Hlavní navigace

Jamesdean.fm má licenci na osm let. I když je „fm“, vysílat bude v DAB

26. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jamesdean.fm
Aktualizováno 1. 3. 2016 8:52
AKTUALIZOVÁNO, DATOVÝ TOK – A také na internetu, kde se vysílání spustilo zhruba před půlrokem. Programová skladba bude ostatně stejná, takže to, co slyšíte zde, půjde i do digitálního éteru.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila společnosti James Dean Co., s. r. o. licenci k provozování celoplošného digitálního rozhlasového vysílání programu Jamesdean.fm šířeného prostřednictvím pozemních vysílačů na dobu 8 let. Stalo se tak na jejím 16. zasedání konaném 8. září 2015 a i o tom jsme vás informovali.

Nyní finišují přípravy na ostrý provoz v DAB, resp. DAB+, v síti RTI cz. A kdy začne stanice vysílat? Zprávu přinesl server Digitalniradio.cz a zástupkyně společnosti, Kristina Nesvadbová, nám ji potvrdila s tím, že stále platí, že půjde o stanici plně hudební, a tudíž bez mluveného slova a také bez reklam. Takto ostatně také vysílá i na internetu, kde si ji na webových stránkách můžete kdykoli poslechnout.

K TÉMATU: V Česku bude vysílat celoplošné digitální rádio jamesdean.fm, získalo licenci od RRTV

V DAB multiplexu RTI cz se objevily další dvě stanice Českého rozhlasu


Autor: Bohumil Herwig

Stanice bude šířena pouze prostřednictvím multiplexu RTI cz, a to od úterý, 1. března 2016. Jak nám prozradila Kristina Nesvadbová, s šířením v jiných digitálních multiplexech nyní nepočítají, spíše budou čekat na odezvu posluchačů.

Tipy C

RTI cz má mimo jiné vysílače v Plzni a v Českých Budějovicích, odkud šíří stanice Českého rozhlasu, včetně ČRo Plus, a také například Rádio Beat či Rádio Samson. Současné DAB stanice jsou vysílány s minimálním datovým tokem 64 kb/s (např. ČRo Radio Retro), resp. 72 kb/s, což se týká například ČRo Radiožurnál. Většina z nich ale pracuje s datovým tokem 96 kb/s (Rádio 1, Rádio Samson či DAB Plus Top 40) a u všech jsou také šířeny obrázky (Slide Show) a textové informace (Dynamic Label).

Stanici můžete naladit v Praze (kanál LD), Plzni (kanál LM / 10A), Jihočeském kraji (kanál LD / 5D) a Karlovarském kraji (kanál LJ). Stanice vysílá v kvalitě 96 kbit/s. Celkově pokrývá multiplex RTI cz DAB 1 800 000 obyvatel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).