Hlavní navigace

Jak funguje kabelová televize I.: Základní údaje a historie

13. 11. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Kabelová televize neodmyslitelně patří k digitálnímu světu a je jako služba poměrně dosti oblíbená. Právě proto jsme pro vás po seriálu o satelitním vysílání připravili třídílnou sérii článků o kabelovkách a jejich fungování. V jednotlivých dílech se dozvíte o historii a vývoji kabelových televizí v České republice, o stavbě jejich sítí a o zařízeních, která se pro vysílání kabelové televize používají. Konkrétně v dnešním díle se budeme zabývat podstatou kabelové televize, její historií a vývojem.

Co je to kabelová televize?

Označení kabelová televize (CATV) se používá pro komerční účely. Označuje se tak technologie přenosu obrazu a dat přes kabelové rozvody. Hlavním účelem je poskytnout zákazníkovi větší množství programů a bohatou nabídku širokopásmových datových služeb. Jako médium se v rámci kabelové televize využívá koaxiálních kabelů a optických kabelů. O jednotlivých kabelech a sítích se podrobněji rozepíšeme v příštím díle tohoto seriálu. Mezi služby, které lze poskytovat prostřednictvím sítí kabelové televize, patří klasický analogový přenos televizních a rozhlasových programů či jeho obdoba, a to přenos digitálního video signálu (DVB-C).

Digitální přenos televizních programů má oproti staršímu analogovému bráškovi hned několik výhod, mezi něž patří možnost přenášet v síti daleko více programů stejné kvality jako klasické vysílání díky digitální kompresi, nižší náchylnost na rušení programů (obraz nezrní, apod.) a další doprovodné služby (EPG, Video-On-Demand, atd.) Ale na druhou stranu samozřejmě i některé nevýhody. Hlavními nevýhodami u digitálního kabelového příjmu jsou nutnost používat set-top-box a kostičkování obrazu při velkém rušení signálu. Dalšími službami DVB-C může být např. přenos nekomprimovaného audio záznamu v CD kvalitě, telefonní služby, videokonference, homebanking, počítačové sítě, elektronické hry, telemetrie a samozřejmě různé internetové služby.

DVB-C - EPG

Ukázka doprovodné služby digitální kabelové televize: elektronický programový průvodce (EPG)

Historie kabelové televize ve světě…

Kabelové sítě byly původně stavěny tam, kde např. z geografických příčin nebylo možné vysílat terestriálně. Signál se tedy rozváděl pomocí koaxiálních kabelů ze společné antény, která byla umístěna na vhodném místě (např. na vyvýšeném terénu), do jednotlivých domů. Sítě byly a jsou primárně určeny pro přenos televizního signálu. První kabelové televize vznikly na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století v amerických státech Pensylvánie a v Oregon (již začátkem čtyřicátých let ale kabelovou televizi plánoval tehdejší německý kancléř Adolf Hitler). V sedmdesátých letech přišel velký boom satelitního vysílání, proto se zvýšila nabídka v sítích kabelových operátorů o satelitní programy. To vedlo k velkému zájmu o služby kabelové televize. Roku 1995 představila společnost Cablevision pilotní program „Access Plaza“, což byla kombinace hardwaru a softwaru umožňující uživatelům surfovat po Internetu, získávat zpravodajství a provádět homebanking.

Region ČR celá mapa

Kdo nabízí digitální kabelovou televizi v Česku?

Zajímá vás, které společnosti v České republice provozují digitální kabelovou televizi, jaké jsou jejich programové nabídky a ceníky služeb? Jak vlastně digitální kabelová televize funguje a které přijímače divák potřebuje? Které firmy v tuzemsku nabízejí tuto službu vzduchem, tedy bez kabelu? Navštivte stálou přílohu serveru DigiZone.cz Digitální kabelová televize v České republice.

… a v České republice

DVB-C - modem

V současné době působí na českém kabelovém trhu několik desítek společností. Mezi největší na trhu jednoznačně řadíme společnost UPC Česká republika, která je dále následována firmami Self servis, Rio Media, respektive F. C. A. a Elsat. Existuje ale i spousta menších společností, jmenujme například SATT, Konsat, Kabelová televize CZ a další. Ještě před rokem byla situace na trhu poněkud jiná. Česká UPC byla i tehdy kabelovou jedničkou, ale následovala ji společnost Karneval Media, kterou později sama UPC zakvizovala. Společnost Karneval Media vznikla v roce 2004 fúzí společností TES Media a Intercable CZ. UPC v této době začala provozovat internetové služby, ovšem prozatím jen na síti bývalé společnosti Dattelkabel. Postupně začala tyto služby provozovat i na dalších sítích.

BRAND24

TES Media také svého času začala některé sítě modernizovat a provozovat internetové služby. Stejně tak konala i společnost Intercable CZ, ovšem nenabízela internetové služby, ale jen datové (telemetrie, telekonferenční služby apod.). S masovým zaváděním internetu na svých sítích začala až společnost Karneval. Karnevalu také patří prvenství v zavádění digitální kabelové televize DVB-C. Digitální kabelové televizní služby spustila v roce 2006. Dále se začaly objevovat i telefonní služby, a to jak v síti Karnevalu i UPC. UPC byla v zahájení provozu této služby rychlejší, a patří jí tak v této disciplíně první místo.

Fotografie: autor, archiv společnosti Self servis

Uvítali byste podobný seriál i na téma "Jak funguje IPTV"?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).