Hlavní navigace

IPTV začne Britům příští rok nabízet nejen TO2, ale i Orange

19. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
19. 12. 2007

Hned dvě společnosti začnou ve Velké Britániii v příštím roce poskytovat televizní vysílání přes pevnou telefonní linku (IPTV). Telekomunikační operátor Orange měl sice provoz IPTV spustit ještě letos, ale nyní oznámil, že start nové služby odkládá na příští rok. Krátce poté společnost Telefónica O2 uvedla, že hodlá vstoupit na trh britského IPTV, a to také v příštím roce. Britové si tak budou moci vybrat mezi čtyřmi poskytovateli IPTV.

Společnost BT Vision dosáhla v minulém týdnu se svým IPTV v Británii zajímavého milníku, když překročila hranici 100 tisíc zákazníků této služby. Zato konkurenční Tiscali klienty již několik měsíců klienty ztrácí. V současnosti registruje Tiscali jen 35 tisíc předplatitelů, přitom ještě před rokem IPTV jeho službu HomeChoice abonovalo 50 tisíc Britů. Poté se však společnosti HomeChoice a Tiscali sloučily a počet klinentů začal klesat. Tiscali TV je v současnosti dostupná na 55 % území Velké Británie a rozšíření pokrytí je stále oddalováno.

Operátor Orange, kterého vlastní France Telecom, testoval IPTV v 350 britských domácnostech ve dvou městech – Londýně a Leedsu. Zatím není jasné, na jaké televizní programy se mohou zájemci o IPTV od Orange těšit. Telekomunikační operátor zveřejnil jen dvě jména dodavatelů obsahu – společnosti MGM a Disney-ABC.

Tipy C

Telefónica O2 chce Britům nabízet podobný rozsah služeb jako v České republice. Telefónica doufá, že zájem o IPTV bude ve Velké Británii ještě vyšší než u nás. Zdůvodňuje to čísly: v Česku má připojení k internetu 12 % obyvatel při celkové populaci 10 milionů, ve Velké Británii má připojení k internetu 24 % obyvatel z celkového počtu 60 milionů. IPTV od Telefónicy se britští diváci dočkají koncem roku, vše záleží na úspěchu zkušebního provozu.

Zdroj: advanced-television.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).