Hlavní navigace

Jak zapojit terestrický set-top-box

24. 12. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Protože digitalizace se v letošním roce dotkla mnoha oblastí v České republice, může se vám klidně stát, že nejste-li ještě majiteli terestrického set-top-boxu, najdete ho letos pod vánočním stromečkem. Ne každý si ale přitom se zapojením několika kabelů poradí sám. Přinášíme vám proto jednoduchý obrazový návod, jak na to. Jaké jsou další možnosti zapojení? I to se dozvíte z tohoto obrazového článku.
Set-top-box se scartem - zadek

Nejjednodušší terestrické set-top-boxy (STB) jsou na zadním panelu vybaveny těmito přípojnými místy – vstupem pro anténní kabel (většinou označený jako AERIAL nebo ANT IN) a výstupem pro anténní kabel. Ten slouží pro připojení set-top-boxu k televizoru v případě, že na něm nemáte SCART přípojku. Na obrázku je to ta, kterou máte označenou jako TV a je černá a podlouhlá. VCR slouží pro připojení k videorekordéru.

Zapojení se SCART kabelem

Abychom vám ale zbytečně nezamotali hlavu, pojďme si vše popsat pěkně postupně. Za prvé si popíšeme způsob zapojení, když máte na televizoru tzv. SCART přípojku, tedy černý podlouhlý vstup, který vidíte na prvním obrázku napravo.

Set-top-box se scartem - zadek a kabel

Kabel, který vede od vaší společné antény (STA), popř. té individuální (vnitřní, popř. venkovní), zapojte u set-top-boxu do vstupu AERIAL, popř. ANT IN. Poznáte ho jednoduše, zatím co na vašem STB bude vstup samička (otvor), na kabelu, který do něj budete vsunovat, máte samečka (s kolíčkem). Obě části tak do sebe krásně zapadnou.

Set-top-box se scartem - zadek se scartem

SCART kabel, jehož koncovka vypadá tak, jak vidíte na obrázku,…

Set-top-box se scartem - zadek - zapojený scart

…zapojíte do set-top-boxu do SCART koncovky označené jako TV.

Televizor - scart

Na televizoru zasuňte druhý konec kabelu do stejné koncovky, jako je na set-top-boxu. Zde je však povětšinou označena jako AV. To je vše, nyní můžete svůj STB naladit.

Nemám na televizoru SCART přípojku, co teď?

Pokud jste majiteli starších typů televizorů, může se vám s velkou pravděpodobností stát, že na něm nebudete mít SCART přípojku. Pak musíte mít ale na mysli jedno, a to, že si musíte pořídit set-top-box s tzv. modulátorem. Pokud jste si ho nepořídili, máte bohužel smůlu. Modulátor vám převede signál z STB do vámi zvoleného kanálu v televizním pásmu a můžete tak propojit váš nový přijímač se starým televizorem pomocí anténního kabelu. V praxi to vypadá tak, jak si popíšeme na obrázku níže.

Set-top-box s modulátorem

Zadní panel STB s modulátorem může vypadat různě. Důležité však je, aby obsahoval anténní výstup označený povětšinou jako RF OUT. Do něj pak zapojíte anténní kabel stejným způsobem, jako je tomu u klasického set-top-boxu bez modulátoru.

Set-top-box - zaplněné konektory

V praxi to tedy vypadá takto – kabel z antény půjde do vstupu ANT IN, který je také označovaný jako AERIAL. Poté vezmete druhý kabel, který půjde z výstupu RF OUT…

Televizor bez scartu

…a najdete na televizoru vstup, který je označen jako ANT IN (popř. T nebo jinak).

Televizor bez scartu s kabelem

Do něho zapojíte tento kabel.

K čemu slouží na set-top-boxu další přípojná místa

Právě jsme si popsali dva nejčastější typy zapojení terestrických set-top-boxů. Ti zvídavější se samozřejmě budou ptát, na co jsou další přípojná místa. Už bez obrázků si je tedy popíšeme. V případě, že chcete k STB připojit rekordér, můžete to udělat např. pomocí SCART kabelu. Na STB je výstup označený jako VIDEO a na rekordéru pak povětšinou jako AV. Další možností je pak propojení rekordéru se set-top-boxem pomocí tzv. cinch kabelu, který se vzdáleně podobá anténnímu kabelu. Na obou stranách vypadá stejně a přípojné místo poznáte na obou přijímačích jednoduše. Je označené jako VIDEO a je olemované žlutě. Výhodou je, že kabely, které se takto prodávají, jsou většinou také žlutě označené, takže se nemůžete při zapojování splést. Musíte mít však na paměti, že zatímco ze set-top-boxu signál vystupuje (signál je tedy OUT), do rekordéru vstupuje IN. Na DVD jsou totiž přítomny také výstupy OUT, do nich vstupní kabel ze set-top-boxu nezapojujte.

BRAND24

Stejným způsobem můžete zapojit také set-top-box ke své repro soustavě nebo zesilovači. Stačí, když na STB máte audio výstupy označené červenou a bílou barvou. Druhý konec kabelů, ano, jsou dva – pro pravý a levý kanál – pak zapojíte do přijímače, který chcete, aby zvuk reprodukoval. Na set-top-boxu pak můžete také najít speciální výstup označený jako OPTICAL. Ten opět můžete použít pro připojení např. k zesilovači vašeho domácího kina.

Foto: David Kříž

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).