Hlavní navigace

Jaký set-top-box si nadělit pod strom?

18. 12. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Vánoce jsou svátky davu a front, alespoň ve městech. Lidé nakupují jako diví a přeplněné jsou nejen obchody, ale i výdejny e-shopů. Objednávky poštou už nemusí dojít včas, proto zákazníci sázejí na jistotu přímého odběru. Mezi dárky o letošních Vánocích nebude v řadě rodin chybět také přijímač digitálního televizního vysílání, set-top-box. Nabídka je bohatá, a některé modely předčí jiné. Abyste se vyhnuli zklamání, připravil server DigiZone.cz pro Ježíška pár tipů a rad.

Set-top-box pod vánoční stromeček si budou kupovat především lidé, kteří žijí v oblastech s již fungujícím digitálním vysíláním. Možná se najdou ale i tací, kteří si přístroj nadělí dopředu a na pár měsíců do schovají do skříně. Tuto strategii mohou zvolit obyvatelé Ústecka, ke kterým digitalizace dokráčí na přelomu června a července příštího roku. Pokud si nejste jistí, zda můžete signál DVB-T chytit i vy, podívejte se na mapy pokrytí. Digitální televizi mohou na klasickou anténu zachytit obyvatelé Prahy a části středních Čech, Brna a okolí, diváci na Ostravsku a také na Domažlicku. Kdo váhá i po kontaktu s mapou, může se zkusit zeptat na zkušenosti sousedů nebo si půjčit set-top-box nejdřív na zkoušku.

Digitalizace logo

Před každým nákupem je dobré ujasnit si, kolik chce člověk utratit peněz. Pro náš článek předpokládejme, že to bude částka v rozmezí 1500 až 4000 korun. Omezíme se také na digitální přijímače určené pro televizor, nikoli pro počítač. Některé modely budou kromě zemského vysílání zpracovávat i signál ze satelitu, což jistě není na škodu. Platformy digitální televize po pevné lince (IPTV) nebo přes kabel ale pomineme, protože nezbytnou výbavu si tu nekupuje zákazník sám v obchodě – zajišťuje mu ji poskytovatel služby.

Stačí mi něco obyčejného, ideálně do dvou tisíc

Nabídka set-top-boxů pod dvoutisícovou hranicí je o letošních Vánocích široká, minimálně podle cen v internetových obchodech. Na DigiZone.cz jsme za poslední půlrok recenzovali deset přijímačů nejlevnější kategorie. Bohatý výběr si mohou užít především majitelé televizorů s konektorem SCART nebo alespoň se zdířkami cinch pro obraz a zvuk. Pokud máte televizi pouze se vstupem pro anténní kabel, musíte být při nákupu pozornější. Nutnou součástí výbavy je ve vašem případě modulátor, který zajistí převod digitálního signálu do podoby srozumitelné i pro vaši domácí elektroniku.

Comag SL35T

Příjemným překvapením poslední doby byl zejména set-top-box Comag DVB SL35T. Má bohatou technickou výbavu, nízkou spotřebu, sympatické funkce a kromě příjmu digitálního vysílání dokáže divákům připomenout i narozeniny nebo výročí. Sympatickým společníkem se může stát Philips DTR 200. Výbavy mu výrobce mnoho nedopřál, vyniká ale jednoduchým ovládáním, které by nemělo zaskočit ani občany důchodového věku.

V kategorii do dvou tisíc korun boduje hned dvěma produkty firma Mascom. Set-top-box MC 1000T nabízí solidní digitální příjem při ceně 1500 korun, jeho starší a zhruba o tři sta korun dražší bratr MC 1300T přidává navíc další konektory. Také společnost TechniSat myslí na cenovou dostupnost svých produktů a zákazníkům nabízí jednoduchý model DigitMod T1. Kdo si nepotrpí na eleganci, ale chce mít maximální jistotu, že se mu přijímač nepokazí, může zvolit Universum 450a DVB-T.

Umí dobře česky - pečeť

Všechny zmíněné set-top-boxy mají dvě věci společné. Každý z nich se může pyšnit pečetí „Umí dobře česky“, jeho uživatelé se proto dočkají českého manuálu i menu a správné diakritiky na stránkách teletextu a uvnitř elektronického programového průvodce (EPG). Žádný uvedený přijímač ale nemá modulátor, a tak lidem se starší televizí radost neudělá. I pro ně však existuje dostupná cenová volba. Do dvou tisíc stojí set-top-boxy RWT DTV-201 a Hyundai DVB-T725, stanovenou hranici pak lehce překračuje Kaon KTF-230. Výrobkům chybí jen krůček ke zvládnutí češtiny po všech stránkách, digitální vysílání svým majitelům ale zajistí určitě.

Dám dva tři tisíce, a žádám za to kvalitu

Hitparáda prodejnosti digitálních přijímačů má už minimálně rok stále stejného interpreta na prvním místě. Hudební byznys by něco takového asi nestrávil, zájemcům o set-top-boxy pro DVB-T je to ale jedno. Kupují TechniSat DigiPal 2 stále dál a ve velkém množství. Pokud se rozhodnete vsadit na produkt osvědčenými tisícovkami uživatelů, chybu neuděláte. Jeho kvalitu osvědčil i Test příjmových vlastností, ve kterém set-top-box zvítězil. Do obchodů se nyní dostala jeho mírně vylepšená verze, která nese název DigiPal 2 TX. Výrobku chybí do uživatelského maxima jen modulátor.

DigiPal 2

Ještě jeden člen rodiny TechniSat stojí v cenové kategorii od dvou do tří tisíc korun za zmínku. Je to Digit MF4-T, který rozšířil DigiPal 2 o pár centimetrů, aby ho vybavil možností vkládat moduly Common Interface. Přístroj udělá stejnou službu v současnosti, ale je lépe vybavený na budoucnost. Set-top-box může jeho uživatel upravit na příjem placeného vysílání i ke sledování programů v modernějším kompresním standardu MPEG-4. Zatím ale nic podobného u zemské digitální televize není potřeba.

Abychom nedoporučovali pouze jednu firmu, uveďme i dvě zajímavé alternativy. Jsou to přijímače Homecast T3000 a Golden Interstar DVB-T 8100. Také oba jmenování udělají obdarovaným radost a sledování digitálních programů zajistí v dobré kvalitě. Oproti výrobkům společnosti TechniSat mají navíc modulátor a graficky líbivější menu. Na druhou stranu jsou však také rozměrnější a spotřebují více energie. Je samozřejmostí, že všechny čtyři modely této kategorie umí dobře česky.

Zaplatím i čtyři tisíce, ale chci něco navíc

Dostáváme se do finále, mezi nejdražší set-top-boxy tohoto přehledového článku. Pro zájemce, kteří jsou připraveni zaplatit za digitální přijímač tři až čtyři tisíce korun, nabízíme několik specialit. Jsou jimi kombinovaný příjem z antény a satelitní paraboly, dvě ladicí jednotky pro zemské vysílání nebo konektor na připojení k modernímu televizoru. Do kategorie patří svojí cenou i Humax F3-Fox T, který kromě modulátoru a několika her žádný bonus nenabízí. Jeho výhodou jsou ale dobré příjmové vlastnosti, snadné ovládání a od nedávna i kompletní podpora češtiny.

Mezi výrobky určenými pro DVB-T a DVB-S je v cenové hladině slušný výběr. Dva zástupce tu má značka Golden Interstar. Model DVB-T/-S 8200 Premium je základní variantou za 3500 korun. Kdo si připlatí dalších pět set, může mít pokročilejší DVB-T/-S 8300 CI Premium, který má navíc dva sloty Common Interface pro další rozšíření.

Interstar 8300 CI

Možnost vkládání rozšiřujících modulů mají i dva další set-top-boxy pro kombinovaný příjem. TechniSat MultyMedia TS 1 pokračuje ve vyzkoušené rodinné linii jednoduché grafiky a pohodlného ovládání, narozdíl od menších sourozenců ale ještě pracuje na své znalosti češtiny v uživatelském menu. Kaon KTSC 570 má menu barevné a existuje i ve variantách se zabudovanými dekodéry placeného satelitního vysílání. V recenzi vykázal horší příjem signálu ze satelitu, zkušenosti uživatelů ale tvrdí opak. Na dlouhé chvíle nabízí také pětici her včetně populárních Tetris.

BRAND24

Koho žádný satelit nezajímá a chtěl by si připlatit za jiná vylepší, může se blíže podívat na Samsung DTB-B460F nebo Radix DTR 9900 TWIN. První má jako jediný ze všech zmíněných přijímačů konektor HDMI na lepší přenos obrazu i zvuku do moderních LCD nebo plazmových televizorů. Při téměř čtyřtisícové ceně zamrzí ale chybějící česká podpora u jedné z norem pro tuzemskou diakritiku. Radix DTR 9900 TWIN umí česky dobře a vyniká dvěma ladicími obvody pro zemské digitální vysílání. Jeho majitelé se proto mohou na jeden program dívat a jiný si nahrát na video nebo DVD rekordér. To žádný ze dříve zmíněných set-top-boxů neumožňuje.

Radix 9900 TWIN

Server DigiZone.cz doufá, že ať už se rozhodnete pro kterýkoli digitální přijímač, budete s ním spokojeni. Chcete-li si ušetřit přemýšlení nad kabely a konektory po rozbalení dárku na příjem DVB-T, můžete se inspirovat v článku Zapojení set-top-boxu: problémy a řešení. Nezapomeňte, že bez dobře zvolené antény může být radost ze set-top-boxu poloviční nebo také žádná. Proto věnujte pozornost i našemu seriálu Základy digitalizace, kde se výběru vhodné antény věnujeme hned v několika dílech. A pokud u vás ještě digitální vysílání není, nezoufejte. Příští Vánoce budete kupovat set-top-box třeba i vy.

Přinese letos Ježíšek set-top-box i do vaší rodiny?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).