Hlavní navigace

Jak přehrávat filmy z počítače na vaší televizi přes Wi-Fi?

4. 5. 2012
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Filmy uložené v počítači můžete jednoduše přehrávat v televizi bez jakkoliv složitého propojování obou zařízení. Ukážeme vám, jak to funguje a jaká zařízení se vám k tomu budou hodit.

Nedávno jsme na DigiZone.cz popisovali možnosti propojení počítače s televizorem tak, aby obraz a zvuk z počítače byl přenášen do televizoru. Sledovat na televizní obrazovce například filmy stažené z internetu a uložené v počítači lze však i jinak a mnohem pohodlněji. Řeč je o využití technologie DLNA a domácí počítačové sítě.

Zapomeňte na sledování stažených filmů či seriálů za počítačovou klávesnicí. Dívat se můžete z pohodlí pohovky nebo křesla na velké televizní obrazovce, což je samozřejmě mnohem pohodlnější. Není přitom nutné filmy kopírovat na USB flash disk, který připojíte k televizoru. Nebo snad dokonce vypalovat filmy na DVD a následné je přehrávat v přehrávači.

Pro přehrávání filmů a seriálů (resp. libovolného videa uloženého na pevném disku počítače) na televizní obrazovce budete potřebovat buď moderní chytrý televizor s přímou podporou technologie DLNA, nebo speciální tzv. síťový přehrávač, který tuto technologii také podporuje. Ten můžete s televizorem propojit ideálně přes HDMI rozhraní, aby bylo možné sledování videí ve vysokém rozlišení. Pro starší televizory jsou však i další způsoby zapojení.

Spojení s počítačem může být i bezdrátové

Televizor nebo přehrávač musíte propojit s počítačem prostřednictvím své domácí počítačové sítě. K vysokorychlos­tnímu internetovému připojení přes kabelovou televizi nebo telefonní linku dnes poskytovatelé běžně dodávají modem kombinovaný s routerem, což je zařízení pro vytvoření počítačové sítě. K tomuto routeru pomocí klasického kabelu pro počítačové sítě můžete připojit i chytrý televizor nebo síťový přehrávač (např. vedle stolního počítače).

UPC zákazníkům dodává router s modemem Cisco EPC3925 s podporou Wi-Fi

K televizoru nebo přehrávači však není nutné natahovat kabel. Pokud doma máte fungující bezdrátovou síť Wi-Fi a televizor nebo přehrávač podporují bezdrátové připojení k síti prostřednictvím Wi-Fi, tak se lze obejít bez kabelu. Komunikaci přes síť s počítačem je možné obstarat bezdrátově. Snadno tedy můžete přistupovat k videím i v notebooku či jiném typu přenosného počítače, pokud je v dosahu signálu sítě.

Pro konfiguraci připojení televizoru nebo přehrávače do domácí sítě nemusíte být žádný počítačový expert. Jak při připojení kabelem, tak při bezdrátovém připojení si televizor či přehrávač v drtivé většině případů opatří data pro nastavení přístupu k síti automaticky (přes tzv. DHCP server vestavěný v routeru). Pokud ne, tak je lze zadat manuálně. Pak postupujte podle návodu dodaného k televizoru či přehrávači.

Pakliže máte svou bezdrátovou síť zabezpečenou, bude vyžadováno zadání hesla (klíče) pro přístup k ní. Stejně jako když se do bezdrátové sítě připojujete s přenosným počítačem. Heslo jste si zvolili při prvotní konfiguraci své bezdrátové sítě. Kromě tohoto by vás na straně televizoru, resp. přehrávače žádné jiné „překvapení “ technického rázu nemělo potkat. Aby bylo možné přehrávat videa (filmy, seriály) uložené na pevném disku počítače, je nutné, aby na daném počítači bylo povoleno sdílení souborů v síti a soubory s videem se nacházely ve sdílené složce, ke které mají přístup ostatní počítače (a další zařízení) připojená k téže síti.

Pokud dosud nemáte síť takto nakonfigurovanou a nevíte si se sdílením souborů rady, běžte k počítači a klikněte na tlačítko Start. Následně vyberte si položku Nápověda a podpora (ve Windows Vista a Windows 7), resp. Nápověda a odborná pomoc (ve Windows XP). Poté si v nápovědě ke svému operačnímu systému dejte vyhledat heslo „sdílení souborů“, díky čemuž se dopracujete k článkům nápovědy, kde se dozvíte vše potřebné ve stručné a srozumitelné formě.

Síťový přehrávač a digitální rekordér v jednom

Na trhu je celá řada síťových přehrávačů. Pevné místo mají v portfoliu firmy Asus. Jeho momentálně nejlépe vybaveným modelem je Asus O!Play TV Pro, který byl na DigiZone.cz nedávno recenzován. Přesto si pro úplnost článku dovolím zopakovat několik základních faktů.

Asus O!Play TV Pro na první pohled vypadá třeba jako běžný DVB-T set-top-box

K síti lze Asus O!Play TV Pro připojit jak kabelem, tak bezdrátově. Fungovat bude prakticky v jakékoliv domácí síti, ale pochlubit se může i podporou vysokorychlostních sítí GLAN (s přenosovou rychlostí až 1 Gbit/s) a podporou rychlých bezdrátových sítí Wi-FI využívajících standard 802.11n (s reálnou přenosovou rychlostí až 150 Mbit/s).

K televizoru jej lze připojit pomocí HDMI rozhraní (podporuje verzi 1.4), díky čemuž je možné přehrávání videa ve vysokém rozlišení. Pokud máte starší televizor bez HDMI nebo už nemáte volný žádný HDMI vstup, tak nemusíte smutnit. Asus O!Play TV Pro podporuje také zapojení s pomocí kompozitního kabelu. V tom případě ovšem nenabídne obraz ve vysokém rozlišení. Z výbavy výstupů pak dále jistě potěší S/PDIF výstup (koaxiální + optický).

Asus O!Play TV Pro disponuje hned několika výstupy pro propojení s televizorem

Přehrávač podporuje přes padesát multimediálních formátů, takže je podobně universální jako softwarový přehrávač na počítači vybavený některým z objemných balíků kodeků pro přehrávání nejrůznějších multimediálních formátů. Kromě přehrávání videí (vč. 3D a FullHD) s podporou externích titulků umí přehrávat i hudbu nebo prohlížet fotografie. Přehrávaný obsah nemusí nutně pocházet jen z počítače.

Integrována je čtečka paměťových karet podporující karet ve formátech Secure Digital, MMC, Memory Stick a xD Picture. Přehrávat lze též obsah z flash disku nebo přenosného disku, které je možné připojit díky tandemu standardních portů USB 2.0 a jednomu vysokorychlostnímu portu USB 3.0 (SuperSpeed USB). Flash disky s podporou USB 3.0 jsou již běžně k dostání a za poměrně přijatelné ceny.

Asus O!Play TV Pro má také připravenou šachtu pro volitelnou instalaci klasického 3,5“ pevného disku. Tento typ disků se běžně používá ve stolních počítačích. Přehrávač podporuje jak disky určené pro starší rozhraní SATA II (s rychlostí až 3 Gbit/s), tak moderní rozhraní SATA III (až 6 Gbit/s). Instalace disku nevyžaduje zásah odborníka.

Asus O!Play TV Pro skrývá šachtu pro pevný disk, jehož instalaci zvládne i laik

Podporovány jsou i vysokokapacitní modely, které pojmou až 3 TB dat, což je vskutku luxusní kapacita. Multimediální obsah tedy můžete přehrávat přímo z disku uvnitř zařízení. „Nakrmit“ jej multimediálním obsahem z počítače lze prostřednictvím sítě nebo k tomuto úkolu vyčleněnému portu USB 3.0, který se díky vysoké přenosové rychlosti hodí ke kopírování či přesunu velkého objemu dat.

Ovšem pouze za předpokladu, že i váš počítač má alespoň jeden port USB 3.0 (lze je rozeznat díky modré barvě). Pokud ne, nevadí. Propojení je možné díky zpětné kompatibilitě i s portem USB 2.0, ale je nutné smířit se zhruba s až desetkrát menší přenosovou rychlostí (maximálně 480 Mbit/s namísto až 5 Gbit/s).

Interní pevný disk se hodí i pro záznam televizního vysílání, protože tento přehrávač je vybaven DVB-T tunerem, takže zároveň může sloužit i jako digitální rekordér. Zastane tedy funkci hned několika zařízení najednou: síťový přehrávač, síťové úložiště a digitální rekordér. Pokud už nelpíte na přehrávání obsahu z optických médií (tj. DVD a Blu-ray), která popravdě mají dny své největší slávy již za sebou, tak vám k televizoru stačí toto jediné zařízení pro plný multimediální servis.

Samozřejmostí je dálkové ovládání jako u kteréhokoliv jiného zařízení

Asus O!Play TV Pro též umí zužitkovat přístup na Internet prostřednictvím domácí počítačové sítě. Bohužel není vybaven klasickým webovým prohlížečem umožňujícím prohlížet libovolný obsah na webu. Spokojit se tak musíte s integrovanými funkcemi pro prohlížení fotek ze serverů Flickr a Picasa Web Albums, přehrávání videa ze serverů YouTube a DailyMotion, poslech internetových rádií nebo odběr zpravodajství prostřednictvím RSS kanálů.

Je však třeba poukázat i na slabší stránky přehrávače. Kromě zmíněné absence plnohodnotného webového prohlížeče je to vyšší náročnost na kvalitu příjmu televizního signálu. S průměrem se přehrávač nespokojí a pořízené nahrávky pak trpí nepříjemným kostičkováním. Je tedy nutné zajistit mu opravdu kvalitní signál. Viz příloha DigiZone.cz věnovaná anténám.

V recenzích jsou tomuto zařízení vyčítány nedostatky ve firmwaru, tedy ovládacím softwaru. To je však téměř všeobecný problém síťových přehrávačů, který se mění takřka v jejich základní rys. Testoval jsem asi tucet produktů od různých výrobců (Asus, LG, Western Digital a další) uvedených na trh v posledním roce a prakticky u všech jsem narazil na menší či větší nedostatky způsobené nedomyšleným firmwarem nebo prostě chybami v něm.

Přehrávání videa ze síťového úložiště

Nevýhodou přehrávání videa, resp. multimediálního obsahu z pevného disku v počítači je, že daný počítač musí být po celou dobu přehrávání zapnutý. To není vždy nejpohodlnější. V rámci domácnosti není problém představit si scénáře, kdy je to vyloženě obtěžující. Alternativní možností je přehrávání obsahu ze síťového úložiště. Pro potřeby domácností se skvěle hodí My Book Live Duo od společnosti Western Digital disponující podporou DLNA.

My Book Live Duo je skvěle vybaveným síťovým úložištěm s vyměnitelný­mi disky

Jedná se vlastně o externí disk, který se nepřipojuje ke konkrétnímu počítači, ale přímo k síťovému routeru (resp. modemu s funkcí routeru) totožným typem kabelu jako třeba stolní počítač. Data na něm uložená jsou posléze přístupná kdykoliv nezávisle na běhu kteréhokoliv počítače v síti. Výhodou je i energetická spotřeba, protože tento síťový disk spotřebuje podstatně méně energie než běžící počítač a díky nižší energetické spotřebě může být v provozu nonstop, aniž by to vaše peněženka nějak výrazněji pocítila.

V útrobách tohoto zařízení se ve skutečnosti skrývají disky dva. V prodeji jsou modely se dvěma disky o kapacitě po 2 TB nebo po 3 TB. Pomocí technologie diskových polí RAID lze kapacitu obou disků spojit a získat tak dohromady 4 TB resp. 6 TB. To je konkrétně pole typu RAID 0, které je ideální, pokud se rozhodnete My Book Live Duo používat jen pro skladování filmů stažených z internetu.

Pokud ovšem budete chtít toto úložiště využít univerzálněji třeba i pro ukládání záloh z jednotlivých počítačů v síti, hodí se spíše místo využití pole typu RAID 0 sáhnout po poli typu RAID 1. Pak máte k dispozici sice jen polovinu z celkové možné kapacity (tedy 2 TB resp. 3 TB), ovšem obsah disků se tzv. zrcadlí. V praxi to znamená, že data jsou uložena vždy na obou discích současně. Pokud jeden selže, zůstanou zachována na disku druhém a lze s nimi dál normálně pracovat.

Pak stačí kdykoliv později vyměnit vadný disk za nový (což je v případě tohoto zařízení opět velmi snadné) a jede se vesele dál. Toto řešení je nanejvýš vhodné pro ukládání dat důležitějšího významu, jako jsou třeba ony zmíněné zálohy. Zálohovat lze snadno velký objem dat nejen díky vysoké kapacitě disku (disků), ale i díky podpoře sítí GLAN s přenosovou rychlostí až 1 Gbit/s. Podporovány jsou ovšem i stále ještě v domácnostech běžnější sítě s přenosovou rychlostí maximálně 100 Mbit/s.

Jestliže se vám zdá, že kapacitu úložiště My Book Live Duo nevyužijete a nemáte potřebu chránit uskladněná data popsaným zrcadlením (což třeba u filmů stažených z internetu opravdu není nutné, protože si je kdykoliv můžete stáhnout znovu), tak si je tu možnost pořídit si úložiště My Book Live (bez přídomku Duo).

My Book Live je zjednodušenou verzí úložiště My Book Live Duo

My Book Live je rovněž síťové úložiště, v jehož útrobách je ovšem jen jeden pevný disk o kapacitě 1 TB, 2 TB nebo 3 TB. Jde o cenově dostupnější řešení, které kromě možnosti ochrany dat zrcadlením má všechny funkce dražšího řešení My Book Live Duo (včetně podpory sítí GLAN).

Co by vás ještě mohlo zajímat

Technologie DLNA se neomezuje jen na přehrávání multimédií prostřednictvím televizoru. Díky DLNA lze multimediální obsah uložený v osobním počítači nebo síťovém úložišti přehrávat i v celé řadě chytrých telefonů, kapesních přehrávačů a moderních tabletů s přístupem do místní sítě. Můžete si tak třeba dopřát relaxaci ve vaně s příjemně horkou vodou při sledování zajímavého filmu nebo oblíbeného seriálu na displeji mobilního zařízení.

Jistou formou alternativy k DLNA je technologie AirPlay, kterou ve svých výrobcích používá společnost Apple. Díky bezplatné aplikaci iTunes lze bezdrátově přehrávat multimediální obsah z počítače (ať už s majoritním systémem MS Windows nebo s minoritním systémem Mac OS X) prostřednictvím televizoru. Nutný je k tomu však speciální set-top-box jménem Apple TV, který propojíte s televizorem disponujícím ideálně HDMI vstupem.

Apple TV se může pochlubit nejen skvělou funkcionalitou, ale i elegantními křivkami

Pak můžete do televizoru prostřednictvím Apple TV přenášet přes Wi-Fi multimediální obsah také z mobilního telefonu iPhone, tabletu iPad či přehrávače iPod Touch. V rámci této technologie lze také využít chytrou krabičku AirPort Express k bezdrátovému přehrávání hudby v libovolném přehrávači s odpovídajícím vstupem (AirPort Express má 3,5mm výstup pro minijack), jak z počítače, tak ze jmenovaných mobilních zařízení značky Apple.

BRAND24

Pokud jste fanoušky „jablečných“ výrobků a nemáte problém sáhnout hlouběji do kapsy, můžete si více o technologii AirPlay přečíst na webu společnosti Apple. Začít doporučuji na stránce zákaznické podpory vysvětlující co, odkud a kam můžete přenášet za účelem přehrávání.

Foto: PR zastoupení výrobců anebo distributorů pro Českou republiku

Jak nejčastěji sledujete filmy či seriály stažené z Internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).