Hlavní navigace

Jak prodloužit životnost satelitů? DARPA na to hodlá přijít

28. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: DARPA
UVNITŘ VIDEO – Americká agentura spouští projekt pro případný robotický servis družic na oběžné dráze. Má v plánu výzkum skončit za méně než pět let.

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů) spustí projekt, který si klade za cíl přijít na to, jak roboticky udržovat geostacionární satelity v lepší kondici a jim prodloužit tak životnost. Napsal to slovenský deník Živé.sk s odkazem na stránky agentury.

Program se jmenuje RSGS (Robotic Servicing of Geosynchronous Satellites) a má v praxi umožnit takové operace, jako je doplnění paliva, malé opravy či dokonce výměnu některých komponent za typicky modernější. Koncept ve videu agentury DARPA, můžete vidět zde.

BRAND24

Družice nacházející se na tzv. geostacionární dráze jsou z hlediska pozorovatele umístěného na Zemi na stále stejném místě (jsou nehybné), čehož se využívá v šíření televizního signálu, v telekomunikacích, snímkování či třeba pozorování určitého území. Družice je umístěna nad rovníkem a její vzdálenost od povrchu je přibližně 35 800 km.

Nápad komunikovat pomocí geostacionárních satelitů byl podle Wikipedie poprvé veřejně nastíněn Hermanem Potočnikem v roce 1928. Významně pak byl popularizován sci-fi spisovatelem Arthurem C. Clarkem, který přišel i s dalšími zajímavými a zatím neuskutečněnými nápady. Tím nejdůležitějším se zdá být „výtah do nebe“, jinak řečeno orbitální výtah dopravující na oběžnou dráhu věci poněkud efektivněji, než jak to umí klasická raketa či raketoplán. Zda se někdy uskuteční je ovšem otázkou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).