Hlavní navigace

Itálie poprvé otestuje mobilní televizi ve standardu DVB-SH

19. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
19. 12. 2007

Společnost Alcatel-Lucent, mobilní operátor 3Italia a italský veřejnoprávní vysilatel RAI oznámili, že společně zahájili testy televizního vysílání pro mobilní telefony za využití standardu DVB-SH. První zkušební provoz, který se v Itálii uskuteční, probíhá v severoitalském Turíně. První fáze testování skončí v březnu příštího roku a cílem je především ověřit technické vlastnosti. Důraz budou společnosti klást na počet šířených televizních programů a současně i jejich kvalitu.

Standard DVB-SH (Digital Video Broadcasting-Satellite services to Handhelds) představil Alcatel-Lucent letos v únoru na kongresu 3GSM ve španělské Barceloně. DVB-SH je dalším vývojem DVB-H a slibuje větší efektivitu i lepší příjem. Jde o technologii, která slučuje vysílání přes satelit v pásmu S a zemské vysílače. O DVB-SH zatím velcí poskytovatelé služeb televize v mobilu neprojevili, což je podle Alcatelu-Lucent také jeden z největších problémů. Například finská Nokia, která stojí za standardem DVB-H, předpovídá, že právě zemské vysílání pro mobilní telefony ve standardu DVB-H se stane celosvětově používaným.

BRAND24

Alcatel-Lucent zabezpečí pro technické testy DVB-SH zařízení, síťové plánování a také technickou podporu. Mobilní sítě má na starosti 3Italia, díky nim budou pokryty vnitřní prostory budov v Turíně, zatímco venkovní příjem zabezpečí vysilatelé RAI a Raiway. Poskytovatelé mobilních telefonů zatím ještě nebyli vybráni, největší zájem mají společnosti Sagem a Samsung Electronics.

Zdroj: Cellular News

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).