Hlavní navigace

Jaká je satelitní služba Digi TV po svém restartu? Podívali jsme se na její přijímač

16. 10. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Lama Energy Group koupila počátkem roku 2015 službu Digi TV po dlouhých jednáních s původně rumunským vlastníkem. Nyní chce konkurovat i zaběhnutému hráči, jakým je Skylink.

Na stávajícím satelitu Thor 0,8 °W / 1 °W od 1. října tohoto roku přichází Nová Digi TV, ale na nové technologické platformě s kvalitnější programovou skladbou. Stávající zákazníci Digi dostanou v rámci měsíčního poplatku nové HD STB Kaon kompatibilní s MPEG-4 včetně přístupové karty. Od 1. 11. budou k dispozici také CAM moduly Nagravision kompatibilní s CI i CI+ včetně přístupové karty. S modulem budou mít zákazníci možnost přijímat programy nové Digi na svém satelitním přijímači nebo na televizoru. 

Staré přijímače (Kaon NA1000HD a všechny ostatní modely) se budou v řádu měsíců postupně nahrazovat novými, i když byly v provozu pouze cca rok, bohužel ale nejsou s novou službou nového vlastníka kompatibilní.

Mimo pronájmu si budou moci abonenti služby přijímač či modul též zakoupit.

Prodejní ceny STB a CAM:

• Přijímač Kaonmedia NA1170 (new) Nagravision určený pouze pro zákazníky DCZ: 3500 Kč.
• CAM CI/CI+ Nagravision určený pouze pro zákazníky DCZ: 3500 Kč.

Nabídka programů nové služby

Je znát, že nový majitel neponechal nic náhodě a připravil opravdu exkluzivní nabídku programů, a to hlavně nejzajímavějších sportovních stanic (viz tyto dva screenshoty). K těmto programům je třeba ještě přiřadit ČT Sport HD, která je v seznamu zařazena na čtvrté místo předvolby.

Seznamte se s tím, co nabízí Nová Digi navíc oproti konkurenci ze Skylinku a freeSATu:

• Digi Sport 1 HD
• Digi Sport 2 HD
• Sport 1 HD
• ID Xtra
• Disney Junior
• Nick Junior
• UTV
• Super One
• Dorcel TV

Podívejme se tedy na nový přijímač Kaonmedia NA1170 (new) dodávaný k této službě, který zapůjčila Lama Energy Group k testu. V následujících měsících bude tento přijímač k dispozici redaktorovi DigiZone.cz Lukáši Polákovi, který jej využije k dennímu monitoringu Nové Digi.

Jak pracuje tento přijímač?

Není to sice žádná novinka, pracoval tak i předešlý přijímač, ale alespoň připomenout to musím. Přijímač je určen výlučně pro tuto službu. To znamená, že s ním nelze přijímat ani neumí naladit jiné satelity než z pozice Thor 5/6/7 a Intelsat 10–02 (0,8 °W).

Po zapnutí přijímače se do něj automaticky stáhne nejaktuálnější seznam programů Nové Digi, které řadí od pozice 1, a další zahraniční volné (FTA) kanály z tohoto satelitu, které zařazuje do předvoleb od pozice 1001. Pokud je k dispozici i nový firmware, je stažen a uložen také. Načte se při restartu přijímače.

Zabezpečení služby

Přístupová karta Nagra MA (CAID 1882) spolupracuje pouze s dodávaným linuxovým přijímačem nebo s dodávaným modulem. CA modul Digi TV je kompatibilní s televizory disponujícími CI+ slotem a DVB-S2 tunerem. DIGI Smart CAM byl navrhnut speciálně pro zákazníky Digi TV, aby jim umožnil přenos digitálního televizního vysílání přímo do jejich TV, bez nutnosti připojení dalších zařízení. Bez dekódovací karty lze s přijímačem Kaon sledovat pouze FTA programy.

Obě strany přístupové karty. Do přijímače ji vkládáme do štěrbiny na zadním panelu čipem dopředu a nahoru.

Stejným způsobem vkládáme kartu i do modulu.
Autor: Digi Czech Republic

Stejným způsobem vkládáme kartu i do modulu.

V současné době mohou být na jedno rodné číslo evidovány až 3 karty, přičemž každá karta je spárována s jedním konkrétním zařízením. Jedna osoba tak může využívat až 3 TV nezávisle na sobě.

Přední panel

Přijímač je vyroben z černého plastu. Jeho rozměry jsou 155 × 110 × 35 mm (š x h x v), a řadí se tedy k malým. Na předním panelu nenajdeme žádný displej. Jsou zde pouze dvě diody, jedna dvoustavová zelená plný provoz/žlutočervená StandBy a druhá, červená, signalizuje komunikaci s dálkovým ovládáním. Za předním panelem je ještě IR čidlo pro komunikaci s dálkovým ovládáním. Vpravo na panelu jsou tři tlačítka. Dvě pro volby předvoleb a jedno pro Standby.

Zadní panel

Na zadním panelu odleva najdeme F konektor LNB IN pro připojení LNB satelitní paraboly, dále SCART port mini dim, HDMI ve verzi 1.4a, Ethernetový port 10/100 Mb/s (RJ45), jeden port USB 2.0 a konektor pro připojení externího 12 V / 1 A napájecího zdroje. Nechybí zde ani čtečka přístupových karet Nagra MA (Nagravision) operátora Digi TV.
Dle technické specifikace přijímač disponuje pamětí 256 MB RAM a 4 MB flash a chipsetem Broadcom BCM7358, TBD, A1, MIPS 3300 Core.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je stejné, jaké bylo použito již ke staršímu přijímači Kaon NA1000HD, který se bude nahrazovat.

Síťový napáječ 12 V, 1 A

Menu

Hlavní menu přijímače má čtyři položky: Programový průvodce, Média, Poštovní schránka, Nastavení.

Elektronický programový průvodce (EPG) se zobrazuje u stanic, které jej poskytují. V levém sloupci se zobrazují stanice, v pravém program zvolené stanice na zbytek dne. Z tohoto menu můžeme pomocí virtuální klávesnice i vyhledávat požadované pořady. Zadáte například „fotbal“ a box vypíše všechny stanice, které fotbal podle EPG vysílají. Je zde uvedena stanice, datum a čas vysílání. Protože si přijímač tato zadaná klíčová slova pamatuje, stačí příště zvolit ze seznamu již uložená a vyhledávat. Je zde také časovač nahrávání událostí. Programujeme spuštění nahrávky, nebo jen přepnutí kanálu. Přehled kanálů lze také třídit a vytvářet si oblíbené seznamy. Česká diakritika je zobrazována vesměs bezchybně.

Po připojení externího disku nabídne přijímač jeho formátování na souborový systém EXT3. Poté je nutno v menu pro externí USB disk povolit záznam.

Přijímač podporuje nahrávání pořadů na externí HDD či flash disk s velikostí od 2 GB. Výrobcem je doporučeno používat externí disky o max. kapacitě 500 GB. Zkoušel jsem i větší HDD (1 TB). S nahrávkami ani tady nebyl problém do doby, než jsem začal některé záznamy mazat. Pak měl přijímač problém při načítání souborů. Je tedy nutno vyzkoušet individuálně.

Potvrzení nahrávky, případně korekce spuštění, nebo skončení záznamu.

Nahrávání je možno spustit červeným tlačítkem na dálkovém ovládači nebo programovat událost v menu EPG. Během nahrávání je možno živě sledovat nahrávaný pořad a vzhledem k přítomnosti pouze jediného tuneru také jiný, ale ve stejném multiplexu. Během záznamu máme v menu nedostupné stanice šedivě zabarvené. Výpis programů indikuje záznam u nahrávané stanice bílým písmenem R v červeném kroužku. Při ukončení nahrávání příslušným tlačítkem někdy trvalo delší dobu, než se podařilo nahrávání zastavit.

Přijímač podporuje prohlížení fotografií uložených na externím disku ve formátech JPG, BMP a PNG a přehrávat nahrané pořady.

Záznamy lze přehrávat v reálném čase. Můžeme také záznam posouvat dopředu i dozadu zvýšenou rychlostí 2×, 4×, 8×, 16× a 32×. Umožňuje také skokový posun o nastavitelnou hodnotu. Záznamy jsou ukládány ve formátu TRP s dalšími pomocnými soubory a nelze je editovat mimo přijímač.

Zde v tomto Menu může provozovatel zákazníkům posílat zprávy o službě, nové nabídky apod.

Pokud nám nevyhovuje řazení stanic, lze programy editovat a seřadit si je podle vkusu do některé z 16 oblíbených skupin. Každou skupinu si lze individuálně pojmenovat.

V menu Nastavení systému si upřesňujeme parametry podle svých požadavků. Vše je zřejmé z obrázku tohoto okna.

Přijímač podporuje rozlišení 1920×1080i/50, 1280×720p, 720×576p a 720×576i.

Titulky jsou zobrazovány se správnou českou diakritikou.

Hodnocení přijímače

• Přijímač má velice příjemný, dobře barevně vyváženě zpracovaný obraz.
• Velice citlivě reaguje oproti jiným přijímačům na přesné nastavení paraboly.
• Stejně jako dosud používaný starý model Kaonu, nový přijímač také omezuje instalovat další volně vysílané programy (FTA), než které se automaticky se službou Nová Digi ze satelitů Thor 5/6/7 a Intelsat 10–02 instalují. Doufejme tedy, že je bude poskytovatel služby také včas aktualizovat.
• Abonent služby si může vybrat, zda si objedná službu s dodávaným přijímačem a dekódovací kartou, nebo si objedná pouze modul s kartou a použije svůj přijímač ať televizní, nebo satelitní. To bude vyhovovat náročnějším zákazníkům, kteří sledují i jiné satelitní pozice.
• Přijímač podporuje volby jazykových verzí a jejich uložení.
• Mimo satelitní programy přijímač uloží i FTA rozhlasové programy.
• Přijímač má někdy problém s komunikací s externím diskem a kontrolou volného prostoru na disku.
• Ruční ukončení záznamu někdy trvá značnou dobu.

Přijímač je určen pro abonenty služby, kteří chtějí mít jednoduché ovládání přijímače a automatickou aktualizaci. Pro náročnější diváky je určen modul, který bude pracovat se satelitními i televizními přijímači s tímto portem.

Omlouvám se čtenářům za to, že tato recenze vychází o týden později, než bývá běžně zvykem. Zapůjčení boxu jsme domlouvali s dostatečným předstihem, bohužel jsem však přijímač dostal na test s několikadenním zpožděním. Jedním z možných důvodů může být zvýšený zájem o novou verzi této služby. Provozovateli Digi TV bych chtěl zároveň velice poděkovat za to, že se tento text nesnažil nijak korigovat a zajistil tak jeho objektivnost, na níž jsou ostatně čtenáři tohoto webu na rozdíl od některých jiných stránek zvyklí.

Balení obsahuje:

• Přijímač Kaonmedia NA1170 (new)
• Dálkové ovládání
• Síťový napáječ
• 2 x AAA baterie
• SCART kabel
• Český barevný manuál v češtině

Veškerá grafika použitá v recenzi je vytvořena autorem.

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila:
DIGI Czech Republic, s.r.o.
Holandská 854/26
639 00, Brno
Telefon: 533 427 533

Web Nové Digi: http://goo.gl/d13Wh3

Facebook Nové Digi: https://www.facebook.com/DIGI-Czech-Republic-389193707934052/timeline/

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).