Hlavní navigace

Jaký bude „digitální“ rok 2012 v Česku? V lecčems přelomový

2. 1. 2012
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Česká republika vypne poslední analogové televizní vysílače, které provozuje už jen televize Nova. Odstartují nové televizní programy – páté kanály Novy a České televize, dětská TV Pohoda, samostatné regionální televize Zak a Genus Plus. V placené formě se objeví větší množství televizí ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) v pozemních sítích, ať už půjde o přejmenovanou bezdrátovou kabelovku Spray TV, nebo obnovený dlouhodobý test multiplexu DVB-T2 od Českých Radiokomunikací. Rozšiřování čeká i na digitální rozhlas.

Česká televize a Nova spustí páté programy

V letošním roce vznikne hned několik nových českých televizí. Televize Nova plánuje na jaro start svého pátého kanálu zaměřeného na muže. Původně se měl jmenovat „fanda“, Nova si ale registrovala celou škálu dalších názvů – Nova Action, Nova Men, Nova Arena či Nova Zone – z nichž dosud definitivní jméno nevybrala. Licenci pro nový program Nova získala loni v srpnu, a pokud nechce přijít o vysílací licenci, musí začít vysílat do letošního srpna. V létě je ale inzertně hluché období, stejně jako začátkem roku, a tak je velmi pravděpodobné, že pátý kanál Novy odstartuje na jaře, nebo těsně před začátkem jarní sezóny v únoru (na výročí vzniku Novy). Vysílat by měl v celostátním multiplexu 3.

Česká televize se svým pátým programem, dětským kanálem ČT 3, příliš nespěchá. Po Novém roce teprve začíná pracovat projektový tým, který by měl propočítat několik variant dětského programu a podle jeho doporučení se pak ČT rozhodne, zda „Trojku“ skutečně spustí. Generální ředitel ČT Petr Dvořák nicméně start dětského kanálu předpokládá koncem roku v prosinci. Do té doby musí Kavčí hory vylobbovat v Parlamentu změnu zákona, která zruší povinnost šířit ve veřejnoprávním multiplexu programy Českého rozhlasu. Bez toho by se totiž do multiplexu 1 další televizní program nevešel. Na ČT 3 by pak veřejnoprávní televize soustředila všechny dětské pořady, z nichž ode dneška vytvořila podvečerní pásmo Kavčí hnízdo na ČT 2. Česká televize také letos na jaře spustí druhý HD program, samostatnou ČT 1 HD.

Nova action, Nova arena, Nova zone

Který název nakonec Nova zvolí pro svůj pátý program?

Odstartuje dětská TV Pohoda a několik regionálních televizí

Na únor letošního roku slibuje start (již několikrát odkládaný) dětská TV Pohoda, která získala vysílací licenci již v roce 2006 jako jedna z šesti prvních digitálních stanic v Česku. Do konce digitalizace ji však nevyužila, a tak loni na podzim požádala o licenci novou, platnou 12 let. Za projektem TV Pohoda stojí majitel ostravského Rádia Čas Radim Pařízek, který se dosud pohyboval jen v rozhlasové branži: spoluvlastní i síť rádií Hey a patří mu rovněž ne příliš šťastně rozjeté Rádio Dálnice. Pařízek původně plánoval otestovat televizní vysílání na malé kabelové stanici Telka, ani ta však dosud neodstartovala. Loni se v médiích objevila informace, že s projektem TV Pohoda Pařízkovi pomáhá zakladatel a první ředitel Novy Vladimír Železný.

Hned v lednu se v éteru osamostatní několik regionálních televizí, které se do konce loňského roku připojovaly do celostátního vysílání Primy. Vzhledem k tomu, že Prima ukončila vysílání a její hlavní program pokračuje jako Prima family podle nové licence, která regionům vstup do jejího vysílání neumožňuje, neměly regiony moc na výběr. V severních a východních Čechách tak obnoví samostatné vysílání liberecká televize Genus (pod novým názvem Genus Plus), v západních Čechách pak televize Zak (obě donedávna patřily do regionální sítě R1, kterou přímo vlastnila Prima). Jak Genus, tak Zak využijí nabídku vysílat z vybraných vysílačů celostátního multiplexu 3.

TV Pohoda - web, leden 2012

Aktuální podoba internetových stránek dětské televize Pohoda

Na Ostravsku plánuje samostatně vysílat televize Polar, která však nevyužije multiplex 3, ale chce zprovoznit vlastní lokální a regionální multiplexy. Podobně vysílá na Českobudějovicku televizi Gimi, na Liberecku stanice RTM a na Ostravsku Local Plus. Velký otazník zůstává nad vysíláním regionálních televizí RTA, která po odříznutí z celostátního programu Primy odmítla samostatné vysílání v multiplexu 3 i nabídku, aby se připojovala do programu Prima love v této digitální síti. RTA se hodlá nadále soudit o možnost připojování do hlavního programu skupiny Prima, nynější Primy family. Jisté je, že počínaje dneškem nemají kde vysílat.

ČTÚ rozhodne o multiplexu 4 i nových sítích pro DVB-T2

Letošní rok by měl také rozseknout otázku další existence celoplošného multiplexu 4 pod hlavičkou společnosti Telefónica Czech Republic. Novela zákona o elektronických komunikacích, která loni na podzim prošla Parlamentem a koncem roku ji podepsal prezident, Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) umožňuje odebrat operátorovi kmitočty, které nevyužívá. Multiplex 4 momentálně vysílá pouze v Praze, Brně a Ostravě, přitom měl už v roce 2008 pokrývat signálem 70 procent obyvatel České republiky. Telefónica tak jenom blokuje kmitočty, které by mohl využít někdo jiný. Zájem o ně mají České Radiokomunikace, které by na nich vystavěli první celoplošnou síť pro zemskou digitální televizi druhé generace DVB-T2.

Právě vysílání v systému DVB-T2 by mělo být pro letošní rok největším impulsem v pozemním šíření televizního signálu. České Radiokomunikace chtějí v tomto standardu šířit programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), a zpočátku plánují dlouhodobý test, který by trval půldruhého roku. Součástí tohoto testu by měly být čtyři největší české televize – Nova, Prima, Česká televize a TV Barrandov. Firma se s nimi ale dosud nedohodla na obchodních podmínkách. I když by za testovací vysílání platily jen osekané náklady, například ČT odmítá vstoupit do DVB-T2, aniž by měla jasný výhled na vysílání v tomto standardu na delší časové období dopředu, a ne jen po dobu ročního testu. V tomto ohledu je ohrožen i příslib Českých Radiokomunikací, že dvěma třetinám Čechů letos zprostředkují přes síť DVB-T2 přenosy z letních olympijských her v Londýně v HD kvalitě.

Zasedací místnost ČTÚ

Zasedací místnost ČTÚ. Tady se bude rozhodovat o dalším osudu multiplexu 4 i plánech s DVB-T2. (Foto: archiv DigiZone.cz – Ivana Dvorská)

Satelitní Skylink a CS Link mohutně přeladí a budou se dál sbližovat

Událostí číslo jedna v oblasti satelitní televize za loňský rok byla v České republice změna majitelů dvou největších satelitních služeb Skylink a CS Link. Obě koupila lucemburská skupina M77 Group, a i když se rozhodla zachovat oddělené značky Skylink a CS Link, dochází k jejich vzájemnému sbližování. Obě platformy postupně přecházejí na sdílení kapacity na transpondérech, sloučily servis pro obchodníky a prodejce a upravují svoje programové nabídky. Sbližování bude pokračovat i v letošním roce a začne mohutným přelaďováním jednotlivých programů obou služeb, které začne již v únoru a dotkne se statisíců českých i slovenských domácností.

CS Link od Nového roku zrušil svoji programovou nabídku a la carte, kdy si zákazník mohl vybrat a přijímat jednotlivé placené televizní stanice, aniž by musely být v balíčku s dalšími programy. Šlo o nejvyhledávanější službu CS Linku a asi největší konkurenční výhodu oproti Skylinku v době, kdy měly obě satelitní služby rozdílného majitele. CS Link však zachoval balíček „Mých 6“, v jehož rámci si zákazník může vybrat libovolných šest programů, z nichž si sestaví vlastní programovou nabídku. Skylink pro letošní rok plánuje posilování nabídky HD programů, stejně jako freeSAT by UPC Direct. Jedinou domácí satelitní službou, která bude bez HD obsahu, tak zůstane Digi TV.

Skylink a CS Link - paraboly

Skylink a CS Link zůstávají navenek samostatnými satelitními službami, interně se ale stále více sbližují (Koláž: Čestmír Polák)

Kabelový operátor Self servis zaútočí HD obsahem na UPC

Jihomoravská společnost Self servis, která provozuje kabelovou Moravia televizi a bezdrátovou kabelovku Spray TV, letos plánuje mohutnou expanzi s HD programy na sítě regionálních providerů. Začátkem ledna přejmenuje službu Spray TV, kterou lze přijímat prostřednictvím mikrovlnných vysílačů v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci, Jihlavě a Hodoníně, na HD Signal a omezí její programovou nabídku tak, aby se do kapacity sítě vešlo osm HD programů. Lokálním poskytovatelům IPTV pak nabídne podobný obsah, ale hned s 33 HD programy, včetně všech českých a slovenských televizí. Tolik HD programů na českém trhu nenabízí žádný kabelový operátor – ani dominantní UPC.

V rozšiřování a inovaci kabelových sítí letos budou pokračovat i druhá a třetí největší kabelová společnost v Česku, Nej TV a Rio Media. Druhá jmenovaná staví na zavádění optického vlákna až do domu, jehož prostřednictvím pak může nabízet větší portfolium kvalitnějších služeb. Podobnou strategii zvolil i brněnský operátor IPTV, společnost Smart Comp. se svojí službou Netbox. Největší poskytovatel IPTV v tuzemsku, společnost Telefónica, letos rozšíří nabídku HD programů. Jejich dosah ale bude omezený jen na ty zákazníky, u nichž příjem HD obsahu umožní lépe propustná síť. Od O2TV k dalším operátorům a zřejmě i na internet by se pak měla rozšířit videopůjčovna HBO GO.

HD Signal - web

Logo nové kabelové služby HD Signal, která začátkem roku nahradí Spray TV

Digitální rozhlas se rozšíří do dalších regionů

Po příbramské společnosti Teleko by se letos měli pustit do digitálního rozhlasového vysílání další operátoři. Oprávnění pro provozování krajských či městských sítí DAB a DAB+ mají České Radiokomunikace a plzeňská firma RTIcz. Pokud však nenajdou společnou řeč se svými klienty, tedy rádii, nemusí ještě letos svoje multiplexy pouštět do éteru. Na základě podmínek tendru ČTÚ mají zahájit vysílání do dvou let od obdržení kmitočtových přídělů. Tato lhůta vyprší až v roce 2013. Jisté je, že společnost Teleko, která už digitální rozhlas provozuje v Praze, Brně, na Ostravsku a v Příbrami, letos zahájí vysílání i v Královéhra­deckém, Libereckém a Ústeckém kraji.

BRAND24

Všechna dosud vydaná oprávnění pro šíření digitálního rozhlasu se týkají kmitočtů v tzv. L pásmu, které není vhodné pro vysílání pro větší území (zvláště pokud jsou členitá). Operátoři proto čekají, až ČTÚ vypíše tendry na kmitočty v III. televizním pásmu. Telekomunikační úřad je slibuje vypsat právě v letošním roce. O tyto kmitočty se strhne největší bitva, přičemž hlavními protivníky v tomto případě budou České Radiokomunikace a firma Teleko. Ať už zmíněné kmitočty získá kdokoli, bude mít problém nové sítě zaplnit obsahem, protože komerční rádia odmítají přejít na digitální vysílání dříve než po roce 2020 a Český rozhlas zatím nepřijal ohledně vlastní digitalizace žádnou jasnou strategii.

Digitální rádio Pure Sensia

Kolik digitálních stanic naladíme letos na tomto a podobných rádiích?

Jakou očekávanou událost letošního roku považujete za nejdůležitější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).