Hlavní navigace

IQ do každé domácnosti

2. 5. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Loxone
Díky novému systému Loxone Air uděláte v cuku letu z každé domácnosti tu chytrou. Jaké jsou v tomto směru možnosti, bychom vám teď chtěli ukázat.

O tomto systému jsme se už zmínili v krátké aktualitě hned při jeho uvedení na počátku dubna (viz zde). Nyní už ve spolupráci s výrobcem přinášíme podrobnější informace, nicméně základem je to, co bylo řečeno v aktualitě – systém chytrého bydlení Loxone Air je určen pro použití v rámci již hotové elektroinstalace. Tedy v okamžiku, kdy už opravdu bydlíte a je jedno, zda jste rekonstruovali, postavili nově nebo se prostě jen přestěhovali někam do starší zástavby. Bez drátů, bez kopání a sekání můžete tak mít chytrou domácnost kdekoli a kdykoli. A díky bezdrátovému řešení, které systém používá, jsou jednotlivé prvky velice operativně nasaditelné. Díky způsobu komunikace, vydrží dlouho na baterie (např. hlavice k topení) a díky technologii MESH (jde o tzv. topologii sítě, tj. o to, jak je navržena) nabídne Loxone Air dosah v podstatě kamkoli. Roste totiž s každým zapojeným prvkem. Ten mj. funguje i jako síťový opakovač.

Doplnit bychom měli ještě to, že Loxone Air lze využít dvěma způsoby:

  • buď vytvoříte čistě bezdrátový systém složený z Miniserveru, Air Base a napojených prvků, 
  • nebo ho použijete pro rozšíření stávajícího drátového systému s Miniserverem na který napojíte Air Base a další potřebné bezdrátové prvky.

Vznikne tak systém kombinovaný.

V praxi je to přece jen složitější než na obrázku, ale produkty navržené přímo pro Air se prý velice jednoduše instalují a sami se v systému registrují.
Autor: Loxone – implementace

V praxi je to přece jen složitější než na obrázku, ale produkty navržené přímo pro Air se prý velice jednoduše instalují a sami se v systému registrují.

Vlastnosti v bodech

Loxone u svého bezdrátovému systému chytré domácnosti Air uvádí následující výhody:

  • díky bezdrátové komunikaci se může nasadit kdykoli a kdekoli, vždy jen s minimálním zásahem do obytných prostor;
  • díky způsobu komunikace a použitému druhu sítě můžete počítat s nízkou spotřebou napojených zařízení;
  • jednotlivé prvky sítě mezi sebou komunikují obousměrně, každé bezdrátové zařízení může signál přijímat i odesílat a zároveň slouží i jako opakovač; 
  • kdykoli je možné systém rozšířit, a to bez nutnosti sekání do stěn apod. 
  • použita je síťová technologie typu MESH

Autor: Loxone

Jednoduché schéma systému Loxone Air. Jednotka Air Base je napojena přímo na srdce systému – Miniserver.

Bezdrát jako základ

Jak už bylo řečeno, základem Loxone Air je komunikace přes bezdrátovou síť pracující s topologii MESH na frekvenci 868 MHz. Nepředstavujte si to ale jako Bluetooth, či Wi-Fi. Tato síť komunikuje jen v okamžiku potřeby, což je vcelku minimálně. Komunikuje tehdy, když je třeba něco ohlásit, je třeba něco vyřešit, nebo vznést dotaz typu „jakou tam máš teplotu?“. Impulsy jsou velice krátké, jakoby zhuštěné a navíc kvůli případnému zásahu zvenčí zabezpečené (šifrované).

Části na kterých se vše staví, se jmenují: Loxone Air Base Extension a Loxone Miniserver. To první představuje rozhraní mezi Miniserverem a prvky systému Air, to druhé je opravdu malý server, který obstarává řízení a vyhodnocování událostí jako takové (psali jsme o něm zde).

Jednotlivé prvky systému, které napojíte na tyto dvě základní části se povětšinou neinstalují klasickým způsobem, resp. instalují, ale jen jako Plug & Play, takže se pouze zasunou do zásuvky s 230 V a přihlášení, resp. registrace, na základní jednotku proběhne automaticky. Jde o tzv. Air produkty, tedy výrobky speciálně navržené pro Loxone Air.

Jiným případem jsou chytré hlavice topení (viz dále), které je třeba v Loxone Config zaregistrovat ručně. Verze přímo pro Air je ale už v přípravě.

Díky tomu, že každé bezdrátové zařízení může signál jak přijímat, tak odesílat a navíc slouží jako síťový opakovač, může být rozsah bezdrátové sítě značný a každé nové zařízení ho vlastně zvětší, resp. také síť zkvalitní. Rovněž uvedení do provozu je snadné a velice rychlé, a to i díky tomu, že se převážně používají komponenty od jednoho výrobce.

Mimochodem pokud se ptáte, zda pro průchod mezi typicky železobetonovým stropem potřebuje nějaký speciální člen s drátovým propojením, tak nikoli. Schody, resp. prostor kolem nich, prý vše zvládnou a stačí tam jen nainstalovat dva bezdrátové členy…

Stmívač navržený speciálně pro Loxone Air dovoluje i vytvoření sofistikovaných barevných scén, které můžete – stejně jako vše ostatní – ovládat přes aplikaci v mobilu.
Autor: Loxone

Stmívač navržený speciálně pro Loxone Air dovoluje i vytvoření sofistikovaných barevných scén, které můžete – stejně jako vše ostatní – ovládat přes aplikaci v mobilu.

Prý nízká spotřeba, ale zatím bez bližších parametrů

Jednotlivé prvky systému jsou napájeny buď tradičně přes elektrickou síť 230 V, nebo baterií. Díky tomu, že vytvoření bezdrátové sítě vyžaduje jen malé množství energie, díky tomu, že se komunikuje vysloveně jen občas a také díky tomu, že bezdrátové zařízení má v režimu spánku nízkou spotřebu, mohou zařízení pracující s akumulátorem vydržet dlouho. Jak dlouho, to jsem bohužel nezjistil, resp. české zastoupení Loxone to zatím neví, což je vzhledem k tomu, že jde o naprosté novinky pochopitelné. Nicméně stmívač světel RGBW 24V Dimmer Air (viz dále) má udávanou spotřebu <150 mW.

Příklad instalace Loxone Air v obývacím pokoji. Vyhodnotíte spotřebu každého napojeného spotřebiče, vše také například můžete centrálně vypnout. Právě takovéto „odchodové tlačítko“ je hodně užitečnou funkcí.
Autor: Loxone

Příklad instalace Loxone Air v obývacím pokoji. Vyhodnotíte spotřebu každého napojeného spotřebiče, vše také například můžete centrálně vypnout. Právě takovéto „odchodové tlačítko“ je hodně užitečnou funkcí.

Základní prvky systému Loxone Air

Pokud počítáme s Miniserverem jako nutným prvkem jak pro drátový, tak bezdrátový systém chytrého bydlení od Loxone, pak v případě bezdrátového Air se další jednotka bez které se nelze obejít, jmenuje Air Base (někdy se také nazývá Air Base Extension či Air Gateway).

Podívejme se nyní na její základní možnosti a také na zatím dva uvedené prvky systému Air – chytrou zásuvku Smart Socket Air a stmívač světel RGBW 24V Dimmer Air. Další produkty mají následovat a počítá se i s uvedením chytrých hlavic pro topení. Ty jsou momentálně suplovány kompatibilní technologií Enocean napojenou ovšem přímo na Miniserver, resp. jdoucí přes prostředníka zvaného Enocean Extension. Jelikož ale Miniserver vyhodnocuje vše, včetně signálů jdoucích od Air Base, není to vlastně nic proti ničemu.

A ještě poznámka: nastavení systému a napojených komponent (pokud je zapotřebí) se provádí přes software Loxone Config.


Autor: Loxone

Parametry Loxone Air Base Extension

Air Base Extension zajišťuje rozhraní mezi řídícím členem (Miniserver) a členy výkonovými (např. chytrá zásuvka).

  • možnosti připojení: až 128 senzorů a až 128 výkonových členů
  • stupeň krytí: IP20
  • počet zabraných modulů v rozvaděči: 2 
  • napájení: 24 V, max. příkon 6 mA
  • rozměry: 34×85×49 mm

Autor: Loxone

Parametry Smart Socket Air (chytrá zásuvka)

Chytrá zásuvka umí řídit jakýkoli do ní připojený spotřebič, a to jak manuálně, tak časově či v závislosti na nějaké události. Může jít o opravdu libovolný spotřebič – lampu, televizor, pračku či třeba dobíječku baterií.

Funguje jako spínatelná bezdrátová zásuvka s možností ovládání přístroje na dálku a například i s vyhodnocením výkonu a spotřeby (informace jsou snímány každých 5 minut). Navíc má vestavěný teplotní senzor, takže zvládne sledovat pokojovou teplotu a podělit se následně o případné statistiky. Funguje pro rozpětí teplot od –20 do 50 °C.

BRAND24

  • napětí: 85 – 265 V
  • max. spínaný výkon: 16 A
  • stupeň krytí: IP20
  • spotřeba elektrické energie: <500 mW

Autor: Loxone

Parametry RGBW 24V Dimmer Air (stmívač světel)

Stmívač světel je určen pro ovládání LED světel a vytváření nejrůznějších světelných scénářů, takže je umí více než jen zapnout, vypnout, či utlumit. Poradí si jak s 12, tak 24 voltovými LED pásky typu RGBW, tedy s regulací barev jako takových, v maximální délce 30 m. Vedle verze pro systém Air, je k dispozici i „drátová“ verze pro novostavby.

  • napájení: 24 V
  • výkon/kanál: 50 W (2,1 A), výstupní kanály mohou být propojeny do jednoho kanálu pro vyšší výkon
  • spotřeba: <150 mW
  • provozní teplota: 0 – 55 °C

Stavíte, přestavujete, stěhujete se? A počítáte se zavedením chytré domácnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).