize docela dobrý nástroj pro lobing a tudíž se ji vyplatí provozovat, ať už je zisková nebo ne?

Samozřejmě se takovému názoru nevyhneme. Na jednu stranu se ozývají hlasy, že taková televize je zbytečná a že je politiky všude dost. A na druhé straně si veřejnost tak trochu protiřečí, když říká, že do politiky nevidí a že se všechno kuje za zavřenými dveřmi. Moc by se mi líbilo vytvořit prostor pro zprostředkování informací, aby si lidé, když budou chtít, mohli zhodnotit, co se děje. Proto jako jediná televize chodíme i na parlamentní výbory a točíme je. Tam se dělá reálná politika. Pakliže budou lidé chtít vědět, co se děje, mají možnost. Přinášíme jim sestřihy, čerstvé informace a možnost zeptat se politiků. Vytváříme jakousi platformu pro transparentní politiku. Vytváříme obrovský archiv…

To všechno chápu. Ale na druhou stranu, když nějaká společnost koupí televizi a dotuje ji, tak od toho očekává, že se jí v určitý moment investice vrátí a ještě něco vydělá.

To je určitě i záměr Espanty. Tady není snaha něco dotovat. Máme velice dobře spočítaný byznysplán. Jsme zkušení byznysmani a na plánu jsme pracovali s mediálkami, konzultovali jsme ho i v zahraničí. Třeba ve Spojených státech. Studovali jsme jejich schémata, zajímal nás také model zpravodajských televizí, které rovněž nejsou dotovány a je pro ně složité získat reklamu na úkor plnoformátových stanic. Přitom se taky uživí.

Jak se uživíte vy?

Myslím, že to nebude díky klasické reklamě jako na normální televizi, tedy smyslu zásahu masového diváka. Ale můžeme poskytnout značný prostor například pro prezentaci firem, jako to dělá například německá stanice Phoenix a spousta dalších televizí. Jde o delší spoty, dvou až tříminutové, takže jde vlastně opravdu o jakési prezentace firem.

Které chtějí veřejné zakázky.

24cz Burzovní týden znělka

Nemusí to být ani ty, co chtějí veřejné zakázky. Asi se znovu dotýkáte otázky lobingu. Sledoval jsem teď Phoenix a zkoumal, jak vysílají reklamy. Tím, že naše televize přes satelit vysílá do celé Evropy, objevuje se tam spousta firem, které jsou pro běžného diváka absolutně neznámé. Mají ale docela velké obraty a vyváží ven. My také vysíláme do celé Evropy a můžeme těm firmám rozšířit záběr zakázek. Takže nejde ani tak o to umožnit inzerovat dovnitř České republiky, ale o expanzi ven. Což je naše výhoda, protože tam vysíláme.

Ale vysíláte v češtině. Té asi venku moc nerozumí.

To ano, ale některé prezentace dáváme i v angličtině. Třeba Euromozaiku, což jsou reportáže z Bruselu, vysíláme jako desetiminutovky v angličtině a firmám nabízíme, aby na ni navázaly prezentaci buď s anglickými titulky, nebo v jedné z dalších tří verzí: česky, německy nebo anglicky. Mohou si vybrat podle toho, jakou zemi chtějí zasáhnout. Prezentací máme připravených už několik. Dalšími zadavateli reklamy jsou lokální kongresová centra a hotely. Domníváme se, že reklamní část je možné naplnit všemi těmito firmami. Je to jenom o oslovování jiné cílové skupiny a jiné možnosti prezentace než je prodej klasických bodů u velkých televizí.

Podle čeho určujete cenu reklamy? Předpokládám, že nemáte přístup k datům o sledovanosti z peoplemetrů a hned tak je mít nebudete.

Zatím nemáme, ale doufáme, že budeme mít. Momentálně by se nám to nevyplatilo. V tuto chvíli vysíláme v kabelových sítích a na satelitu, byli jsme zkušebně zařazeni do zemského digitálního multiplexu B v Praze. Budeme žádat o řádnou digitální licenci. Potom už bude měření snadné. Dělali jsme si přes agentury výzkumy, kdy sledovanost klíčových pořadů, jako jsou třeba Ptejte se svého premiéra nebo Na rovinuMirkem Topolánkem, dosahovala 200 až 250 tisíc diváků. Což si myslím, že je na malou televizi hodně. O Češích je známo, že je baví sport a politika. Tím, že máme poměrně velký vysílací prostor, dáváme stěžejní pořady minimálně ve třech reprízách, a to přispívá k tomu, že je může vidět více lidí. Myslím si, že ta čísla nejsou pro začátek vůbec špatná. Teď samozřejmě nemluvím o sledovanosti během zasedání sněmovny nebo Senátu, a je to logické, protože lidi jsou v práci a manželky, které jsou doma s dětmi, nebudou sledovat Parlament a pustí si k vaření raději Prima jízdu.

24cz Narovinu Topolánek

Jaký je reálný zájem o inzerci na televizi 24cz? Máte už nějaký stálý okruh inzerentů?

V současné době u nás běží reklama například na Harley Davidson, na Exim Tours, Inženýrsko-investorskou, Virbac, Centrum dražeb, Sklopen, Komerční reality či Pfizer. Z hlavy si nevybavím úplně všechny. Kromě toho podporujeme třeba Nadaci naše dítě nebo UNICEF. Zatím jednáme s firmami individuálně, ale na začátek roku máme rozjednány tři mediální agentury. Nechceme si prodávat reklamu sami, chceme to zadat externí firmě.

S kterými třemi agenturami jednáte?

Dokud nerozhodneme, je to obchodní tajemství. Ale určitě se chceme dobrat externího řešení prodeje reklamních časů.

Můžete prozradit, kolik stála Espantu prvotní investice do této televize a jaké jsou její provozní náklady?

To jsou zatím neveřejná čísla.

Kolik má 24cz stálých zaměstnanců a kolik externistů?

Máme v řádu desítky stálých zaměstnanců a zbytek jsou externisté. Zatím všechno děláme přes subdodavatele, včetně odbavování. Štáby a všichni další lidé jsou externisté, takže počet lidí je obrovský, ovšem mění se to projekt od projektu. Zázemí tvoří hlavně externisti. Jedeme docela úsporně, přece jenom nemáme luxus koncesionářských poplatků. Což nemyslím negativně. Staráme se o svoje peníze a jejich zhodnocení. Takže jsme samozřejmě chtěli, aby počáteční kumulovaná investice byla co nejnižší.

24cz Mitrofanov Pečinka

Zmínil jste veřejnoprávní Českou televizi. S tou teď vedete spor o název a logo, konkrétně o podobnost loga jejího zpravodajského kanálu ČT 24 s logem vaší televize 24cz. Proč došlo na žalobu až sedm měsíců poté, co ČT 24 zahájila vysílání?

Českou televizi jsme oslovili už někdy v únoru. Koncem loňského roku ji dokonce oslovovali ještě původní společníci firmy Region Media, protože tehdy se objevila vůbec první informace o tom, že by ČT chtěla s něčím podobným přijít. Já osobně jsem měl nejen osobní schůzku s generálním ředitelem ČT Jiřím Janečkem, ale psal mu i dopisy, takže mezi námi existuje písemná korespondence. Daleko před tím, než došlo ke spuštění ČT 24 a my jsme vysílali už půl roku, měli jsme svoje Studio 24, ochrannou známku registrovanou o rok dříve než ČT, jsem při všech svých zkušenostech a vědomí, že lidé si zapamatují číslovku 24 jako dominantní symbol, požádal ČT, aby přehodnotila svůj záměr. Vzhledem k tomu, že měli zažádáno o registraci pěti názvů pro zpravodajský kanál, kromě ČT 24 šlo třeba o ČTN, ČT News nebo ČT 3, nepovažoval jsem to za problém. V březnu jsem tedy vedení ČT požádal, abychom se vyhnuli případným sporům a hlavně záměně u diváků. Šlo mi hlavně o tu záměnu. Reagovali ale velmi negativně, že jejich stanovisko je neměnné a že my jsme malá televize, zatímco oni jsou ČT a nehodlají s námi diskutovat. Spustili ČT 24 a my jsme pokračovali v jednání, jak to řešit.

Dobře, ale proč jste podali žalobu až sedm měsíců po startu ČT 24?

Chtěli jsme se vyhnout soudu, protože soudit se je nákladné a člověk se k tomu uchyluje až ve chvíli, kdy neví, kudy kam. My jsme vyčerpali veškeré kroky k dohodě. Proto jsme nežalovali hned, proto to není snaha zažalovat gigant a soudit se s ním o peníze. Nám nejde o peníze, nám jde o princip a právo, a v neposlední řadě o to, aby se ty televize divákům dál nepletly. Podle průzkumů diváků, ale hlavně podle každodenních zkušeností, které jsme předložili soudu, se oba programy dodnes pletou. Nárůst případů je čím dál větší. Běžný divák, ale i odborná veřejnost se neorientují v tom, že existuje ČT 24 a 24cz.

Přiznám se, že po vizuální stránce jste mě taky trochu zmátli, protože používáte stejné krauly jako ČT 24 a obě televize tak vypadají hodně podobně.

Oni mají oranžové krauly, my je máme červené. Ale my je používáme od začátku vysílání, dokonce jsme měli dva: červený a modrý. Zůstali jsme jen u červeného. Uvedu vám ale klasický příklad záměny: když se naše televize dohodla s parlamentem, že ČTK a naše televize budou vysílat zasedání vyšetřovací komise ke kauze Unipetrol, tak ČTK ve zprávě o této dohodě s parlamentem zaměnila naši televizi s ČT 24. Vydala to v servisu a druhý den běžela v rádiích informace o tom, že se Parlament dohodl a díky ochotě ke transparentnosti bude ČT 24 vysílat nejen zasedání ke kauze Unipetrol, ale veškeré výbory a komise. Což byla nepravdivá informace, která nás poškodila, protože to točíme my a ne ČT. Platíme to my, Parlament uzavřel dohodu s námi. K omluvě i nápravě samozřejmě došlo, ale až po několika hodinách, kdy už tu škodu nelze odčinit. Takže se to plete i na odborné úrovni.

Asi před rokem, když jsem psal o projektech zpravodajských televizí do týdeníku Reflex, mi zástupci vaší televize říkali, že ČT zakazuje externím kameramanům pracovat pro 24cz. To se už neděje?

Je to možné. Já jsem jako jednatel nastupoval začátkem ledna tohoto roku a potom už jsem se s takovými praktikami nesetkal. Je pravda, že 24cz fungovala od 17. listopadu 2004 a věřím, že ty problémy, alespoň tak, jak nám je prezentovali na různých úrovních, mohly být. Na Kavčích horách vnímali 24cz jako jakousi alternaci veřejnoprávní televize a vedení ČT z toho nebylo nadšené. Zřejmě šlo o lidi, kteří v 24cz fungovali předtím, protože my jsme kompletně měnili management a přijímali nové lidi. Od ledna se průběžně na všech úrovních dělala výběrová řízení, aby ta televize fungovala tak, jak si představuje investor.

24cz vysílá přes kabel, satelit a od ledna se objeví v experimentálním zemském digitálním vysílání společnosti Czech Digital Group v Praze…

Vysíláme přes Astru do Evropy, přes UPC, Karneval a spoustu dalších lokálních kabelovek v České republice, vysíláme přes Internet a od ledna budeme v multiplexu B v rámci zkušebního digitálního vysílání.

Společnost Region Media za předchozí vlastnické struktury žádala o přidělení licence pro zemské digitální vysílání 24cz. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) ale její žádost vyřadila kvůli formálním nedostatkům. Zúčastníte se některého z příštích licenčních řízení na pozice v definitivních digitálních sítích?

Ano. Už ve vyjádření pro RRTV, proč chceme zařadit do zkušebního digitálního vysílání, jsme uvedli, že máme zájem o řádnou digitální licenci, i když jsme byli vyřazeni z probíhajícího výběrového řízení. Po změně vlastníka jsem byl osobně na RRTV vysvětlit, že k tomu vyřazení nedošlo z důvodu, že bychom neměli o licenci zájem, ale že jsme shodou okolností v době, kdy po nás požadovali doplnění některých informací, přebírali firmu a veškerá korespondence chodila ještě na starou adresu do Olomouce. Než jsme si stačili dopis předat a než bychom zpracovali požadované informace, lhůta by už dávno vypršela, takže jsme z řízení vypadli. U žádosti chyběl finanční plán. Kdybychom to věděli včas, nebyl by problém ho doplnit. Jenže se to prostě sešlo v době, kdy jsme měli dva týdny na to, abychom tu firmu převzali, protože tu byli další tři zájemci ochotní zaplatit okamžitě v hotovosti.

Kteří tři zájemci?

To bych nechal bez komentáře. My jsme proběhli tím kolečkem, ale byli to investoři z domácího prostředí.

24cz Profily Menzel

Kolik diváků by chtěla 24cz oslovit ve chvíli, kdy bude vysílat zemskou digitální cestou na území celé České republiky?

Těžko říct. Chtěli bychom se dostat do pozice HBO, tedy té televize, kterou si divák zapne, protože chce něco konkrétního vidět a nikde jinde mu to nenabídnou. Prostě je to o tom, že jsou momenty, které divák najde jenom u nás. Stejně jako u HBO uvidí hezký film a nebo když se chce podívat třeba na cestopisy a dokumenty, zapne si Discovery. Měli by mít zafixováno, že 24cz jsou aktuální informace, ekonomika, politika a zajímavé aktuální duely plus přímé informace z vlády, Hradu, Parlamentu nebo burzy cenných papírů. Navíc budeme mít rozsáhlý archiv digitálních pořadů. V průběhu příštího roku chceme spustit službu zasílání komprimovaných pořadů.

Video On Demand?

Bude to zpoplatněná forma. Nabídneme všechno přes diskusní studia a vlastní pořady po záznamy jednání Parlamentu. Tvoříme obrovský archiv všeho, co točíme. Teď uvažujeme o technickém řešení. Není to úplně jednoduchá záležitost, ale myslím si, že bude prospěšná. Ať už pro běžného občana a diváka, tak pro instituce. Už teď se na nás lidé obracejí s žádostmi o některé archivní pořady, ale je to kapacitně velmi náročné, takže nejdřív musíme vybudovat jakýsi systém, který nám to umožní a bude fungovat rychle.

Kdy předpokládáte, že bude tato televize ekonomicky soběstačná a začne vydělávat?

Do konce roku 2007 chceme dosáhnout vyrovnaného rozpočtu. S průběžnými výsledky hospodaření jsme spokojeni. Na to, kde by měla být po třech letech celková ztráta nebo chcete-li vklad finančních prostředků do televize, aby byla zhodnocena pro případného strategického investora. Musím říct, že nás už oslovily dva subjekty se zájmem o vstup. Jeden domácí a jeden zahraniční, velký mediální konglomerát. Myslím, že je určitě dobré si nechat cestu otevřenou. Byla by to dlouhodobá strategie. Ale je to velice předčasné a rozhodně to nechceme dělat dřív než v průběhu roku 2007.

Šlo by asi o minoritní podíl.

Mně by vyhovoval i model, který zvolil Ivan ZachGESPrimou, kde prodali padesát procent.

To je ale na rozhodování trošku nepříjemný podíl.

To ano. Ale určitě z pozice investora chceme svoji investici zhodnotit. U médií vždycky fungovalo jediné pravidlo: vydělává se vždycky jenom na prodeji. Na zhodnocení investic. Myslím si, že zařazení pod určitou mediální skupinu by tuto televizi posílilo. Dala by se propojit s celou řadou dalších aktivit.

Není jedním z těch zájemců slovenská finanční skupina J a T, která provozuje zpravodajskou televizi TA3 a v České republice žádá o licenci pro digitální vysílání zpravodajsko-ekonomické stanice Z1?

Nemůžu říct, kdo je zájemcem, ale každopádně se zástupci J a T jsme mluvili spíš kvůli spolupráci s jejich TA3 o možnostech výměny materiálů ze Slovenska. Diskutujeme o společném projektu v rámci EU, čili tam jsou ty vztahy spíše na bázi obchodní, než jakékoli jiné.

Všiml jsem si, že na 24cz moderuje Hana Vítková, která se angažuje právě v projektu zpravodajské televize Z1.

Z1 ještě nevysílá, čekají na licenci. Jde o čistě obchodní vztah. V současné době není prodej naším záměrem, takže stáčet rozhovor tímhle směrem by bylo zbytečné. Ale obchodní spolupráci bychom se určitě nebránili, protože jednou z možných věcí, které bychom určitě uvítali, by byla výměna zpravodajství ze Slovenska, protože si myslím, že jsme historicky tak propojení, že mít souhrnný pořad, třeba hodinový, na téma Událo se na Slovensku a nějakou diskusi, která by se týkala i nás, by mohlo být zajímavé.

24cz Zaorálek Vítková

V jakém vztahu je televize 24cz a společnost Sat Plus, která provozuje kabelový program UPC Express a nově také interaktivní televizi Fun 1?

Sat Plus je naším subdodavatelem a dělá pro nás kompletní odbavovací servis. Čili zajišťuje vysílání po technické stránce.

BRAND24

Takže s televizí Fun 1 nemáte nic společného?

Vůbec. Pouze využíváme jejich služeb. Tím, že měli určité zázemí v době, kdy jsme ho potřebovali, a byly tam podmínky, které jsme si nastavili nově, spolupracují s námi na bázi subdodavatele. V rámci smlouvy se starají o to, co potřebujeme. Fun 1 je čistě jejich aktivita, která s námi vůbec nesouvisí.

Považujete projekt televize 24cz za životaschopný?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).