Hlavní navigace

Jak se vyvíjí hospodaření majitele Novy po odchodu “superšéfa” Adriana Sarbu?

6. 8. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

UVNITŘ SROVNÁVACÍ GRAFY – Silný dolar sráží tržby CME, kvůli jeho kurzu tak letos zaostávají za loňským rokem. Jak situaci hodnotí analytik, který sleduje CME dlouhodobě?

Ani v druhém čtvrtletí letošního roku se společnosti CME, vlastníkovi tuzemské televize Nova, nepodařilo dosáhnout loňských tržeb. Na vině zůstává silný kurz dolaru. Zatímco výnosy CME meziročně opět klesly, firma dokázala výrazně zlepšit výsledky hospodaření a zvýšit marže. Odborníci však zůstávají v hodnocení “na zemi”, jelikož společnost zůstává silně zadlužena a svůj dluh neustále tlačí před sebou. DigiZone.cz srovnal jednotlivé kvartály od roku 2013, kdy vedení CME po Adrianu Sarbovi převzali současní generální ředitelé Christoph Mainusch (současně je generálním ředitelem tuzemské skupiny Nova) a Michael Del Nin.

Tržby CME se i nadále propadají

Kvůli silném kurzu dolaru se firmě CME propadly v prvním letošním kvartále meziročně tržby o 10,4 %. Ke zlepšení nedošlo ani v dalších třech měsících. Jak uvedla společnost v nedávno vydané oficiální zprávě, dosáhly její výnosy v druhém čtvrtletí 166,8 milionu amerických dolarů (4,1 miliardy českých korun). V loňském roce přitom CME měla v druhém kvartále tržby ve výši 192,8 milionu dolarů (4,8 miliardy korun). To znamená, že si firma v tomto oproti loňsku pohoršila o 13,5 %. Stejně jako v prvním čtvrtletí však za propadem stojí silný kurz dolaru. Pokud by kurz zůstal konstantní, výnosy by meziročně vzrostly o 8 %. Vliv silného dolaru je naprosto zásadní. Tržby v lokálních měnách zpomalují v růstu a tržby vykázané v dolarech pak dokonce klesají, protože koruna a euro meziročně v druhém čtvrtletí oslabily vůči dolaru přibližně o 20 %, potvrdil serveru DigiZone.cz Pavel Ryska, analytik J&T Banky.

Podobně jako celkové tržby dopadly i tržby za Českou republiku. Zatímco loni firma CME vykázala v Česku v druhém čtvrtletí tržby 59,3 milionu dolaru (1,5 miliardy korun), v roce 2015 se tuzemské tržby snížily o 12,1 % na 52,1 milionu dolarů (1,3 miliardy korun). Pokud by ale zůstal kurz dolaru konstantní, tržby z českého trhu by meziročně vzrostly o 9,1 %. Navzdory poklesu však zůstává z pohledu tržeb český trh dominantní. Rumunsko, které Českou republiku na čas z první pozice vytlačilo, sice mělo menší propad (o 10,9 %), v absolutní hodnotě ale výnosy z rumunského trhu zaostávají za českým, a to o 9,5 milionu dolarů (234,6 milionu korun). Nejvyšší pokles tržeb zaznamenala CME v Bulharsku, kde jí výnosy klesly skoro o pětinu a i kdyby zůstal kurz stejný, tržby by prakticky nerostly.

Tržby sice klesaly, výrazně však vzrostly marže a provozní zisk

Ačkoli se společnosti CME snížily v druhém kvartále kvůli silnému dolaru meziročně tržby, výrazně lepší výsledky vykázala v oblasti provozního hospodaření a také v hospodaření po zdanění. Provozní zisk po amortizaci a odpisech se zvýšil o 60,6 % na 36,4 milionu dolarů (898,7 milionu korun) a ztráta po zdanění se dokonce snížila o 71,8 % na 11,7 milionu dolarů (288,9 milionu korun).

Důvodů, které stojí za tímto zlepšením, existuje několik. Výsledky nebyly zatíženy nejrůznějšími mimořádnými položkami, klesly účetní odpisy a společnost CME rovněž zvýšila marže. Ta vzrostla především v České republice, kde činila EBITDA marže 46,5 %, což je nejvýše od roku 2011. Představitelé společnosti proto hodnotí výsledky kladně. Výsledky tohoto čtvrtletí předčily naše očekávání a odráží trvalé a rozsáhlé zlepšování naší činnosti. Především díky reálnému růstu výnosů na každém z našich trhů a díky silné provozní výkonnosti společnosti se OIBDA při konstantním směnném kurzu téměř zdvojnásobila v prvním pololetí tohoto roku v porovnání s odpovídajícím obdobím roku 2014, komentoval Michael Del Nin, jeden ze dvou generálních ředitelů CME.

BRAND24

Také analytici hodnotí výsledky mírně pozitivně, přehnaný optimismus ovšem brzdí. Ke zlepšení skutečně došlo. S „blýskáním na lepší časy“ bych byl opatrný, protože CME dokázala zvyšovat marže redukcí nákladů, které dříve byly zbytečně vysoké. Další zvyšování marží ale bude těžší a muselo by plynout z růstu tržeb, který bude zpomalovat, vysvětluje analytik J&T Banky Pavel Ryska. Podle Rysky budou celoroční tržby kvůli silnému dolaru nižší, provozní zisk ale vzroste díky nižším nákladům. Mohl by být za celý rok někde nad hranicí 120 milionů dolarů. Firma ale zůstane v hluboké čisté ztrátě kvůli vysokým úrokovým nákladům, upozorňuje Ryska.

Ohledně zadlužení CME stále nic nového

Stále tak platí, že se CME nedaří snižovat zadlužení a že zásadním rokem pro další vývoj bude rok 2017, kdy bude splatná většina dluhu. Analytici jsou ovšem přesvědčeni, že ani za dva roky nebude mít firma hotovost na umoření dluhu. Mohou pak nastat dvě varianty. Buď bude dluh refinancován přibližně za stávajících podmínek a firma bude pokračovat s vysokým dluhem a vysokými úroky, anebo společnost Time Warner, která je hlavní věřitel CME a zároveň hlavní akcionář, převede dluh do akcií. Druhým scénářem by se firma významně oddlužila, došlo by ale k dalšímu masivnímu naředění současných minoritních akcionářů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Podnikatel.cz. Ve svých studiích na VŠE se specializoval na hospodářskou politiku a hospodářské a sociální dějiny. Mezi jeho záliby patří sport, kultura, ekonomika a politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).