Hlavní navigace

Jaký bude digitální rok 2006?

2. 1. 2006
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: 29
Každopádně nadupaný. Pokud vše dobře dopadne, čeká nás v letošním roce přijetí „digitální“ novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, vládní koncepce přechodu na zemské digitální vysílání, koncem roku Český telekomunikační úřad předloží technický plán přechodu z analogového na digitální zemské vysílání, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělí programové licence pro digitální televize v přechodných sítích B a C. Čekají nás také nové digitální programy od veřejnoprávních médií.

Česká televize spustí sportovní kanál

Na 9. února naplánovala Česká televize start nového digitálního kanálu ČT 4 Sport (viz článek Česká televize pracuje na sportovním kanálu). Stanice zahájí vysílání v multiplexu A v Praze (kanál 25), Brně (kanál 40) a Ostravě (kanál 39). Provozovatel této přechodné digitální sítě, společnost Radiokomunikace, zároveň spustí ostré digitální vysílání v Brně a Ostravě (viz článek ČT 4 Sport odstartuje zároveň v Praze, Brně i Ostravě). V Brně, kde dosud běží testovací provoz, a v Praze firma vymění vysílací technologii, takže by měly skončit veškeré výpadky vysílání a kolísání jeho kvality. ČT 4 Sport bude dostupný také prostřednictví kabelových rozvodů, kódovaně na satelitu v paketu Czech Link (z družice Astra) a částečně na internetové stránce www.ct4sport.cz.

ČT 4 Sport logo velké

Sportovní kanál, který povede šéfredaktor sportovní redakce ČT Otakar Černý, začne vysílat den před zahájením Zimních olympijských her v Turíně a nabídne alternativní přenosy k základnímu setu, který poběží na programu ČT 2. Po olympiádě nabídne ČT 4 Sport především rozšíření přenosů z domácí hokejové extraligy a různé menšinové sporty. Během Mistrovství světa v kopané chce ČT využít prostor na programech ČT 2 a ČT 4 Sport k vysílání zápasů, které poběží souběžně. Divák tak bude mít na vybranou, který přenos bude chtít sledovat. Zároveň se spuštěním sportovního kanálu dojde k rozšíření digitálního zemského vysílání všech programů ČT (včetně zpravodajského kanálu ČT 24) do Brna a Ostravy. Nelze vyloučit ani spuštění digitálních vysílačů v dalších regionech.

Dočkáme se Českého rozhlasu 4 – stanice pro mladé

Český rozhlas zahájí 13. ledna ostré vysílání dlouho očekávané stanice pro mladé, okruhu ČRo 4 – Radio Wave. Tento projekt je starý už jedenáct let a zpočátku se na něm podílel bývalý ředitel ČRo 1 – Radiožurnálu a budoucí zpravodaj této stanice ve Spojených státech Alexandr Pícha. Zkušební vysílání „do zdi“ zahájila stanice, již rozhlas označuje za nový okruh hudebního formátu pro mládež, který má za cíl podporovat zvláště mladé domácí kapely a interprety, již 1. prosince. Od poloviny ledna se program dostane i k posluchačům: primárně přes zemskou digitální síť A v Praze a Brně (od února i v Ostravě), ale také analogově z vysílače Cukrák pro Prahu a střední Čechy (100,7 MHz, 50 kW), který dosud využíval ČRo Region střední Čechy.

ČRo 4 Kasík studio

Ještě dříve však chce ČRo 4 – Radio Wave zahájit vysílání přes Internet, zřejmě na adrese www.cro4.cz (doménu www.radiowave.cz vlastní někdo jiný). Vedením redakce byl pověřen bývalý šéf oddělení komunikace ČRo Karel Zýka, šéfredaktorem stanice pro mladé je Ladislav Kylar, který měl na starost vysílání pro mládež na stanici ČRo 2 – Praha. Od února se rovněž rozšíří pokrytí digitálních okruhů Radio Česko (zpravodajství), ČRo D-dur (vážná hudba) a ČRo Leonardo (populárně-vzdělávací program) o Ostravu, kam se rozšíří vysílání „televizního“ digitálního multiplexu A. „Čtyřka“ je poslední ze zamýšlených digitálních okruhů veřejnoprávního rozhlasu. Ten se nyní soustředí na přeformátování všech současných stanic, aby se programově nedublovaly s těmito novými programy.

Prima půjde s digitálem mimo Prahu

Martin Dvořák

Televize Prima spustí během letošního roku řádné digitální vysílání v multiplexu B (viz také rozhovor Martin Dvořák: Prima spustí DVB-T zatím jen v Praze). Od Nového roku už takto vysílá v Praze na 46. kanále, kde dosud vysílala zkušebně. Na rozšíření do dalších regionů s Primou jednáme, ujistil server Digizone.cz Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group (CDG), provozovatele multiplexu B. Prima je zatím jedinou televizní stanicí, která může zahájit vysílání v „béčku“. O obsazení ostatních programových pozic rozhodne v licenčním řízení Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Prima bude muset i v přechodné digitální síti B sdílet kmitočty s regionálními televizemi – tedy pouze tam, kde to bude technicky možné.

Jako první regionální vysílač DVB-T Prima (respektive CDG) spustí zřejmě Brno, kde se dělí o kmitočet s místní televizí Fatem. V Praze se s nikým dělit nemusí, protože licenci pro metropolitní vysílání sdílené s vlastním celoplošným vysíláním vlastní přímo ona. Prima bude během letošního roku dále řešit otázku sdílení kmitočtů po přechodu na definitivní digitální sítě. Její vedení argumentuje, že sdílení není v digitální éře nutné, na druhé straně regionální partneři (zčásti vlastnění Regionální televizní agenturou blízkou televizi Nova) poukazují na platnou licenci, podle níž by sdílení mělo pokračovat až do roku 2018. Někteří poslanci ČSSD chtějí tento problém vyřešit novelou zákona o rozhlasovém a televizním vysílání.

Novu čeká řešení problému s Bukovou horou

Petr Dvořák

Televize Nova bude řešit problém s rušením 12. kanálu na Bukové hoře, z níž odebírají analogový signál této stanice převaděče pro severní a střední Čechy, s digitálním rozhlasem v Německu. Situace se v letošním roce výrazně zhorší a Nova by mohla přijít až o pět procent diváků. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) navrhuje tento problém vyřešit okamžitým přechodem na řádné digitální vysílání. Podle předsedy Rady ČTÚ Davida Stádníka by nešlo o spuštění dočasného multiplexu (jako jsou současné sítě A, B a C), ale rovnou definitivního kmitočtu. Televize Nova se zatím k tomuto řešení nemá a spoléhá spíše na další zachování analogového vysílání.

Nova by také mohla přesvědčit Českou televizi, s níž nyní vysílá v přechodném multiplexu A, aby se složily na spuštění této dočasné digitální sítě v severních Čechách. Potíž je v tom, že ČT nechce kromě velkých měst, jako je Praha, Brno a Ostrava, dlouhodobě provozovat souběžné analogové a digitální zemské vysílání. Nova by mohla situaci vyřešit ještě tím, že by vstoupila do satelitní digitální platformy Czech Link a umožnila příjem svého programu přes družici (ale kódovaně, protože nakupuje vysílací práva pouze pro území České republiky). Nova, podobně jako Prima, také čeká na výsledek licenčního řízení na nové digitální programy pro dočasné multiplexy B a C. Zatímco Prima žádá o jediný kanál Prima klub, Nova usiluje o čtyři tematické stanice: Nova news, Nova sport, Nova film a Nova seriál.

Dočkáme se „digitální“ novely vysílacího zákona?

Ladislav Skopal

Poslanci by měli na lednové schůzi schválit ve třetím čtení novelu zákona o rozhlasové a televizním vysílání, která určí pravidla pro udělování licencí pro digitální programy a přechod současných analogových programů do DVB-T (viz článek Digitální novela před závěrečným hlasováním ve Sněmovně). Zejména pak otázku sdílení kmitočtů televize Prima s regionálními stanicemi a „bonusy“ pro nynější celoplošné komerční televize za to, že odevzdají své analogové kmitočty a přejdou na digitální vysílání. Ve hře jsou dvě možnosti: buď Nova s Primou získají po jedné další programové pozici v definitivních digitálních sítích, jež zahájí provoz koncem roku 2007 (to prosazuje poslanec Ladislav Skopal z ČSSD), nebo rovnou celé multiplexy se čtyřmi až pěti programovými pozicemi (jak navrhuje poslanec Petr Pleva z ODS).

Novelu bude schvalovat ještě Senát a poté se dostane k podpisu prezidentovi republiky. Nejoptimističtější prognóza tedy říká, že novela bude definitivně přijata a podepsána koncem února, reálnější je ale březen nebo duben. Na termínu účinnosti novely závisí rozhodování Rady pro rozhlasové a televizní vysílání o licencích pro nové digitální televize v přechodných multiplexech B a C. Část radních totiž odmítá o licencích hlasovat podle současného vysílacího zákona. Na přijetí novely čeká také ministerstvo informatiky, které na ni chce navázat svou aktualizovanou koncepcí přechodu na zemské digitální vysílání.

Nová koncepce digitalizace a technický plán přechodu

Dana Bérová mikrofon

Pokud se novelu vysílacího zákona nepodaří přijmout do konce února, je ministryně informatiky Dana Bérová připravena předložit vládě novou koncepci přechodu na zemské digitální vysílání i bez ní. Koncepce bude obsahovat řešení otázky, jak překlopit stávající analogové televizní programy do DVB-T, jakým způsobem a v jakém časovém horizontu bude Česká republika vypínat analogové kmitočty a nahrazovat je digitálními, termín tzv. switch off, tedy definitivního ukončení analogového vysílání a řešení případného rušení analogových kmitočtů digitálními vysílači našich sousedů v pohraničí.

Podle Dany Bérové by koncepce měla obsahovat také technický plán přechodu na DVB-T, tedy závazný harmonogram vypínání analogu a zprovozňování zemských digitálních vysílačů. Předseda Rady ČTÚ David Stádník však říká, že to nebude možné, protože technický plán přechodu vznikne až v druhé polovině letošního roku, po mezinárodní telekomunikační konferenci ITU, na které dojde k přerozdělení digitálních kmitočtů s ohledem na případná rušení mezi jednotlivými evropskými zeměmi. Vláda tedy nejprve projedná koncepci od ministerstva informatiky, přičemž ČTÚ má technický plán přechodu předložit kabinetu do konce letošního roku.

Rada udělí licence digitálním televizím

Petr Pospíchal

Ať již před schválením novely vysílacího zákona, nebo až po něm, rozhodne Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o licencích pro nové digitální televize, které budou vysílat v přechodných multiplexech B a C a po přechodu na definitivní digitální sítě v nových multiplexech. Dosavadní situace nasvědčuje tomu, že radní počkají na schválení nového vysílacího zákona. Část radních totiž nechce udělit licence podle starého zákona a RRTV by tak zřejmě nedala dohromady devět hlasů potřebných pro udělení licence. Zákon má totiž mj. určit, zda budou mít držitelé těchto licencí 360 dní na zahájení vysílání, nebo zda se jim tato lhůta zkrátí na polovinu.

Celkem má rada udělit sedm až dvanáct programových licencí – podle toho, kolik jich bude regionálních. Do licenčního řízení, které rada vypsala už v listopadu 2004, se přihlásilo 33 zájemců s 42 projekty. Po vyřazení neúplných žádostí se nyní o programové pozice v multiplexu B uchází 20 společností s 23 projekty a o pozice v multiplexu C celkem 19 společností s 25 projekty (některé firmy žádají pro stejné projekty o pozice v obou multiplexech, některé předložily více projektů). Určitou dobu hrozilo, že u multiplexu nebude možné jednu programovou pozici obsadit, protože ji v rámci „technologické neutrality“ současné vysílací licence získala televize Prima. Provozovatel této sítě, společnost Czech Digital Group, však oznámila, že v řádném vysílání do multiplexu zařadí pět místo čtyř televizních programů.

Rozhodne se, co s digitálním rozhlasem

DAB přijímač

Koncem letošního roku by se mělo rozhodnout, jak se ČTÚ a RRTV postaví k otázce zemského digitálního vysílání v systému T-DAB. Koncem června v Praze proběhne další výroční zasedání světové organizace World DAB Forum, které loni v listopadu spolupořádala příbramská společnost Teleko. Během akce bylo možné v Praze po dobu jednoho měsíce poslouchat experimentální digitální vysílání rozhlasu v systému T-DAB na kanálech 10 (Český rozhlas/Teleko) a 12 (Frekvence1, Evropa 2, Radio Impuls/Radioko­munikace) (viz článek Zkušenosti s příjmem digitálního rozhlasu v Praze). Lze předpokládat, že i v červnu tyto rozhlasové stanice a vysílací společnosti spustí krátkodobé experimenty.

Vypsání licenčního řízení na digitální rádia zatím brání otázka vyřešení 12. televizního kanálu, který nyní využívají dvě celoplošné analogově vysílající televizní stanice: Nova v severních Čechách a program ČT 2 na Domažlicku. Právě 12. kanál vyčlenila Evropská unie pro digitální rozhlas v systému T-DAB. RRTV sice už na podzim 2004 specifikovala programové naplnění první celostátní sítě T-DAB, předseda vysílací rady Petr Pospíchal se ale dnes k tomuto dokumentu nehlásí. Pokud by platil, pak by dvě ze šesti zamýšlených pozic obsadil veřejnoprávní Český rozhlas, dvě plnoformátové komerční stanice a dvě tematická privátní rádia. Petr Pospíchal na dotaz serveru DigiZone.cz koncem loňského listopadu řekl, že se RRTV nechystá v nejbližší době vypsat licenční řízení na první digitální rádia.

Kabelovky zdigitalizují a nabídnou triple play

Druhá největší tuzemská kabelová společnost Karneval Media kompletně zdigitalizuje svoji síť. Zkušební digitální vysílání v systému DVB-C firma spustila už loni na podzim v severních Čechách a od prosince v části sítě přešla na komerční provoz (viz článek Karneval zahajuje komerční provoz DVB-C). Do konce letošního roku by měla být DVB-C dostupná všem zákazníkům Karnevalu. V souvislosti s ní chce společnost nabídnout i televizní programy s vysokým rozlišením obrazu (HDTV), vysokorychlostní připojení k Internetu a také pevnou telefonii, tedy službu triple play. V úvahu připadají také služby Video On Demand (video na vyžádání) a lepší segmentace objednávaných televizních programů.

Handan DVB-C set-top-box

S digitalizací svých rozvodů začne také česká kabelová jednička UPC, ovšem zatím jen ve zkušebním režimu. Zato menší kabelové společnosti začnou přecházet na DVB-C živelně. Už dnes nabízí digitální kabelovou televizi českobudějovická společnost Eutelsat a následovat budou další. Budou podobně jako Karneval podmiňovat příjem DVB-C odkoupením nebo pronájmem předem daného digitálního set-top-boxu a bude tato služba kódovaná? Jinými slovy, otevře se trh s kabelovými digitálními set-top-boxy, nebo to, jaký typ přístroje si bude muset divák pořídit, budou diktovat kabelové společnosti? Těžko říci.

Satelitní platforma Czech Link změní družici

Czech Link karta

Satelitní vysílání České televize, televize Prima a dalších televizních stanic v češtině (např. Óčko, TOP TV) se přesune z družice Eurobird 1 na Astru 3A (viz upozornění Czechlink a s ním Česká televize a Prima mění satelit: Astru za Eurobird). Důvodem je stěhování celého satelitního paketu Czechlink, v jehož rámci tyto programy volně šíří svoje vysílání. Příjem z Eurobirdu bude možný pouze do 31. ledna (u programů ČT to bylo jen do 1. ledna 2006). Už koncem října 2005 ale Czech Link souběžně vysílal z Eurobirdu i Astry.

Zajištění podmíněného přístupu k programům ČT 1, ČT 2 a ČT 4 Sport nadále zůstává v systému Cryptoworks za použití stávajících přístupových karet (zpravodajský kanál ČT 24 není kódován). Nové parametry paketu Czechlink na družici Astra 3A: transpordér G2 – 3.014, pozice 23,5° východně, polarizace vertikální, EIRP Praha 55 dB/W, EIRP Česká republika min. 53 dB/W, kmitočet 12,525 GHz, symbolová rychlost 27,5 MS/s, modulace QPSK, FEC ¾, digitální systém DVB-S, kompresní standard MPEG-2. Pro Českou republiku postačí příjmová parabola o průměru asi 60 cm.

Český Telecom spustí komerční provoz IPTV

Český Telecom logo

V polovině letošního roku nabídne Český Telecom dlouho očekávanou službu IPTV – televizi přes pevné telefonní linky. Zkušební vysílání zatím přijímá zhruba 200 zaměstnanců Českého Telecomu v Praze. Kromě televizních programů firma nabídne balíček telefonování přes pevnou linku a vysokorychlostní připojení k Internetu. Mateřská firma Českého Telecomu, španělská Telefonica, tuto službu v Madridu a Berceloně nabízí v přepočtu za 1400 korun měsíčně. Ceník pro český trh firma zatím nezveřejnila, hodlá však do obchodů uvést hybridní televizní set-top-box, který bude schopen přijímat televizi s vysokým rozlišením obrazu (HDTV) přes kompresní standard MPEG-4 a interaktivní služby přes aplikace MHP.

Podle Tomáše Dratvy, manažera rozvoje a plánování multiservisních sítí Českého Telecomu, se cena těchto set-top-boxů nebude nijak dramaticky lišit od cen současných klasických set-top-boxů pro DVB-T a budou schopny přijímat jak televizní vysílání přes pevné telefonní linky, tak zemský digitální signál. IPTV od Českého Telecomu se službou triple play bude velkou konkurencí zdigitalizovaným rozvodům kabelových společností. Zejména z toho důvodu, že na rozdíl od kabelovek má Český Telecom přístup k drtivé většině českých domácností – penetrace kabelové televize je v Česku mizivá a omezuje se jen na velká města.

BRAND24

Proběhnou pilotní projekty DVB-H

DVB-H mobil

Velcí telekomunikační operátoři letos vyzkouší na omezeném počtu klientů službu DVB-H, tedy zemskou digitální televizi pro mobilní telefony třetí generace. Zatím není jasné, zda pro mobilní příjem televize definitivně zvolí systém DVB-H, který funguje podobně jako zemská digitální televize DVB-T, nebo UMTS. Dlouhodobé pilotní projekty v Praze chystají Radikomunikace se společností T-Mobile a také Český Telecom se svojí dceřinou společností Eurotel. Oba konkurenti ve stejném složení vyzkoušeli DVB-H už loni v listopadu na brněnském veletrhu Invex. Český Telecom nabídl mobilní příjem hudebního kanálu Óčko, T-Mobile zase zpravodajského kanálu ČT 24, televize Prima a vlastního programu T-Music.

Komerční provoz mobilní digitální televize přes UMTS spustil už k 1. prosinci 2005 Eurotel. Za streamovou verzi hudebního kanálu Óčko (viz také článek Óčko už i v UMTS) v rámci služby Eurotel Live! si účtuje 20 korun za den. Vysílání probíhá 24 hodin denně a nabízí také dopravní servis v podobě živého vysílání padesáti online kamer umístěných na nejfrekventova­nějších místech Prahy. U této služby Eurotel účtuje zaváděcí cenu korunu za minutu. Služba je dostupná pro mobily třetí generace v Praze a části Brna, do dvou let by mělo být podle šéfa strategie a rozvoje produktů Stanislava Kůry pokryto padesát procent populace. RRTV koncem roku zahájila s Eurotelem správní řízení kvůli podezření, že jeho nová služba je pirátské vysílání.

Jaké události v roce 2006 přisuzujete největší význam?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).