Hlavní navigace

Irena Zatloukalová: Seznam.cz TV sází na doporučovaný obsah

13. 6. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Seznam.cz
Z článků na toto téma a také z vašich dotazů a připomínek v diskusích vyplynulo ještě pár otázek, na které bylo třeba se zeptat. Snad pomohou v tom nejdůležitějším: „proč je to uděláno právě takto.“

Na otázky nám odpověděla Irena Zatloukalová, tisková mluvčí Seznamu.cz, která také vede celý tým komunikace a mimo jiné se stará o celkový obraz Seznamu v médiích.
Pojďme na to…

K tématu: Chcete sledovat Seznam na DVB-T? Základem bude Smart TV

Proč jste se rozhodli pro formu televizní DVB-T stanice s technologií HbbTV?

Odpověď se pokusím vzít z jiného konce a kapku obšírněji. Na podzim roku 2013 jsme se pustili do radikální proměny služby Stream.cz. Zcela jsme ustřihli uživatelská videa a začali se plně soustředit na vytváření profesionálního obsahu. Myslím, že nemusím připomínat, jak se nám od té doby začala tato koncentrace na profi obsah vyplácet. Jen pro ilustraci – v roce 2013 jsme uvedli cca 21 premiér nových pořadů týdně. Letos už jsme na číslu 53 premiér, tedy nových epizod týdně. Obsahu je tedy čím dál tím více a naši diváci tráví mnohem více času jeho sledováním. A když vyrábíte dobrý obsah, který navíc sbírá nejedno ocenění (od Českého lva až po ceny za popularizaci vědy), přirozeně jej chcete dostávat k co nejvíce lidem. A jak uváděl i Pavel Zima v tiskové zprávě – jsou seriály, které by na televizních obrazovkách neměly chybět. A my jsme hledali cestu, jak je tam elegantně dostat.


Seznam.cz

A nestačily by na to aplikace pro chytré televizory a další na internet připojená zařízení?

Aplikaci Stream.cz pro chytré televize Samsung a LG máme více než rok. Na konci letošního dubna jsme přidali aplikaci pro Android TV a Apple TV. Počty epizod v televizních aplikacích sice neustále rostou, ale věříme, že potenciál v televizích je pro náš obsah mnohem větší. Domníváme se totiž, že v současné době je pro lidi hrozně složité si televizní aplikaci v menu televizoru stáhnout. A pokud už si lidé dají tu práci a aplikaci si stáhnou, když přijdou domů a přepínají mezi nabídkou klasických televizních kanálů, je pro ně náročné si vzpomenout, že mají někde staženou nějakou aplikaci, která by je mohla bavit. Proto, i když je chytrých televizí v ČR dostatek, lidé je stále nevyužívají naplno.

A v tomto kontextu už snad dává větší smysl první citace Pavla Zimy v tiskové zprávě: Hledali jsme způsob, jak zjednodušit přístup k internetovému obsahu přímo přes televizní obrazovky. Chtěli jsme vymyslet, jak se na internet přepnout stejným tlačítkem, jímž se na televizním ovladači přepínají programy. A přesně tohle Seznam.cz TV umí.

Jak byste charakterizovali Seznam.cz TV? Je to televizní stanice, VoD nebo něco zcela jiného?

Jde o internetové vysílání pro chytré televizory, které realizujeme skrz HbbTV aplikaci. Takže pokud chcete být technicky přesný, pak jde o HbbTV aplikaci, ke které jsme našli elegantní způsob jejího snadného spuštění díky využití terestriální sítě. Je to netradiční způsob, ale věříme, že dává smysl.

K tématu: Stream.cz zakoupil práva na sitcomy BBC

Proč jste do středy použitou technologii HbbTV prakticky nikde neuváděli? A už vůbec jste ji neuváděli na úvodní obrazovce v DVB-T vysílání. Mnohé by to divákům při spuštění vysílání objasnilo…

Tady vám musím oponovat. To, že pro spuštění našeho internetového vysílání potřebujete chytrou televizi s podporu HbbTV připojenou k internetu a zároveň připojenou na televizní anténu, uvádíme všude – v perexu tiskové zprávy, na stránkách www.seznam.cz/tv i na stránce www.seznam.cz/jaknaladit.

Důvodů, proč se diváci na zmiňovanou úvodní obrazovku dívají, může být navíc celá řada (příjem přes STB, stará televize, televize bez aktivovaného HbbTV atp.). Cítili jsme, že k vysvětlení takto zamotaného problému bude lepší diváky primárně směrovat na microsite, která vše vysvětluje lépe a do hloubky.

Vzhledem ke zpětné vazbě, kterou dostáváme, zvětšujeme písmo oznámení a drobně měníme textaci, která běží na obrazovkách. Konkrétně pak na „Seznam.cz se nechce spustit? Stačí mít TV s technologií HbbTV a internet. Mrkněte na www.seznam.cz/jaknaladit“.

Poznámka B. H.: Změněna byla ve středu 8. června, služba byla spuštěna 31. května 2016


Autor: Seznam.cz

Z jakého důvodu jste ve vaší aplikaci HbbTV rezignovali na jakoukoli možnost třídění, vyhledávání či filtrace videí?

Aplikaci samotnou jsme vyvíjeli déle než půl roku a měla mnoho podob, prošla mnohými testováními. Po řadě uživatelských testů jsme se rozhodli, že takto jednoduchá forma bude pro spuštění nejlepší. Nyní měříme, na co diváci klikají, jak se v aplikaci chovají, sbíráme zpětnou vazbu a budeme zvažovat, které funkce přidáme či naopak nepřidáme. Zároveň také pracujeme na tzv. doporučování obsahu. To znamená, že bychom divákovi měli být schopni naservírovat obsah ušitý na míru bez nutnosti nějakého dalšího nastavování. Takže do budoucna by mělo platit, že když si televizi zapnete, poběží vám jen ten obsah, který by vás mohl zajímat a bavit. Čím více se budete na naše internetové vysílání dívat a vybírat si, jaké pořady chcete vidět, tím lépe vám budeme schopni poskládat program na míru. To tedy znamená, že doporučování obsahu, kterému se v Seznam.cz poslední rok intenzivně věnujeme, plánujeme používat i pro naše internetové vysílání pro chytré televizory, nebo chcete-li v HbbTV aplikaci.

K tématu: Jaká je Seznam.cz TV? Svá a pro mne neuchopitelná

A v praxi to bude vypadat jak?

Celý příběh je za nás snadný: Když na Seznam.cz televizor přepnete, pustí se vám nejnovější epizoda, kterou pro vás aktuálně máme. A pokud se vám nelíbí, můžete si přepnout na další díl. Pokud chcete sledovat něco konkrétního, pak také můžete. Dlaždice s pořady jsou poskládány tak, abychom začínali jednak dětským obsahem (protože víme, že je v současné době jedním z nejvíce spouštěných právě v našich aplikacích Stream.cz pro chytré televizory) a poté hranými seriály, na které navazují pořady poskládané tak, že ty divácky sledovanější jsou výše.


Autor: Seznam.cz

Na koho vlastně vaše HbbTV vysílání míří?

Na kohokoliv, kdo se chce pohodlně dostat k našemu obsahu v televizním přijímači. Tedy i na ty, kdo by si jinak svoji televizi k internetu nepřipojili, nebo nejsou zvyklí hledat, zda v menu televize nepřibyly nějaké další aplikace, které by je mohly zajímat.

K tématu: Stream.cz chystá několik nových pořadů

Můžete prozradit nějaké plány do budoucna?

BRAND24

Doporučování obsahu jsem už zmínila výše. A také jsme již řekli, že budeme postupně přidávat i další videoobsah. Internetové vysílání tedy nebude jen pro pořady Stream.cz.

Děkuji za rozhovor a přeji šťastnou ruku při výběru nových funkcí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).