Hlavní navigace

Jaké jsou Vánoce na obrazovkách českých plnoformátových televizí?

24. 12. 2009
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Jelikož by Vánoce měly být především svátky klidu, kdy se sejde rodina pohromadě a pustí si třeba nějakou pěknou pohádku, rozhodli jsme se pro vás právě dnes připravit televizní tipy největších českých stanic na následující tři dny, tedy Štědrý den a první a druhý svátek vánoční. Žádné stanici nechceme nadržovat, a proto je řadíme podle názvu a každé přiřadíme stejný počet pořadů. Začínáme s TV Barrandov, následuje Česká televize a pokračujeme přes Novu a Novu Cinemu až k Primě a Primě Cool.

TV Barrandov sází na jistotu – staré české filmy

Už zase skáču přes kaluže – čtvrtek, 17:10

Moravské městečko Tlumačov na přelomu století. Malý Adam prožívá šťastné dětství v hřebčíně a překrásném okolí. Po otci, který pracuje u koní zdědil lásku k těmto zvířatům a jeho jedinou touhou je stát se tak dobrým jezdcem jako je jeho otec. Šťastné roky však rychle pominou a zastíní je chlapcova obrna. Po dlouhém léčení v nemocnici zůstane ochrnutý na jednu nohu a bez berlí nebo vozíčku se nemůže pohybovat. Adam však zůstane věrný svému snu a s pomocí kamarádů i zásluhou své pevné vůle se vyšvihne i do sedla, čímž překvapí celé svoje okolí…

Zlatovláska – čtvrtek, 18:40

Zlý král si povolá svého kuchaře Jiříka, aby mu připravil k jídlu rybu. Přes přísný zákaz Jiřík ochutná kousek zázračné ryby a porozumí řeči zvířat. Pravda vyjde najevo a král Jiříka místo popravy posílá hledat nevěstu, zlatovlasou princeznu. Jiřík musí splnit 3 úkoly, aby princeznu pro krále získal…

Pane vy jste vdova

Pane, vy jste vdova! – pátek, 20:05

Rozverná komedie s mnoha neočekávanými zápletkami a záměnami osob se odehrává v blíže neurčeném království, kam přijíždí státní návštěva – král sousedního státu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje krále, že se rozhodne zrušit armádu, která prokázala svou neschopnost. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se svého krále odstranit. Ale jsou zde geniální poddaní – lékař, který transplantuje kterýkoliv orgán komukoliv, astrolog, který předvídá spolehlivě všechny katastrofy, a mnoho krásných a chytrých žen, které příslušně komplikují již tak zapletenou situaci…

Život je krásný – sobota, 16:35

Slavný spisovatel usiluje o přízeň půvabné začínající výtvarnice. Jarmila ovšem hodlá zasvětit život umění a muži v něm nemají mít jiné místo než jako modely pro malířčinu tvorbu. A tak se zamilovaný Jan přestrojuje za věštce a za dědečka s niněrou, jen aby si ho vyvolená kráska trochu všimla. Je jasné, že diváky na závěr čeká polibek přes celé plátno – pardon, obrazovku.

Malá mořská víla – sobota, 20:05

Vládce podmořské říše má spoustu dcer, ale tu nejmladší – malou mořskou vílu – miluje nejvíc ze všech. V den jejích narozenin jí přichystá překvapení – výlet k vodní hladině s potopením korábu. Vše, co je v něm, daruje dceři. Ta si však všimne, že na lodi je krásný princ a okamžitě se do něj zamiluje. Zachrání mu život a odnese ho na bezpečí mořského břehu. Od té chvíle však zamilovaná dívka nemyslí na nic jiného, než jak se s krásným princem ještě alespoň jednou setkat. Otec je pro to na ni rozezlen, navíc tuto bolestnou situaci už jednou musel prožít – s její matkou, kterou mu malá mořská víla silně připomíná…Ale dívka má tvrdou hlavu – neváhá požádat o pomoc strašnou mořskou čarodějnici. Ani s pomocí jejích kouzel to však nebude mít jednoduché. Čarodějnice od ní za poskytnuté služby žádá mnoho…

Čert ví proč

ČT 1 – Čert ví proč stál Hadimrška u pokladny se zlatou hvězdou

Čert ví proč – čtvrtek, 13:00

Komediální výpravná pohádka Čert ví proč, kterou diváci mohli poprvé vidět ve vánočním čase roku 2004, se vrací na naše obrazovky. Je to příběh nejen o čertech, ale především o chamtivé lidské povaze. Po moci a penězích bažící ministr uzavřel s ďábly úmluvu: chce se zmocnit královského trůnu a za to slíbil přivést krále do pekla. Samozřejmě že mu jeho záměry nevyjdou, jako v každé pravé pohádce, najde se odvážný a zamilovaný mládenec, který si zaslouží nejen lásku princezny, ale zmaří i úklady pekelníků.

U pokladny stál – čtvrtek, 15:35

Kryštofa Rozrucha, ošetřovatele v nemocnici U sv. Jakuba, považují v nemocniční pojišťovně za primáře Marka a předepíší mu luxusní lázně. Do lázní ovšem odjíždí i skutečný doktor Marek, který se své milé pro změnu představil jako ošetřovatel Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů… Tak začíná slavná komedie podle stejnojmenné divadelní hry Divadla Vlasty Buriana, kterou napsal Jiří Verner, známý chirurg Vinohradské nemocnice. V hlavní roli samozřejmě uvidíte Vlastu Buriana. Ten opět výborně pobaví svéráznými radami, které uděluje jako světoznámá lékařská kapacita. Komedie U pokladny stál, kterou natočil Karel Lamač v roce 1939, patří k Burianovým nejlepším snímkům. V dalších rolích uvidíte Jaroslava Marvana, Adinu Mandlovou, Čeňka Šlégla, Marii Blažkovou a Václava Trégla. Ve filmu ovšem vystupuje i R. A. Dvorský se svým orchestrem a písničkami.

Princezna se zlatou hvězdou – čtvrtek, 17:20

Princezna se zlatou hvězdou je volnou adaptací lidové slovenské pohádky, jak ji zaznamenala Božena Němcová, obětavá sběratelka klenotů lidového vypravěčského umění. Motivy pohádky, která prvně vyšla roku 1846 ve sbírce „Národní báchorky a pověsti“ použil po více jak sto letech básník, dramatik a filmař K. M. Walló. Napsal podle ní veršovanou divadelní hru pro děti, která měla premiéru na podzim roku 1955 v pražském Divadle Jiřího Wolkera. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne do království a žádá ruku princezny, moudrá chůva a moudrý princ Radovan. Ale také myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království.

To neznáte Hadimršku – pátek, 15:10

Třetí zvukový film Vlasty Buriana vznikl podle divadelní hry německých autorů Franze Roberta Arnolda a Ernsta Bacha. Původně šlo o jednu z nejúspěšnějších her, které měl Burian na repertoáru své scény. Upjatý bankovní revident Popelec Hadimrška zde přijde udělat pořádek v zadlužené gramofonové firmě zamilovaného majitele Jiřího Zlatníka, který se zapletl s kabaretní „zpěvandulí“ Mici Angorou. Shodou okolností se však rázovitý starý mládenec ocitne v hledišti kabaretu a jeho jméno se dostane do refrénu lechtivého kupletu…

O království z nudlí a štěstí bez konce

O království z nudlí a štěstí bez konce – sobota, 13:00 – HD

Do Nudlového království se sjíždějí princové, aby se ucházeli o ruku princezny Beatrice. Princi Vladimírovi se ale do ženění příliš nechce, a tak si prohodí roli se svým sluhou Jankem, vyhlášeným kuchařem. Netuší, do jakých nesnází ho tato výměna přivede – hned po příjezdu je požádán, aby se ujal kuchyně. A tak se Vladimír musí vypořádat nejen s nezvyklým úkolem, ale nečekaně také se vzrůstající náklonností k princezně, které ovšem tatínek mezitím vybral docela jiného ženicha. Zamotanou situaci dokáže vyřešit snad jen kouzelná nudlička poznání…

ČT 2: Koncert Stinga i oscarová My Fair Lady

Vracaja sa dom od Betléma – čtvrtek, 16:00

Mrzne až praští, všude kolem je bílo a na opuštěné autobusové zastávce se scházejí tři cestující – Jaromír Nečas, dívka a muzikant. Muzikant se snaží zahřát dívku hudbou, ale v tom okamžiku, jako vyčarovaný, přijíždí autobus a vánoční putování může začít. Cestou postupně přibývá rodina s malým chlapcem, která se na Vánoce vypravila někam za hranice všedních dnů, a také další muzikanti, kteří stráví svátky hraním pro jiné. V autobuse panuje družná nálada, zpívají se koledy, předvádějí přichystané vánoční dárky.

Sting: Koncert v katedrále – čtvrtek, 20:00

If On A Winter's Night je název nejnovějšího hudebního projektu celebrity Gordona Matthew Thomase Sumera, jehož zná celý svět pod uměleckým jménem Sting. Záznam zářijového koncertu z monumentální katedrály v Durhamu v severní Anglii je představením projektu, který vznikal na přelomu let 2008 a 2009 ve Stingově venkovském sídle v Itálii. Sting se v něm snaží zachytit náladu zasněžené zimní sezony skrze kolekci lidových písní, vánočních koled i upravených skladeb vážné hudby. Hudebními partnery mu jsou Dominic Miller, Bijan Chemirani, Daniel Hope, Edin Karamazov, Ibrahim Maalouf, Mary Macmaster, Vincent Segal, Julian Sutton, Kathryn Tickell a soubor Stile Antico.

My Fair Lady

My Fair Lady – pátek, 12:00

Slavný film Georgea Cukora „My Fair Lady“, ověnčený v roce 1964 celkem osmi Oscary, vychází z úspěšného broadwayského muzikálu, inspirovaného hrou anglického dramatika a mistra chytrého humoru G. B. Shawa „Pygmalion“. Příběh květinářky Lízy Doolittleové a profesora Henryho Higginse, který se vsadí, že z prostého chudého děvčete udělá pravou dámu, splnil očekávání producentů a brzy po svém uvedení „vydělal“ dvojnásobek výrobních nákladů ve výši 17 milionů dolarů. Oproti originální předloze se tu dočkáme i tolik žádaného šťastného konce.

Maškaráda čili Fantom Opery – pátek, 20:00

Bábi Zlopočasná a Stařenka Oggová, největší čarodějky Zeměplochy se vypravily užít si večer v ankh-morporkské Opeře, kde ve sboru zpívá jejich rodačka z Lancre a potenciální třetí čarodějka do správného počtu Anežka Nulíčková. V anhk-morporkské Opeře se ale dějí podivné věci, a to nejen v účetnictví. Zaměstnanci Opery padají mrtví z provaziště, lóže číslo 8 se nesmí prodávat, protože si ji pro sebe zabrala tajemná postava muže s bílou maskou na tváři a novopečený ředitel dostává podivuhodné dopisy od jakéhosi Ducha Opery.

BBC Proms 2009 – sobota, 22:25

BBC Proms jsou všeobecně považovány za světově největší hudební festival s více než 70 koncerty a událostmi, které se odehrávají v srdci Londýna od července do září každý rok. Od té doby co byly založeny Sirem Henrym Woodem v roce 1895 se Proms (promenádní koncerty) rozrostly a rozvinuly v duchu Woodových původní myšlenky, totiž aby vynikající hudba byla dostupná co největšímu počtu lidí.

Nova opět s hlavními taháky vánočních svátků

Veselé Vánoce přejí chobotnice – čtvrtek, 8:25

Film vzniklý sestřihem původní televizní série natočené Jindřichem Polákem podle scénáře Oty Hofmana, je přímým pokračováním komedie Chobotnice z 2. patra. Opět se budete moci setkat s manželi Holanovými, jejich dětmi Evou a mladším Honzíkem a dvěma chobotničkami, vymodelovanými z prapodivné podmořské hmoty. I tentokrát působí svou nezvyklou živostí a neutuchající zvědavostí zmatky, nejprve ve Lhotě, kde jsou děti u svého dědy a potom zase na pražské Kampě, kde Holanovi bydlí. Jejich další dobrodružství je rámováno dvěma problémy. Tím prvním je hrozící rozvod manželů Holanových, tím druhým pak snahy profesora George a jeho týmu, najít záhadnou hmotu, jež by se mohla stát laciným zdrojem elektrické energie.

Krakonoš a lyžníci

Krakonoš a lyžníci – čtvrtek, 12:05

Půvabný dětsky film o těžkém životě chudých sklářů, novodobém Krakonošovi a zcela novém vynálezu, jakýchsi lyžích. Rozmarný příběh z počátku století se odehrává na zasněžených krkonošských svazích, kde Matěj a Jeník se svým starším bratrem Franckem vypomáhají ve sklářských hutích a financové marně honí v hlubokém sněhu proslulého pašeráka, který jim na lyžích, zcela novém vynálezu přivezeném z Norska, hravě uniká. A jednoho dne se oba kluci s pašerákem, který je pro ně ztělesněním všech vlastností pána hor Krakonoše, setkají a dokonce od něj dostanou jeden pár báječných létajících prkýnek.

S čerty nejsou žerty – čtvrtek, 18:20

Chamtivá macecha připraví svého nevlastního syna Petra o všechno, včetně dědictví po jeho otci. Petr se mezitím seznámí s dcerami místního knížete, když je zachrání při projížďce, při které se jim splašili koně a zaujme ho vyzývavá Angelína. Petr však pro ni nic neznamená. To její sestra Anděla, hodná a skromná, se do Petra hned zamiluje. Petrova macecha se neštítí ničeho, a aby se ho zbavila, spikne se s místním správcem – společně proti Petrovi kují pikle a pošlou ho do vězení a poté i na vojnu. Petr však uteče a protlouká se světem. Když už neví kudy kam, potká věrného a spravedlivého přítele – samotného čerta…

Tři oříšky pro Popelku – čtvrtek, 20:00

Pohádka o Popelce patří mezi nejznámější světové pohádky a byla již mnohokrát zfilmována. Také v českých filmových studiích vzniklo několik verzí příběhu o hodné, ale chudé dívce, která nakonec díky kouzelným oříškům ke štěstí v náručí prince přišla. Nejhezčí a nejzdařilejší je bezesporu ta, kterou v roce 1973 natočil v česko-německé koprodukci Václav Vorlíček. Jde o volnou adaptaci pohádky Boženy Němcové, kde Popelku nečekají v kouzelných oříšcích jen plesové šaty, ale také lovecká kamizola. Popelka v podání Libuše Šafránkové, přestože je stále hodná, poctivá a krásná, je daleko emancipovanější než ty předchozí, nečeká trpně na královských plesech, ale sama prince pokouší a svádí.

Pyšná princezna – pátek, 17:05

Pohádka všech českých pohádek o pyšné princezně Krasomile, která odmítla vzít si za muže krále Miroslava. Ten si to však nenechal líbit a v přestrojení za zahradníka se dostal do služby na její zámek. Pomocí práce a lásky napravil princezninu pýchu, nejdřív však pro ni vypěstoval zpívající květinu. A to nebylo v Půlnočním království jen tak – díky proradným rádcům král zakázal v celé své zemi zpívat. Než se vše v dobré obrátilo, museli Král Miroslav s princeznou Krasomilou uprchnout ze zámku, cestou se skrývat u prostých lidí, a tím se princezně otevřely ještě více věci, o kterých neměla dosud ani tušení…

Nova Cinema s otazníkem

Zatímco vlajková loď Novy má v nabídce řadu taháků, u stanice Nova Cinema se o tomto hovořit nedá. Proto programové tipy tohoto kanálu zůstávají prázdné.

Kristian

I Prima sází na československou klasiku

Kristián – čtvrtek, 13:35

Úředník cestovní kanceláře z oddělení Afrika-Orient má jednu velkou vášeň. Celý měsíc vždy tajně šetří ze svého malého platu na jedinou noc ve světě svých snů. V tu noc se pak proměňuje v elegána a velkého svůdce žen. Vždy s vybranou dámou povečeří v luxusním nočním podniku a nakonec s typickým: „Zavřete oči, odcházím“ zmizí. Tento vcelku nevinný koníček mu ovšem funguje jen do té doby, než narazí na slečnu Zuzanu, která je rázná mladá dáma a nic si nenechá líbit jen tak…

Dovolená s Andělem – pátek, 13:50

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie.

Byl jednou jeden král – pátek, 17:05

Filmové zpracování známé české pohádky Sůl nad zlato je jedním z nejoblíbenějších pohádkových příběhů v historii naší kinematografie. O tom, že sůl je nad zlato a drahé kamení se přesvědčil i král „Já Prvý“ a všichni jeho poddaní. Potom, co vyhnal ze zámku svou nejmladší dceru Marušku, zakázal zároveň používat sůl. Brzy však zjistil, že sůl a pravá láska jsou skutečně nad všechny poklady země.

Anděl na horách – sobota, 14:15

Revizor pražských elektrických drah Gustav Anděl si už vyzkoušel, že na odborářské rekreaci se to dá celkem vydržet, a tak se ani příliš nebránil, když znovu dostal poukaz. Tentokrát se vypravil do zasněžených Vysokých Tater, dovolená ale neprobíhá nijak idylicky. Setkal se tam totiž s Věrou, která je podle všeho snoubenkou jeho syna, a dívčino chování ho značně pohoršuje. Pan Anděl je zkrátka morous v letech, pro neformální zvyklosti nové doby nemá příliš mnoho pochopení. Mladá generace se však jen tak lehce nedá.

Císařův pekař – Pekařův císař

Císařův pekař – sobota, 17:25

Příběh filmu nás zavádí do Prahy na císařský dvůr Rudolfa II. Císaře však víc než vladaření zajímá umění, krásné ženy a alchymistická dílna. Ze všeho nejvíc touží objevit elixír mládí a najít legendárního Golema. Zatímco se věnuje svým zálibám, nejvyšší dvořané v čele s komořím Langem se spojí s Rudolfovým bratrem Matyášem, který usiluje o jeho trůn. Díky nechtěné záměně se úlohy vladaře ujme pekař Matěj Kotrba, který je císaři velmi podobný, jen je o 25 let mladší. Ten si poradí s proradnými dvořany, vydá užitečná nařízení a Golemovu sílu využije pro blaho všech.

BRAND24

Prima Cool přeje šťastné a krvavé

Ani dvojka Primy nechystá na Vánoce žádné zvláštní vybočení ze stereotypu. Nabídne opět jak seriály, tak i filmy. Za zmínku však stojí určitě jeden snímek, kterým je Mrtvá nevěsta Tima Burtona. Děj animovaného příběhu se odehrává ve viktoriánské vesnici v 19. století a sleduje příběh Viktora, mladého muže vtaženého do podsvětí, kde je oženěn s tajemnou mrtvou nevěstou. Jeho skutečná nevěsta Viktorie na něj mezitím čeká ve skutečném světě. Přestože se život v Zemi mrtvých ukáže být mnohem barvitější, než jeho striktní viktoriánská výchova, dospěje Viktor k závěru, že v tomto ani v dalších světech neexistuje nic, co by ho udrželo odloučeného od jeho skutečné lásky…

Text: TV Barrandov, Česká televize, Nova, Prima a filmoví distributoři

Budete se o letošních Vánocích dívat na televizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).