Hlavní navigace

Interstar DVB-T/-S 8300 CI: vládce země a nebes

26. 6. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Před pěti tisíci lety sjednotil král Menej Horní a Dolní Egypt do jedné říše a nasadil si červenobílou korunu, která symbolizovala jednotu obou částí. Korunu z antény a paraboly by na prahu 21. století zasloužil set-top-box Golden Interstar DVB-T/-S 8300 CI Premium, který staví do rovnováhy zemský a satelitní příjem digitální televize. Přístroj uživatelům nabízí až na pevný disk vše, co by si mohli přát. V jeho výbavě nechybí ani dva sloty na moduly pro karty dekódující placené vysílání.
Interstar 8300 CI

Digitální přijímače modelové řady 8×00 od firmy Golden Interstar vypadají na pohled všechny stejně, přesto se na DigiZone.cz dočkaly už třetí recenze. Po čistě terestrickém set-top-boxu 8100 DVB-T Premium a kombinovaném zemském a satelitním výrobku 8200 DVB-T/-S Premium přišel na řadu model nejúplnější, 8300 DVB-T/-S Premium CI. Dvojice písmen CI je zkratkou pro sousloví Common Interface a pro diváka v praxi znamená, že může svůj přijímač obohatit o rozličné moduly. Některé z nich slouží jako útočiště pro karty dekódující placené programy, jiné dokáží set-top-boxu např. přeložit formát MPEG-4. Recenze na třetí shodně vypadající výrobek je především vstřícným krokem všem, kteří hledají informace o produktech podle jejich přesného názvu. Zbylí čtenáři se důležitá fakta dozvěděli už v článku o jednodušším kombo přístroji stejné řady, ale mohou si prohlédnout alespoň novou sadu obrázků.

Interstar DVB-T/-S 8300 CI patří mezi rozměrné set-top-boxy, jeho míry jsou 34×24×6 centimetrů a hmotnost rovné dva kilogramy. Výrobek si proto umístí nahoru na televizor jen odvážlivci a většina majitelů ho raději postaví na stabilnější pozici do stolku s videorekordérem. Barvám přístroje dominuje stříbrná, kterou doplňuje černý pruh na levé polovině předního panelu. Pruh končí zaoblením, kolem kterého je pětice tlačítek: dvě na změnu programu, další dvě na práci se zvukem a páté na přepínání pracovního režimu. Napravo pod krytem se navíc schovávají tlačítka OK a Menu, především pak ale dva sloty pro moduly Common Interaface. Stejné zdířky mají na svých přístrojích i majitelé levnějších verzí, ale ať do nich vkládají, co chtějí, k ničemu jim to není. Až model 8300 má CI aktivované a plně funkční. Uživatelé mohou použít moduly Irdeto, Aston, Viaccess, CryptoWorks nebo řadu jiných.

Interstar 8300 CI detail

Pestré možnosti propojení

Prostor zadního panelu využil výrobce pouze z poloviny, ale i ta mu stačila, aby měl Golden Interstar ve výbavě široký arzenál konektorů. Vlevo začíná satelitní pasáž – vstup kabelu z paraboly a smyčka do dalšího přijímače. Vstupní frekvenční rozsah je 950 až 2150 MHz. Set-top-box si poradí s datovým tokem 1 až 45 MB za sekundu, a měl tak zvládnout prakticky všechny programy, které jsou na družicích dostupné. Samozřejmě až na ty, které vysílají v modernějším standardu DVB-S2. Diváci si mohou uložit do paměti přístroje až 6000 programů televize a rozhlasu a celou tisícovku transpondérů. Model 8300 CI podporuje zařízení pro natáčení paraboly kompatibilní s DiSEqC 1.0, 1.2 a 1.3 a je vybavený systémem pro automatické určení polohy satelitního přijímače (USALS).

Interstar 8300 CI zezadu

Zemská část začíná hned za rozhraním RS-232, které slouží k nahrávání aktualizací z počítače. K dispozici je klasický vstup a výstup pro anténu, ale i druhá dvojice anténních konektorů, jež jsou napojené na modulátor. Set-top-box mohou proto využívat také majitelé televizí dříve vyrobených, tj. pouze s anténním vstupem. Přijímač nabízí dva konektory SCART, jeden pro spojení s televizorem a druhý na distribuci signálu do nahrávacího zařízení. Zvuková nabídka čítá cinch pro levý a pravý kanál analogového stereo zvuku a digitální zvuk S/P-DIF v optické podobě. Černý cinch není bohužel koaxiální verzí digitálního zvukového výstupu, ale přípojkou na dvanáctivoltový spínač. Součástí zadního panelu je kompozitní videovýstup a spínač, kterým může majitel vypnout přívod elektrického proudu. Citlivost kombinovaného ladicího obvodu je –25 až –65 dBm. Přijímač spotřebuje 25 W za provozu a 8 W v režimu stand-by.

Interstar 8300 CI zezadu detail

Inovovaný dálkový ovladač a další výbava

Novinkou ve výbavě set-top-boxů Golden Interstar od poslední recenze na DigiZone.cz je vylepšené dálkové ovládání. Nový ovladač je větší a nahradil oblé tvary hranami. Nezvyklé je umístění tlačítek OK a směrových šipek, která nejsou ve středu plochy, ale blíž pravému okraji. Nalevo od nich jsou spínače Menu, Back, Exit a Info. Pod směrovníkem jsou barevné záložky na práci s teletextem a pod nimi další funkční tlačítka. Nahoře jsou tradičně čísla programů, napravo od nich pak ještě čtyři užitečné klíče. Subjektivní dojem z dálkového ovládání je velmi příznivý. Minimálně mužům padne ovladač skvěle do ruky a díky promyšlenému rozmístění tlačítek jim bude ovládání přístroje připadat snadné a intuitivní. Infračervený signál pohodlně fungoval i ze vzdálenosti tří metrů.

Interstar 8300 CI ovladac detail

Interstar dodává k přístroji vícejazyčnou uživatelskou příručku, kterou český distributor doplňuje o nakopírovaný český manuál. Brzy se ale situace změní a prostoru v originálním návodu k obsluze se dočká i čeština. Viděl jsem už elektronickou verzi dokumentu, který má českou pasáž na solidní úrovni. Zbývá jediné – dát nový text do tisku, aby se s ním brzy setkali i tuzemští zákazníci. Jak to vypadá, Česká republika přestává být pro výrobce nezajímavá. Interstar připravuje jazykovou mutaci příručky, TechniSat lokalizuje do češtiny svoje krabice. Větší pozornost výrobců vůči Česku je z velké části samozřejmě dílem distributorů, kteří jsou s nimi v kontaktu. Doufejme, že brzy bude už kompletní jazykové přizpůsobení pro set-top-boxy na českém trhu už standardem.

Interstar 8300 CI ovladac

Vylepšený software

Detailní popis nastavení a ladění přijímače naleznete v recenzi na model DVB-T/-S 8200 Premium. Protože věci fungují stejně i u dražší varianty, nebudu je tu znovu přepisovat. Následující řádky proto obsahují jen stručné shrnutí vlastností a zmínku o přínosu novějších ovladačů.

Interstar 8300 CI menu

Na začátku března uvolnil Golden Interstar aktualizovaný firmware, který vyladil několik nedostatků. Elektronický průvodce programy (EPG) je průhledný a míra průsvitnosti je nastavitelná v uživatelském menu. Změnila se grafická koncepce, průvodce je líbivější a nepřekrývá celou obrazovku. Informace o funkci tlačítek nejsou pevně na určitém místě, ale kolují v pruhu ve spodní části obrazovky. Menu se zobrazuje přes obraz, nedochází už více ke zmenšování televizního vysílání do malého okénka.

Interstar 8300 CI EPG
Interstar 8300 CI casovac

Nový časovač umožňuje zadat k jednomu záznamu počáteční i končený čas, dříve musel uživatel rozdělit svoje přání do dvou položek. Úpravou prošly také skryté titulky, které už ukazují jen to, co mají. Pouhé dva řádky texty a ni nic víc. Titulky si uživatelé u českých pořadů vyvolají standardně na teletextové straně 888. Nově přibyl spořič obrazovky pro rozhlasový poslech a z českého menu zmizely i poslední zbytky anglických textů. Změny se netýkají jen model 8300 CI, ale celé řady 8×00.

Interstar 8300 CI info
Interstar 8300 CI nahled programu

Stejný zůstal naopak informační panel, který má nadále za svoji součást osciloskop, jméno programu, jeho frekvenci i způsob příjmu a pět ikon signalizujících přítomnost různých funkcí. Přijímač umí i v nové verzi zobrazit náhled několika programů na jedné obrazovce, varianty jsou čtyři, devět, deset, 13 nebo až 16 stanic. Na dalších obrázcích si můžete prohlédnout okno výběru programů, příjem rozhlasu a vkládaný obraz teletextu. Ten funguje pouze klasickou rychlostí, okamžité skoky z jedné stránky na druhou proto čekejte jen v nejbližším okolí aktuálního čísla.

Interstar 8300 CI prehled satelitu
Interstar 8300 CI rozhlas
Interstar 8300 CI teletext

Podpora češtiny a shrnutí

Umí dobře česky - pečeť

Golden Interstar nemá s českým jazykem problémy, a to platí i pro nejdražší výrobek řady 8×00. Uživatelé se mohou těšit na český návod k obsluze, který bude navíc už brzy součástí oficiálního manuálu. Češtinu umí i menu přijímače, od letošního března je v přípravě také slovenština. EPG i teletext nemají problém s diakritikou, a tak nezbývá než konstatovat, že 8300 CI umí dobře česky.

Kombinovaný digitální přijímač je už dnes vhodným doplňkem do každé tuzemské domácnosti vybavené televizorem. Zemské digitální vysílání jednoho multiplexu je dostupné zatím pro třetinu populace. Signál DVB-T zkoušel ladit i můj kamarád z Mladoboleslavska, ale nepřízeň oficiální mapy mu nepomohla překonat ani kvalitní směrová anténa. Přesto neměl důvod Golden Interstar DVB-T/-S 8300 CI Premium vracet, satelitní vysílání je v Česku dostupné prakticky na celém území republiky. A když se navíc rozšíří i pokrytí zemského „digitálu“, mohou majitelé set-top-boxů pro DVB-T i DVB-S jedině získat.

Televizní hry (Interstar 8100 / 8200 / 8300 CI Premium)
Interstar DVB-T 8100 (Star Wars)
Interstar DVB-T 8100 (Hexa)
Interstar DVB-T 8100 (Mina)
Interstar DVB-T 8100 (Pacman)
Interstar 8300 CI
Celkové hodnocení 9 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčila: TIPA

BRAND24

Orientační cena: 3490 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Koupíte si kombinovaný digitální přijímač pro DVB-T a DVB-S?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).