Hlavní navigace

iDnes TV zahájila nepřetržité vysílání, chce sledovanost jako ČT 2

2. 8. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
2. 8. 2008

Zpravodajský server iDnes.cz zahájil nepřetržité vysílání internetové televize iDnes.tv. Na adrese www.idnes.tv tak běží proud pořadů a zpravodajství, dramaturgicky seřazený redakcí. Provozovatel rovněž počítá s prokládáním pořadů reklamou. Na provoz internetové televize nepotřebuje majitel serveru, mediální společnost Mafra, licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Již koncem příštího roku by ale mohlo být všechno jinak. Česká republika musí začlenit do svého vysílacího zákona evropskou směrnici o audiovizuálních službách, podle které se na nepřetržité televizní vysílání prostřednictvím internetu vztahuje podmínka registrace u regulačního orgánu dané země a internetová televize podléhá kontrole obsahu, stejně jako klasické televizní kanály.

K TÉMATU: Na jaké televizní vysílání ještě platí zákony?

iDnes.tv nabízí kromě zpráv i alternativní krátkometrážní filmy, rozhovory, cestopisy, seriál Kulmix o nezávislé kultuře, satiru či magazín o počítačových hrách. Chceme se pokusit o alternativní plnoformátový program zaměřený na diváky, kteří se primárně spíš chtějí něco užitečného dozvědět, než se především bavit a zabíjet nudu, prohlásil šéfdramaturg stanice Karel Richtr. Ve spolupráci s týdeníkem Respekt bude iDnes.tv vysílat i populárně-vzdělávací dokumenty na vážnější témata, například o životě v současném Mongolsku.

BRAND24

Pravidelné pětiminutové zpravodajské přehledy si zajišťuje iDnes.tv sama a doplňuje je reportážemi digitální zpravodajské televize Z1, která má být rovněž dodavatelem hrubého zpravodajského materiálu pro chystanou plnoformátovou digitální televizi Barrandov. V první fázi testovacího vysílání budou naše Odpolední zprávy reprízovány ve večerních hodinách a další den dopoledne aktualizované tak, aby divák, který je večer nestihl, získal druhý den rychlý přehled, co se stalo, slibuje iDnes.tv.

Ohledně diváckého zájmu si Mafra neskutečně věří. Dlouhodobým cílem je přiblížit se sledovanosti takových kanálů, jako je třeba ČT 2, říká šéf multimediální divize firmy Stanislav Holec. V jednom ale iDnes.tv nemá tak úplně pravdu: rozhodně nejde o první čistě internetovou televizi v České republice. Již dříve zahájila vysílání internetová televize Českých drah, dále Stoun TV od frýdecko-místecké společnosti Mattes AD, a především erotické kanály FreeTV a Rosenberg TV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).