Hlavní navigace

Jak si zkvalitnit domácí Wi-Fi?

12. 7. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Bezdrátová síť Wi-Fi je dnes převelice důležitým prvkem nejen ve světě počítačovém a zábavním, ale i u chytré domácnosti. Jak ji dostat tam, kde není?

Při instalaci sítě Wi-Fi nenarážíme pouze na problém s jejím dosahem, či jejím převedením přes problematickou zeď, ale mj. také na tzv. mrtvá místa vcelku náhodně se vyskytující (Wi-Fi se ve vnitřních prostorách nešíří přímočaře). Může ale také jít o železobetonový strop mezi patry rodinného domu, který průchod docela efektivně omezuje, či o prostý panelákový byt s klasickým panelem. Problém ale můžete nastat třeba i v dobře průchozí dřevostavbě. Situaci někdy řeší výměna Wi-Fi směrovače za nějaký s kvalitnější anténou (nebo podporující anténu externí), jeho přenesení na příhodnější místo, což někdy ale nejde, nebo to vůbec nepomůže.

Jsou i další možnosti, a pokud všechny selhaly, nastupují např. dva Wi-Fi přepínače propojené ethernetovým kabelem, a pokud nejde ani to, přicházejí ke slovu různá prodlužovací udělátka, která se anglicky označují jako „repeater“, tedy opakovač, slyšet ale můžete i slovo „Wi-Fi extender“, tedy prodlužovač. Ta se mezi sebou propojí přes Wi-Fi, což umožňuje jejich operativní umístění kdekoli v dosahu elektrické zásuvky, a následně kolem sebe také Wi-Fi šíří a vykrývají, co mohou. Něco to ale stojí, a tím nemyslím pouze finance.


Foto: Huawei

Huawei WS320 se pouze zasune do elektrické zásuvky, je levný (800 Kč) a pracuje s Wi-Fi 802.11b/g/n. Podporuje ovšem pouze rychlost do 135 Mb/s. Rozměry jsou 42×76×69 mm, hmotnost 70 g.

Co je to Wi-Fi opakovač

Jde o malé či větší bezdrátové zařízení s vnitřní nebo vnější anténou (anténami), které umí bezdrátový signál (datový paket) přijmout a znovu vyslat. Někdy je opakovač vybaven i konektorem Ethernet (LAN) pro připojení počítače. Existují i takové, které změní šifrování či SSID sítě a třeba provedou i překlad adres (NAT). Ukázku v podobě Huawei WS320 vidíte výše.

Opakovač tedy nepotřebuje propojení s druhým zařízením přes kabel a měl by se dát jednoduše instalovat, což nemusí platit vždy. Jistou nevýhodou může být nižší propustnost sítě, protože je nutné data dále předat. Ale záleží také na režimu ve kterém opakovač pracuje. Ty jsou dva: univerzální, někdy nazývaný také opakovač (repeater) a tzv. WDS (Wireless Distribution System), tedy opakovače s vylepšeným komunikačním protokolem a celkově chytřejší, takže umí rozpoznat zařízení v síti a komunikovat s ním v jejím rámci lépe (jako bridge – most).

Opakovač se nastavuje klasickým způsobem, resp. instaluje přes webové rozhraní, často už ho ale doprovází i bezplatná aplikace pro Apple iOS či (i) Google Android. Vyhrazených zařízení tohoto typu na trhu moc není, spíše se vše řeší přes zařízení univerzální, tedy Wi-Fi směrovače podporující funkci „repeater“. Nicméně jeden opakovač se nám přece jen podařilo sehnat a dočtete se o něm níže.


Foto: Air Live

Zcela jinak vypadající Wi-Fi opakovač AirLive N.TOP instalující se na strop. Přijde na 1799 Kč a pracuje s Wi-Fi 802.11b/g/n.

Na kolik opakovač přijde?

Pokud jde o ceny, vyhrazený opakovač začíná na zhruba 800 Kč, které zaplatíte za Huawei WS320 (foto výše). Ten se – stejně jako zde testovaný D-Link DAP-1320 – pouze zasune do elektrické zásuvky a podle výrobce má taktéž velice jednoduchou instalaci. Huawei odpovídá Wi-Fi 802.11b/g/n a administruje se pomocí webového prohlížeče.

Zajímavým modelem je rovněž D-Link DIR-505/E Mobile Companion – Range Extender (1390 Kč), který vedle svého hlavního určení, tj. rozšíření pokrytí, má zabudováno i rozhraní USB a Ethernet (LAN). Při tom všem si však stále zachovává kapesní rozměry a je tak opět určen k přímému zastrčení do elektrické zásuvky. Mimochodem D-Link právě uvedl dvojici bezdrátových kamer DCS-933L (3100 Kč), resp. DCS-5020L (4825 Kč), které funkci opakovače nabízejí jako bonus (viz foto) a jejichž zapůjčení na test máme přislíbeno.

Exoticky vypadajícím bezdrátovým opakovačem je pak Ovislink AirLive N.TOP (1799 Kč, viz foto) montující se na strop. Pracuje rovněž s Wi-Fi 802.11b/g/n a rychlostí až 300 Mb/s a nechybí mu ani připojení přes tlačítko WPS. Navíc má zabudováno ethernetové rozhraní (pracuje tak např. i v režimu bridge, tedy most), a tudíž k němu lze přivést ethernetový kabel, třeba od notebooku. Existuje i kompaktní varianta N.Plug s přímým zastrčením do elektrické zásuvky.


Foto: TP-Link

TP-Link TL-WA901ND (1099 Kč) může souběžně pracovat přes tři antény a potlačit tak interference a úbytek signálu na větší vzdálenosti, resp. lépe překonat překážky v bytě či domě. Pracuje ve standardu „802.11 n“ s rychlostí až 300 Mb/s a funguje v obou režimech opakovače, tedy v univerzálním i chytrém WDS. Připojit lze i kvalitnější externí anténu.

Pokud k rozšíření či zkvalitnění pokrytí využijete univerzální (kombinované) zařízení, připravte se na to, že uvedení do provozu bude řádově složitější a ne každý to zvládne. Tuto nevýhodu svou v podstatě jednoúčelovostí odstraňují právě specializované opakovače. A jak se podle zatím jediného testovaného zařízení zdá, mohlo by to fungovat.

Příkladem univerzálního kombinovaného zařízení může být bezdrátový přístupový bod TL-WA901ND (1099 Kč, viz foto výše) od TP-Link, které podporuje až 4 identifikátory Wi-Fi sítě (SSID) a může pracovat i jako most a opakovač. Je kompatibilní s funkcí s Wi-Fi Protected Setup (WPS), takže ho připojíte na zmáčknutí tlačítka a lze ho dokonce napájet i přes ethernetový kabel.


Foto: D-Link

Díky kompaktním rozměrům neblokuje D-Link DAP-1320 prostor okolních zásuvek a díky elegantnímu vzhledu bez problému zapadne do jakéhokoli prostředí.

Opakovač D-Link DAP-1320 Wireless Range Extender N300

Jednoduchá věcička za 1240 Kč, kterou zastrčíte do jakékoli zásuvky s 230 V, nainstalujete například přes aplikaci pro Android a pak na ni můžete klidně zapomenout. Sledovat totiž jde tak maximálně zabudovaná LED dioda…

N300 pracuje ve standardech 802.11 b/g/n v pásmu pouze 2,4 GHz s rychlostí přenosu dat až 300 Mb/s. Opakovač je vybaven dvěma vnitřními anténami a celek je velice malý (42×48×54 mm, švh) a lehký (70 g). Použít u něj můžete obvyklé zabezpečení, tedy WPA/WPA-2 (WEP64/128 bitů), a můžete ho provozovat buď pod samostatným, nebo stejným SSID, resp. heslem, jako vaši stávající síť.


Foto: D-Link

Aplikace QRS Mobile pro instalaci opakovače D-Link DAP-1320 je sice pouze v angličtině, ale je pochopitelná a velice snadná. Za provozu ji nepotřebujete a slouží opravdu pouze pro instalaci.

Instalace je velice jednoduchá a dělá se buď přes tlačítko WPS (současné stlačení na směrovači a zde, což může být problém), webové rozhraní nebo aplikaci pro Android či iOS. Ta se jmenuje QRS Mobile, je v angličtině a jakmile ji spustíte, uvidíte sled obrazovek z fotografie výše.

K D-Link DAP-1320 se připojíte přes dodané jméno a heslo, spustíte zmiňovanou aplikaci a propojíte „repeater“ s vaším Wi-Fi směrovačem ideálně pracujícím ve standardu 802.11n (verze není určena pro Wi-Fi síť typu 802.11 ac).

BRAND24


Foto: D-Link

Opakovač D-Link DAP-1320 (1.240 Kč) jsem testoval pouze v dřevostavbě na síti, jejíž Wi-Fi směrovač je umístěn ve vzdálenosti asi deset metrů v další dřevostavbě. Stav sítě před a po instalaci opakovače vidíte na obrázku vlevo, resp. vpravo. Jde o výstup z aplikace Wi-Fi manager pro Android.

Následujícím krokem by měla být změna hesla (to opravdu chce) a vzápětí vám vznikne jednolitá bezdrátová síť a jako taková se objevuje například i ve Wi-Fi manažeru pod Androidem nebo pod Windows. Při samotné instalaci pak pochopitelně vidíte sítě dvě – vaši a opakovače.

Rozdíl jsem v mém případě (dřevostavba) neviděl ani tak ve zvětšeném pokrytí, jako spíše ve zvýšené síle a kvalitě signálu, což bylo u mě zřejmé už na první pohled. D-Link DAP-1320 Wireless Range Extender N300, abych ho nazval plným jménem, tak zjevně nemíří na nějaké výraznější rozšíření signálového pokrytí uvnitř či v okolí domu nebo bytu, jako spíše na zkvalitnění signálu ve vnitřních prostorách. A právě tohle dělá – byť za vyšší cenu – velice dobře. Velice snadno se také instaluje, a to pro kohokoliv, a za provozu o něm ani nevíte. A tak to má být!

  • plusy: nenáročná instalace, kterou zvládne drtivá většina, bezproblémové chování za provozu, lze vytvořit jednolitou síť s jedním přístupovým heslem, zařízení neblokuje vedlejší elektrickou zásuvku
  • mínusy: na nic jsem nepřišel

Foto: D-Link

Zajímavým řešením opakovače je využít dohledových bezdrátových kamer D-Link DCS-933L (3100 Kč), resp. DCS-5020L (4825 Kč), které tuto funkci mají jako bonus. První z nich nabízí obraz s rozlišením 640×480 bodů s infračerveným přísvitem LED diodami, druhá navíc i vzdálené ovládání otáčení a zoomu. V případě použití jako opakovače můžete připojit až pět Wi-Fi zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).