Hlavní navigace

Ivan Hronec: Já chci za Nonstop Kino HD...

13. 4. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Generální ředitel filmové distribuční společnosti SPI International Ivan Hronec prozradil DigiZone.cz podrobnosti o chystaném programu Nonstop Kino HD, který jako první nabídne v České republice filmy ve vysokém rozlišení. Jací televizní diváci se ho dočkají? Kolik za něj zaplatí? A na kolik filmů se mohou těšit? Přečtěte si podrobnosti o letošním příchodu HDTV do Česka.

Už víte, kdy program Nonstop Kino HD v Česku odstartuje?

Stanice bude mít dvoufázový start. Testovací provoz a náběhová fáze proběhne v dubnu a květnu. Ostrý provoz začne velmi pravděpodobně v létě nebo v září.

Na jakých platformách se diváci programu dočkají

Ivan Hronec 1

Kde všude se program v květnu objeví?

Dnes máme dohodu pouze s optickými providery, resp. s kombinací optických sítí a jejich dosahu ke koncovým uživatelům. Jedná se o firmy jako Pro-zeta nebo SELF net.

Zatím jde tedy pouze o IPTV?

Nabídka je v rámci IPTV a toho, co uvedené firmy dokáží dodat svým koncovým uživatelům.

Pro koho dalšího je Nonstop Kino HD připravené?

Určitě jde o všechny, kteří jsou HDTV ready. Předpokládám, že to jsou všechny telekomunikační firmy, poskytovatelé IPTV a optické společnosti, které jsou schopné dodat signál ve vysokém rozlišení k zákazníkům.
Zatím máme jediný head-end v datovém centru SITEL v Bratislavě. Přepojíme ho i do pražské pobočky stejné společnosti a center Data House ve Varšavě a v Budapešti.

Ivan Hronec 2

A co satelit? Kdy tam se program objeví?

Zatím můžu říct jen tolik, že intenzivně jednáme se třemi satelitními poskytovateli, kteří pokrývají středoevropské teritorium.

Jednali jste i s kabelovými společnostmi?

Jediný, kdo je podle mých informací připravený na HDTV, je Karneval / UPC. Jednáme spolu, hovoříme. Předpokládám, že v balíku HD programů, který chce tento kabelový operátor spustit letos na podzim, diváci naši stanici najdou. Nonstop Kino HD je neoficiálně už součástí tohoto balíku.

Filmová nabídka a programové schéma

Kolik filmů nabídne Nonstop Kino HD při svém startu?

V testovací fázi bude mít program 40 filmů v HD. Zatím jich je tam pět, za týden už jich bude deset a do závěru testu 40. Brzy po ostrém startu se nabídka rozšíří na 100 filmů.

Tyto filmy se budou například opakovat během týdne?

Základem programové nabídky HD verze programu budou filmy z „obyčejného“ Nonstop Kino. HD bude trochu upravené tím, že tam budeme promovat také kino distribuci a DVD distribuci. Všechny obsahy, které jsou v HDTV, H.264 kvalitě, se tu objeví.
Problém programového nasazení tkví v tom, že nemáme v současnosti k dispozici HD master pro všechny naše filmy, na které máme licenci. Mastery musíme proto nejdřív fyzicky donést, stáhnout, synchronizovat a pak je nasadit.
Rozdíl bude od počátku v tom, že nabízíme HD kvalitu. Pro programové kvality je zatím Nonstop Kino HD součástí balíčku Nonstop Kino SD. Postupně, jak budeme dodávat programovou strukturu, se bude „hádéčko“ vyrovnávat s „esdéčkem“.

Půjde každopádně o standardní program, ne o nějaké Video on Demand?

Ne, půjde opravdu o klasický program. Máme licenci na Nonstop Kino HD, což je první HD filmový kanál ve střední Evropě.

Rozlišení HD programu

Plánujete HD kvalitu 1080i (prokládanou) nebo 1080p (plnou)?

1080i.

Nepůjde tedy o tu maximální HD kvalitu?

My máme alternativy obou dvou. Musíme se rozhodnout – i na základě porad s našimi klienty a partnery -, kterou nakonec zvolíme. Ale podle všeho to bude 1080i.

Jak náročný by byl pozdější přechod na 1080p?

Na to vám zatím bohužel neumím odpovědět. Teď budeme rádi, když program v 1080i spustíme. Co chceme nabídnout, to je formát H.264 a zvuk Dolby Digital 5.1.

Nonstop Kino HD

HDTV logo
Program s vysokým rozlišením 1080i a zvukovým doprovodem Dolby Digital 5.1 je určený pro diváky v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Ještě v roce 2007 nabídne 100 filmů v kvalitě HD. Bude postavený na již fungujícím programu Nonstop Kino, který nabízí 300 filmů a vysílá 24 hodin denně.

Rozhodnutí RRTV o udělení licence programu Nonstop Kino HD [PDF, 174,5 kB]

Povíte nám cenu…

Kolik Nonstop Kino HD bude diváky stát?

Nechci dnes o ceně hovořit. Ale rozhodně to bude jedna z nejkompetitiv­nějších cen pro toto teritorium. Ani se nepřiblíží cenám, které si dnes lidé připlácejí za prémiové SD kanály. Můžu už tu cenu říct? Já myslím, že zatím ještě ne.

Ani orientačně? Desítky korun? Stovky korun?

Chceme udělat balíček SD programů (Filmbox, Nonstop Kino) + Nonstop Kino HD. Tento balíček obsahující HD kvalitu by neměl přesáhnout … [několikavteřinové váhání] … Nemůžu to říct, protože já mám svoje peníze založené na tom, že si distributor, můj distributor, přidává na programy svoji marži. To je jako byste se mě zeptal, za kolik si divák koupí Nonstop Kino SD dneska například u Karnevalu.

Dobře. A co holá cena bez marží. Ani tam nemůžete být trochu konkrétnější?

Já chci za náš program 200 korun.

A na ně se pak nabalí marže?

Ano. Není to cena, kterou bude platit za Nonstop Kino HD konečný uživatel. Je to minimální suma, jakou bude provozovatelům účtovat SPI.

200 korun bude cena za celý balík?

Ne. Balík ještě neprodáváme. Zatím prodáváme Filmbox SD, Nonstop Kino SD a jednáme o tom, jaká bude cena pro „hádéčko“. 200 korun se tedy týká samostatného programu Nonstop Kino HD. Závisí ještě na tom, za jakou cenu se rozhodne tento program prodávat divákům distributor. Pokud si plánuje účtovat přes 400 korun, bude muset polovinu odevzdávat nám. Když by ho tedy někdy chtěl nabízet za 800, nám připadne 400 korun.

Lákadla a internetová půjčovna

Máte nějaké filmy, na které byste chtěl diváky nalákat?

Bude to například Alexandr Veliký nebo Bratři Grimmové. Náš marketing je založený na tom, že všechny filmy, které dáváme do kin, se objeví na Nonstop Kino HD.

Provozovatel internetové půjčovny Kinománia, Alef Nula, uvažuje o tom, že by některé filmy nabídnul dříve, než se dostanou do kin. Jak jste k tomu jako partner nakloněni?

Jsem k tomu nakloněný velmi. Ale jen potud, když mám na film práva. Nejsem producent. Nakoupím práva od producentů a my se snažíme dostat od nich práva i pro internet. Myslím, že když to prolomí jeden velký film – a velmi pravděpodobně to bude Harry Potter, který se postaví čelem k internetovému spouštění filmů -, já to budu podporovat.
Dnes je ale standardně odskok od filmů v kinech následující. Po šesti měsících od premiéry v kině jde film na video, za dalších šest měsíců se dostane na placené televize (většinou HBO), pak přicházejí naše programy jako Nonstop Kino (HD), dál pokračují normální televize jako Nova, Prima a ČT – to už bývá dva roky po premiéře, aby se nakonec vrátily do Filmboxu.

Jste tedy ochotni zavedený řetězec nějak narušit?

BRAND24

Já bych rád dosáhl alternativy, že po uvedení v kinech – ale určitě ne přímo, hned, spíš po měsíci až dvou – by se film mohl objevit na nějakém speciálním internetovém portálu jako Video on Demand. Šest měsíců je pak standard, kdy uvolňujeme filmy pro tento typ distribuce už dnes.

Fotografie: SPI International

Jakou koncovou cenu jste ochotni za Nonstop Kino HD zaplatit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).