Hlavní navigace

Jak si Telefónica dělá z multiplexu 4 propagaci O2TV

12. 1. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Telefónica O2 je směrem k médiím ohledně svého multiplexu 4, jehož je provozovatelem, na slovo skoupá. Dříve byla tato síť především ve znamení testů. Diváci si určitě vzpomenou z minulosti např. na zkušební vysílání TOP TV, Óčka nebo brněnské TVB 1. I nyní je multiplex 4 (dříve C) v podstatě ve fázi testování. Zkušebně tu totiž vysílají v HDTV jak Česká televize, tak i TV Nova. O tom, jakým směrem by se však mohla síť prozatím ubírat, jsme se přesvědčili v pátek.

O multiplexu 4

Multiplex 4 známý dříve jako tzv. „Céčko“ provozuje společnost Telefónica O2 Czech Republic (dříve Český Telecom). Multiplex je vlastně stále pouze v experimentálním provozu a jeho parametry se tak mohou kdykoliv měnit. Signál této digitální sítě naladí diváci v Praze, Brně, Plzni a Ostravě. Multiplex obsahuje pilotní vysílání prvního programu České televize a TV Nova ve vysokém rozlišení, které je komprimováno ve formátu MPEG-4/AVC. Zatímco ČT šíři přepočítávaný program svého kanálu, česká komerční jednička vysílá skutečné HDTV, alespoň u vybraných pořadů jako je Snídaně s Novou, Televizní noviny, Střepiny apod. Povolení pro vysílání v multiplexu C vydal 15. července 2004 Český telekomunikační úřad (ČTÚ), oprávnění platilo do 31. května 2007, ale bylo prodloužené do ledna 2008. Digitální síť byla přechodná a její místo zaujal řádný multiplex 4, který však má v současné době zpoždění se svým budováním. Nově byl zařazen do sítě také kanál O2 Info.

Multiplex 4 - definitivní pokrytí 2009

Takovéhoto pokrytí by měl dosáhnout multiplex 4 v roce 2009. Zdroj: Telefónica O2

Pokrytí obyvatelstvem

Multiplex 4 vysílá v režimu, který mu stanovuje Technický plán přechodu na zemské digitální televizní vysílání (TPP). Tabulky s termíny spouštění multiplexu 4 v dalších regionech a daty vypínání analogové televize najdete na oficiálním státním informačním webu k přechodu na digitální vysílání Digitálně.tv. Podle tabulky, která je v současné době k dispozici, má multiplex 4 vysílat digitálně v Praze, Brně, Plzni a Ostravě. Problém je však v tom, že v provozu měly být již také vysílače v Kutné hoře (od prosince 2008), Ústí nad Labem (taktéž) a Karlových Varech (od 1. ledna 2009). Po zprovoznění dvou nových vysílačů v Ostravě a Plzni může signál zemské digitální sítě 4 naladit 27,6 % obyvatel České republiky. Ve své monitorovací zprávě za prosinec 2008 to nedávno uvedl Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Pro porovnání, nejlepší pokrytí má stále veřejnoprávní multiplex České televize, který nyní může naladit 58,3 % populace ČR, následuje multiplex 2 s pokrytím 52,1 % obyvatel a multiplex 3, který je dostupný pro 45,7 % populace.

Multiplex 4 se zpožděním

Kdy budou spuštěny další vysílače multiplexu 4, je, jak již bylo řečeno, otázkou, protože společnost s novináři ohledně budování multiplexu 4 nekomunikuje a pouze sděluje, že o spuštění dalších měst se dozví včas, a to prostřednictvím tiskových zpráv. Doteď jsme se bohužel nedočkali ani jedné a o nových vysílačích v Plzni a Ostravě informovali DigiZone jeho čtenáři. V současné době intenzivně jednáme s případnými zájemci o distribuci televizního a rozhlasového signálu prostřednictvím šíření DVB-T. Termíny a lokality zatím nemůžeme zveřejňovat, avšak všechny potřebné informace oznámíme s dostatečným časovým předstihem prostřednictvím webových stránek a tiskových zpráv," sdělil přesně před měsícem mluvčí operátora tohoto multiplexu Vlastimil Sršeň na otázky serveru DigiZone.cz. V polovině prosince pak generální ředitel Telefóniky Salvador Anglada Gonzalez slíbil předsedovi Rady ČTÚ Pavlu Dvořákovi, že se multiplex 4 rozjede, jakmile budou zákazníci. Podrobnosti jsme vám přinesli v této aktualitě.

O Telefónice a její O2TV

Když nemá Telefónica O2 pro svůj multiplex 4 zákazníky, je zapotřebí se zaměřit na její IPTV produkt O2TV. A tomu se v Česku daří. Podle poslední zprávy, která je z listopadu loňského roku, tuto službu mělo předplaceno do třetího čtvrtletí 2008 přes sto tisíc abonentů, konkrétně jich bylo 108 tisíc. Bylo to o 54 procent více než ve stejném období roku 2007. O tom, že Telefónica se ke své službě hrdě hlásí, není pochyb, a to navíc do té míry, že ji upřednostňuje oproti terestrickému příjmu. Sama totiž na svém webu uvádí: Víte, že se postupně vypíná analogové vysílání ČT2?… Po vypnutí ČT2 bude rušeno i analogové vysílání ČT1, Novy TV a Primy. Důvodem je přechod na digitální vysílání na celém území ČR. Vyřešte si příjem digitální vysílaní už teď s pomocí O2 TV!. Nekřivděme Telefónice, ale při procházení jejich webových stránek jsme opravdu nenarazili na žádnou zmínku o multiplexu 4. Na druhou stranu se ale netřeba divit, proč podporovat produkt, o který není zájem, resp. nemá zákazníky?

BRAND24

O2 Info

Ukázka z vysílání kanálu O2 Info, foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Multiplex 4 jako promo O2TV?

Proč ne! Mohla by znít odpověď na tuto otázku. Zákazníci multiplexu 4 jsou totiž zdá se zatím v nedohlednu. České Radiokomunikace a Czech Digital Group si rozdělily nové i stávající televize do multiplexů 1 až 3 a jak to bude s těmi, které se teprve chystají, to je otázkou. Vysílání Febio TV a TV Pohoda je zatím také v nedohlednu, a jak to bude s Primou 2 nebo RTA ještě také nevíme. Je však jasné, že další program komerční dvojky už má jisté místo v multiplexu 2 a RTA by se moha kvůli pokrytí poohlížet spíše po síti CDG, která šíří převzaté programy Óčko a Public, s řádnou licencí vysílá pouze Z1. Do šíření převzatých kanálů (nepočítáme-li teď ČT1 a Novu) se Telefónice nechce, takže se není čemu divit, že jde na to jinak. Využila určitého mediálního ohlasu, který se kolem její sítě děl a zařadila do ní nový kanál O2 Info. Ten je jasnou propagací služby O2TV a v multiplexu 4 může nalákat ještě nové abonenty. Telefónica zkrátka zvolila jednu z nejjednodušších cest. Do doby, než se na jeho místo bude tlačit jiný program, zde tento zůstane, a ještě bude k dobru věci.

Sledujete občas programy v multiplexu 4?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).